Takhle to dál nejde!

14.11.2002 / RTD

Duklu v posledních týdnech trápí krize, poslední tři body za výhru na domácím ledě si připsala v 7. kole po zápase s Kadaní, ani na venkovních stadionech se jí nevedlo o moc lépe, a tak bylo otázkou, jak si poradí v utkání s rozjetým a suverénním Kladnem. Optimisticky naladění fanoušci věřili, že právě v tomto zápase by se jejich miláčci mohli chytnout, naopak pesimisté varovali před ostudnou porážkou. Pravdu měli bohužel ti druzí, Dukla prohrála na svém stadionu 2:7, když o osudu utkání rozhodla především 2. třetina, kterou hosté vyhráli 5:0...
"Druhá třetina byla demonstrací toho, v čem se tenhle tým momentálně nachází. Ze strany Kladna to byla doslava hra kočky s myší. U nás to bylo zejména o nedodržovaní taktických pokynů, hráli jsme bez bojovnosti... Bylo to prostě něco příšerného a je to především naše ostuda, protože my musíme hrát, jsme od toho placení a je načase si uvědomit, že takhle to dál nejde," našel správná slova po zápase jihlavský obránce Daniel Zápotočný. Důkaz, že prvních deset minut druhé třetiny bylo pro utkání zlomových, přináší i Petr Altrichter:"Ještě za stavu 1:1, 2:1 jsme byli stále ve hře, ale potom Kladno dokázalo, proč je tam, kde je. Tuto soutěž vedou velice zaslouženě a během sedmi minut nás vlastně porazili. Pak už nebylo o co hrát."

Pokud se v utkání mužstvu nedaří a inkasuje větší množství branek, sáhnou většinou trenéři k výměně gólmanů. Včera tomu však tak nebylo, celý zápas odchytal Lukáš Sáblík. "Samozřejmě jsme o výměně gólmanů přemýšleli, i když za ty góly nemohl. Byly to branky z mezikruhů, kdy měl soupeř dost času to střílet příklepem i golfem. Pak už to bylo spíš o štěstí, jestli trefí gólmana, nebo branku. Zkušení hráči to trefují přesně do těch míst kam mají, takže tam ty góly padly. Ale to bych se pak do té branky musel asi obléct já, protože Jardu Suchana máme v Třebíči a junior, který je na střídačce, je tam opravdu spíš jen proto, aby tam seděl," přiznal po utkání jihlavský trenér Jiří Režnar. "Viděl jsem, že se Lukáš Štábl taky rozcvičoval, nevím po kolikátém to bylo gólu, takže kdybychom pak dostali ještě jednu rychlou branku, tak by tam asi šel. Pak už jsme ale neinkasovali a já jsem tak v brance zůstal," řekl Lukáš Sáblík a vzápětí dodal: "Pro něj by to asi taky nebylo nic jednoduchého, protože pokud si dobře pamatuji, v téhle lize ještě vůbec nechytal. Ale mám pocit, že do dalšího zápasu se má vrátit Jarda Suchan a bude jen na vedení, jak to udělá. Já si myslím, že ho asi budou chtít zpět a potom už je to otázka trenérů, jestli bude chytat Jarda nebo já. To už by byly spekulace. Jenže podle mě by nám dnes nepomohl ani Hašek. Neříkám, že bych já chytal nějak zázračně, ta krize samozřejmě ovlivňuje i mne. Podaří se mi třeba jednu třetinu udržet, ale pak zase dostaneme rychlé góly a padne to i na mě. Potom už je těžké hrát."

Zatímco vina se na muže v brance rozhodně svalovat nedá - po utkání byl i přes sedm inkasovaných branek vyhlášen nejlepším hráčem domácího mužstva, o ostatních se to samé už říct nedá. Jihlavský lodivod Jiří Režnar to vidí takto: "Před sezónou jsem si myslel, že tým, který má ve svém středu hráče typu Bakus, Hlouch, Jantovský či Adamčík, má skutečné individuality. Vždyť mají něco odehráno. Ale jestliže za sedm kol dáme čtyři branky a z toho dvě dali obránci... Těžko ty hráče v jejich letech budeme učit dávat góly, ono to totiž ani nejde. Buď na to mají, nebo na to nemají. A kdyby na to měli, asi by byli o třídu výš. Nám teď prostě chybí Hodek, Mokrejš či Kolář - hráči, kteří tady byli loni. Celkově je to osm hráčů a bohužel, za ně jsme získali snad jen jedinou adekvátní náhradu a tou byl do pátého kola Dušan Adamčík. Pak se vytratil i on a teď prostě nemáme na kom stavět. Ve třetí třetině tým zvedali Čachotský s Říhou, tedy mladíci, kteří zatím nemají pořádné zkušenosti ani s národní ligou."

Co zbývá? Snad jen zapomenout a zkusit štěstí příště. Snad už to vyjde, jak věří i jihlavská gólmanská jednička Lukáš Sáblík: "Už to musíme zlomit, jednou to přijít musí, nedá se prohrávat pořád. Z té krize se musíme vyhrabat sami, nikdo nám z toho nepomůže. My si totiž nepřihrajeme puk, na naší hře není nic hokejového, ztratili jsme úplně všechno, hrajeme zcela jinak, než jsme hráli ze začátku. Škoda, že teď není nějaká pauza, ta by nám asi pomohla, protože bychom si odpočinuli, dobře zatrénovali... Bohužel nic takového není, jak jsem řekl, nikdo nám nepomůže a tak to musíme zlomit co nejdřív sami."