6:2
(1:2, 1:0, 4:0)

Junioři otočili zápas proti Zlínu a berou tři body

18.11.2023 / Tomáš Lysý

Zápas se Zlínem nezačal pro juniory Dukly dobře. Již v 11. minutě totiž prohrávali 0:2 a hráli bez produktivního Jonáše Jungwirtha, který dostal trest do konce utkání. Před koncem první části ale snížil Andrej Klapica. Hned po přestávce vyrovnal Ilarion Kuprijanov a stejný hráč na začátku třetí části otočil stav. Ve třetí části již Dukla kralovala. Trefil se i Tomáš Vandas, "Lari" Kuprijanov dokončil hattrick a na konečných 6:2 uzavřel skóre Václav Kudrna. Na vítězství Dukly už nemohlo nic změnit ani několik závěrečných potyček.
18.11.2023 12:00, DHL Extraliga juniorů - 24. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Číhal (A), Jeletz, Vovsík (C), Löffler, Chvátal, Vandas, Šabatka – Jungwirth, Kuprijanov, Burkov – Rauš, Báťa (A), Klapica – Coufal, Kudrna, Bulík – Nosek, Modl, Váňa
6

Berani Zlín

Uherek – Nábělek (C), Šišák, Špaňhel (A), Lukaštík, Mikel, Zavřel – Klimek, Pilát, Tomek – Pešák, Nekvapil, Pražan – Heš, Urban, Holba – Vaculík
2
Branky a nahrávky: 17. Klapica (Löffler, Vovsík), 21. Kuprijanov (Burkov), 41. Kuprijanov (Burkov), 52. Vandas (Kuprijanov), 55. Kuprijanov (Chvátal, Vandas), 56. Kudrna (Nosek, Číhal) – 4. Tomek (Holba), 11. Vaculík (Nekvapil). Rozhodčí: Micka, Trnka – Polák, Dědek. Vyloučení: 5:4, navíc Jungwirth a Bulík, 5 minut a do konce utkání, hráčská lavice Dukly (všichni Jihlava) do konce utkání - Klimek a Špaňhel (oba Zlín) 5 minut a do konce utkání. Využití: 4:1. Diváci: 95. Střely na branku: 39:26. Průběh utkání: 0:2, 6:2.

Průběh utkání

Zlín vstoupil do zápasu aktivněji a prosadil se již ve čtvrté minutě, kdy se v provozu v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Michal Tomek. V sedmé minutě dostal trest na pět minut a do konce zápasu jeden z lídrů jihlavské první pětky Jonáš Jungwirth a pro Duklu bylo ještě hůře. Za necelé čtyři minuty využil přesilovku Martin Vaculík, když po hezké zlínské kombinaci dostal puk zblízka do branky. Také Dukla využila přesilovou hru. Na konci první třetiny snížil střelou z mezikruží slovenský forvard Andrej Klapica a utkání se pomalu začalo otáčet - 1:2.

49 sekund po začátku druhé části bylo rázem srovnáno. Burkov zavezl puk do pásma a u levé tyče skvěle poslal puk za sebe mezi kruhy, kde byl Ilarion Kuprijanov. Souhra Estonce s Ukrajincem byla opravdu pohledná a začínalo se od znova - 2:2. Dalším ze zlomových momentů byla zlínská přesilovka pět na tři, trvající celé dvě minuty, ovšem i díky skvělému Davidu Cinkovi v brance se hosté znovu vedení neujali. A jak se říká, kdo nevyužije přesilovku pět na tři, nemůže vyyhrát.

Do třetí třetiny vstoupili domácí také skvěle a znovu v tom měla prsty estonsko-ukrajinská produktivní dvojice. Burkov zakombinoval a zpoza branky viděl, jak si před Uherka sjíždí Ilarion Kuprijanov. Přihrálu mu a jeho pumelice z pokleku znamenala jihlavské vedení.

Zlínské naděje definitivně uťalo pětiminutové oslabení za trest Adama Klimka, který vrazil soupeře na hrazení. Jihlava dlouhou početní výhodu totiž využila hned třikrát. Nejprve ukázal hezké individuálí schopnosti Tomáš Vandas, jenž dostal ve středním pásmu na levé straně přihrávku do jízdy, nezastavil ho ani jeden ze tří zlínských hráčů a před Uherkem přesně zakončil. Nedlouho poté zkompletoval Ilarion Kuprijanov hattrick šikovnou tečí střely Chvátala od modré. Zlomený Zlín ještě dorazil Václav Kudrna, když u levé tyče dorazil do branky puk odražený od zadního mantinelu po střele Číhala - 6:2. Závěr byl hodně nervozní a v poslední půlminutě bylo uděleno hned 83 trestných minut, ale na třech bodech pro Duklu to nemohlo nic změnit.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, který byl v posledních zápasech na vítězné vlně. Po čtyřech vítězstvích, jednou vlastně prohrál těsně s Kometou. Snažili jsme se připravit hráče na dobrý start, což se bohužel nepovedlo. Po několikáté jsme nevstoupili dobře do zápasu a soupeř nás deset minut válcoval. K tomu se do zápasu zamíchala nějaká rozhodnutí rozhodčích, ke kterým se ale nechci vyjadřovat. Náš přístup k začátkům je každopádně trestuhodný a určitě se nad tím zamyslíme. Budeme se na tom snažit do dalších zápasů zapracovat a vyvarovat se toho. Potom ovšem patří klukům poklona za to, že dokázali zápas otočit, vydrželi to psychicky a dotáhli ho do vítězného konce.