Systém DHL extraligy juniorů se změnil. Důležitá budou první čtyři místa po základní části

25.08.2023 / Tomáš Lysý

DHL extraliga juniorů startuje již v sobotu 26. srpna 2023. Junioři Dukly, kteří v uplynulé sezoně skončili na čtvrtém místě a získali tak nejlepší umístění pro jihlavské juniorské týmy v historii, zajíždí v prvním utkání na led Přerova. Již o dva dny později vyzvou v Jihlavě tým Třince. Systém soutěže se po roce opět změnil. Nejvyšší juniorskou soutěž bude hrát nově 16 týmů rozdělených v základní části do dvou osmičlenných skupin a bude se bojovat zejména o první čtyři místa! Pokud ještě systém soutěže neznáte nebo si ho budete chtít v průběhu sezony připomenout, čtěte dále.

Základní část

Šestnáct týmů bude rozděleno do dvou skupin po osmi družstvech. V každé skupině se týmy utkají čtyřkolově každý s každým, odehrají tedy celkem 28 utkání. Celky na prvním až čtvrtém místě z obou skupin půjdou do „horní“ nadstavbové části s jistotou minimálně předkola play off a s jistotou záchrany. Naopak celky na pátém až osmém místě čekají starosti.

Skupina Západ: HC Sparta Praha, BK Mladá Boleslav, HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň, Mountfield Hradec Králové, HC Litvínov, Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice
Skupina Východ: HC Oceláři Třinec, HC Dukla Jihlava, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, Berani Zlín, HC Dynamo Pardubice, HC Olomouc, HC ZUBR Přerov

Rozlosování základní části najdete v rozpisu zápasů juniorů.

Horní nadstavbová část

První až čtvrtý tým po základní části z obou skupin vytvoří jednu osmičlennou skupinu, přičemž její herní systém bude stejný – čtyřikrát každý s každým. Na celky tak čeká dalších 28 utkání. Body ze základní části se do nadstavby nepřenášejí. I zde budou důležitá první čtyři místa, jelikož ta znamenají přímý postup do čtvrtfinále. Týmy na pátém až osmém místě půjdou do předkola.

Spodní nadstavbová část

Celky na pátém až osmém místě po základní části z obou skupin vytvoří taktéž jednu osmičlennou skupinu. Do ní se body ze základní části také nebudou přenášet a i zde čeká mančafty 28 zápasů (čtyřkolově každý s každým). Důležitost prvních čtyř míst platí i zde – celky na těchto pozicích půjdou do předkola play off s jistotou udržení, naopak páté až osmé týmy čekají záchranářské starosti.

Play off

První čtyři týmy po odehrání horní nadstavby postoupí přímo do čtvrtfinále a budou čekat na soupeře, jenž vzejdou z předkola. Pátý tým horní nadstavby vyzve v předkole celek, který skončí po odehrání spodní nadstavby na čtvrtém místě (tedy celkově dvanáctý). Šestý tým z vrchu půjde proti třetímu ze spodu (tedy jedenáctému), sedmý celek horní nadstavby sehraje boj o čtvrtfinále proti druhému ze spodní nadstavby (tedy desátému) a konečně osmý tým horní nadstavby půjde na vítěze spodní nadstavby (tedy na devátého). Předkolo bude hráno na tři vítězné zápasy.

Dobře známý vyřazovací systém bude pokračovat. Čtvrtfinále i semifinále bude hráno také na tři vítězné zápasy. Kdo chce být mistrem ČR v kategorii juniorů, musí ve finále vyhrát čtyři utkání.

Skupina o udržení

Týmy na pátém až osmém místě po odehrání spodní nadstavby vytvoří čtyřčlennou skupinu, ve které si to rozdají systémem dvakrát každý s každým (tedy šest zápasů). Již dlouho dopředu ale může být rozhodnuto o sestupujícím, jelikož do skupiny o udržení si týmy přenášejí body ze spodní nadstavby. Poslední tým sestupuje do Ligy juniorů, naopak vítěz Ligy juniorů jde přímo o soutěž výše.

Další normy

DHL extraliga juniorů 2023/2024 je určena pro hokejisty narozené v letech 2004, 2005 a 2006. Do zápasu budou moct zasáhnout i tři „overage“ hráči ročníku 2003. Nesmí se jednat o brankáře nebo o cizince. Za cizince je dle svazu brán hokejista, který nepůsobil v ČR ve třech po sobě jdoucích sezonách.

Hráči ročníku 2003 ale musí splnit i další podmínky: V uplynulé sezoně odehráli za juniorský či seniorský tým daného klubu minimálně 25 utkání. Pokud tuto podmínku nesplní, tak mohou nastoupit v případě, že od 1. 1. 2023 do 30. 4. 2023 neztratili oprávnění ke startu za juniorský tým daného klubu a nesehráli žádný jiný soutěžní zápas za juniorský tým jiného klubu.

Hracími dny základní části jsou čtvrtky a soboty (s jedním vloženým pondělkem – Dukla). Zápasy nadstavby (od 1. 12.) se budou hrát v pátek a v sobotu s vloženými pondělky.




×
Odehrané v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava