S ukrajinskou juniorkou jsme hráli velice dobře, těší Ilariona Kuprijanova, který vyhlíží juniorské MS

16.11.2023 / Tomáš Lysý

Řádí jak za juniorský tým Dukly v DHL extralize, tak za reprezentaci své země do 20 let. Ukrajinský forvard Ilarion Kuprijanov se blýskl v třech přípravných utkáních proti českým celkům před blížícím se mistrovství světa juniorů divize 1B hned šesti body! „Vyhráli jsme všechny tři zápasy a doufám, že takhle budeme hrát i na šampionátu,“ povídá útočník, který do Jihlavy přišel v průběhu minulé sezony z Havlíčkova Brodu a jenž by se na juniorské MS třetí nejvyšší úrovně rád dostal. Jako nejproduktivnější hráč nejstarší české extraligové mládežnické soutěže k tomu má nakročeno více než dobře!

Ilarion Kuprijanov tvoří spolu s Jonášem Jungwirthem a Maximem Burkovem hlavní útočnou zbraň juniorského týmu Dukly. Ve 21 zápasech dohromady posbírali 82 bodů (36+46). V kanadském bodování celé soutěže je ukrajinský forvard první, jeho český spoluhráč na příčce třetí. Maxim Burkov je druhým nejlepším střelcem soutěže, „Lari“ v pořadí snajprů figuruje na příčce třetí. A konečně, mezi asistenci je „Jumba“ druhý nejlepší v extralize. Toť stručná vizitka prvního jihlavského útoku.

Dukle v tabulce patří čtvrté místo, které bude chtít zcela určitě udržet. Právě čtvrtá pozice jako poslední zajišťuje záchranu a boje o play off. „Sezona zatím není špatná, ale také není dobrá. Chtěl bych nás vidět alespoň v první trojce skupiny, což je v našich silách. Doufám, že nyní po pauze přidáme a v tabulce se zvedneme,“ vzhlíží k posledním sedmi zápasům rodák z Dněpropetrovsku, jenž by si chtěl zahrát i za seniorskou kategorii. „Určitě bych si chtěl někdy vyzkoušet A-tým Dukly. Ale pokud jsem v juniorce, tak se soustředím spíše na tuto kategorii,“ sděluje a kdo ví, třeba dostane šanci po tom, co si tým pod vedením trenérů Michala Broše a Mariana Moravy snad zajistí vyšší nadstavbu.

Ilarion Kuprijanov se raduje se svými spoluhráči z výhry nad Třincem. Foto: Barbora Stránská

Je jasné, že skvělé formy talentovaného a vysokého útočníka (188 cm) si všimli i zástupci ukrajinských reprezentačních výběrů, konkrétně juniorského celku. „O nominaci jsem se dozvěděl po zápase s Olomoucí (výhra 6:3, na které se podílel třemi asistencemi – pozn. aut.). Napsal mi agent, který pracuje s FHU – hokejovou federací Ukrajiny, že jsem nominovaný do reprezentace a potom mi to řekl ještě pan trenér Broš,“ prozrazuje Ilarion Kuprijanov, jak se k němu radostná zpráva dostala.

A ve třech přípravných zápasech byl rozhodně vidět. Ukrajinská reprezentace do 20 let postupně porazila juniorku Karlových Varů 4:2, juniorský tým Pardubic 6:3 a na závěr skolila juniory Litvínova 8:5. Osmnáctiletý centr se blýskl celkem šesti body (postupně 1+0, 2+2 a 1+0). Poslední příprava před blížícím se mistrovství světa juniorů divize 1B se tak Ukrajině podařila. „Vyhráli jsme všechny tři utkání a můžu říct, že jsme hráli velice dobře. Doufám, že takhle budeme hrát i na šampionátu,“ přeje si Ilarion Kuprijanov, který by se na mistrovství měl dostat.

Divize 1B je třetí nejvyšší po hlavním šampionátu a divizi 1A. A právě postup o patro výše bude hlavním cílem Ukrajinců. Šampionát se koná od 11. do 17. prosince ve Slovinsku a právě domácí juniorka, která loni sestoupila z divize 1A, bude největším soupeřem Ukrajiny. „Ještě nevím, jestli vůbec pojedu na mistrovství světa divize 1B. Ale pokud pojedu, cíl bude určitě jenom jeden – vyhrát divizi,“ povídá rozhodně a kdo ví. Třeba se na šampionátu střetne i se svým jihlavským parťákem z útoku Maksimem Burkovem. Estonský supertalent by měl zřejmě reprezentovat právě svou vlast, která je s Ukrajinou ve skupině spolu s Itálií, Polskem a Chorvatskem.

Ilarion Kuprijanov (zcela vpravo s číslem 9) v dresu ukrajinské reprezentace do 20 let před utkáním proti juniorskému týmu Karlových Varů. Foto: Jakub Knap / HC Energie Karlovy Vary