5:2
(1:1, 1:1, 3:0)

Juniorka bodovala posedmé za sebou, Kometě doma vstřelila pět branek

08.01.2024 / Tomáš Lysý

Junioři Dukly chtěli Kometě oplatit těsnou porážku z prvního zápasu nadstavby a prodloužit šestizápasovou sérii získaných bodů. Jako první se sice do vedení dostali hosté, ale Dukla srovnala lehkým nahozením Andreje Klapici, které skončilo v síti. Ve 27. minutě využil přesilovou hru domácí bek Tomáš Vandas, ovšem tentokrát před odchodem do kabin vyrovnali hosté a do třetí části se šlo za otevřeného stavu 2:2. V čase 47:26 vrátil Dukle vedení krásným slalomem Maxim Burkov a stejně pohlednou individuální akci předvedl při vlastním oslabení i jihlavský kapitán Matěj Vovsík. v závěru zápasu zkusila Kometa hru bez brankáře, kterou rychle potrestal Jáchym Jungwirth. Dukla vyhrála 5:2, oplatila Brnu porážku z prvního zápasu v horní nadstavbě a ve vyrovnané tabulce ztrácí na pátém místě na první Spartu jen čtyři body.
08.01.2024 17:45, DHL Extraliga juniorů - 40. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Vovsík (C), Jeletz, Číhal (A), Löffler, Vildomec, Vandas, Topol – Jonáš Jungwirth (A), Kuprijanov, Burkov – Váňa, Modl, Nosek – Klapica, Niederhafner, Jáchym Jungwirth – Kudrna, Chlubna, Peš
5

HC Kometa Brno

Ondráček – Ulbricht (A), Zubíček, Bůžek, Čaňo, Jurný, Antony – Boltvan (A), Otava (C), Zembol – Moravec, Ekrt, Rakus – Veselský, Habermann, Chludil – Nesvadba, Halačka, Pavlík
2
Branky a nahrávky: 18. Klapica (Niederhafner, Jeletz), 27. Vandas (Peš, Kudrna), 48. Burkov (Jonáš Jungwrith), 52. Vovsík (Klapica, Modl), 59. Jáchym Jungwirth (Niederhafner) – 9. Jurný (Ekrt, Moravec), 37. Antony (Čaňo, Halačka). Rozhodčí: Červenka, Hacaperka - Polák, Hlinka. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 95. Střely na branku: 35:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2.

Průběh utkání

Po oboustranně opatrném úvodu se do první vážnější šance dostali domácí. Jonáš Jungwirth si našel odražený puk, z mezikruží vystřelil, ovšem Ondráček byl na místě. Po chvilce se ke kotouči dostal další člen produktivní první lajny Kuprijanov, který se ocitl těsně před gólmanem, ovšem zblízka puk nad jeho beton nezvedl. Radovala se naopak Kometa. Ekrt poslal puk na modrou pro Jana Jurného a jel bleskově clonit před brankáři. I díky jeho cloně toho Cinka moc neviděl a puk zapadl k jeho pravé tyči. Dukla následně přestála dvě oslabení a Kometa mohla litovat, jelikož v závěru třetiny bylo vyrovnáno. Chlubna po Niederhafnerově přistrčení zblízka neuspěl, když ho Ondráček dobře vychytal. Za chvilku však gólman Komety zpytoval svědomí, když mu do sítě propadlo jednoduché nahození Andreje Klapici z pravé strany od prken. Do kabin se šlo za stavu 1:1.

Jihlavští vstoupili do druhé třetiny dohrávanou přesilovkou. V ní se neradovali, následná početní výhoda už ale znamenala jejich vedení. Tomáš Vandas viděl velký ruch před brankou Komety, vystřelil od modré a jeho nahození prošlo až do sítě. Na další šance se čekalo do závěru třetiny, kdy měli více ze hry hosté. Rakus po rychlém obkroužení branky nezasunul puk do sítě. V další šanci byl rychle bruslivý Zembol, jenž se vyhnul soupeři, sám před Cinkou nicméně neuspěl. Jihlavský brankář poté trošku zaváhal v rozehrávce. Puk za brankou získal Rákos a rychle ho posunul před domácí klec, ovšem Cinka byl rychlejší, vychytal v zakončení Ekrta a poradil si i s dorážkou Otavy. Tři minuty před koncem se už domácí radovali. Po soustavném tlaku vystřelil od modré Patrik Antony a také on využil silného provozu před brankou, při kterém domácí gólman nestihl puk zastavit - 2:2.

Zkraje třetí části střílel z kruhů domácí Váňa, kterého vychytal Ondráček. Na druhé straně opět ujel do brejku Zembol, kterého znovu vychytal Cinka. Kometa poté zvládla oslabení, jenže minutu po návratu vyloučeného Otavy na led inkasovala. Jungwirth našel na ose útočného pásma Maxima Burkova, jenž si udělal slalom ze tří hráčů soupeře, čtvrtého mu odclonil Kuprijanov a estonský forvard tváří v tvář brankáři volil úspěšnou bekhendovou kličku. Podobně krásný gól padl při následné přesilovce Komety, jenže do sítě Brňanů. Veselského střelu zblokoval Modl a přihrál touš na Vovsíka. Kapitán Dukly se vydal s Klapicou dopředu a ve středním pásmu si vyměnili puk. Matěj Vovsík nabral rychlost, obešel Boltvana s Ulbrichem, stínující Veselský neměl šanci jej zastavit a jihlavský kapitán uspěl také kličkou do bekhendu.

V pokračující přesilovce navíc Cinka výborně vychytal z předbrankového prostoru Nesvadbu a poradil si i se závarem ve svém brankovišti. Minutu a půl před koncem zkusili hosté hru bez gólmana, kterou domácí potrestali po 15 sekundách. Niederhafner zblokoval střelu, přistrčil puk pro Jáchyma Jungwirrtha a ten z kruhů vlastního obranného pásma zamířil přesně přes celé kluziště - 5:2. Kometa se po čtyřech výhrách v řadě nad Duklou tentokrát neradovala. Tři body zapisují Jihlavští, kteří ve vyrovnané tabulce z pátého místa ztrácí na čtvrté Brno bod a na první Spartu jen čtyři body.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Byl to jeden z horších zápasů, které jsem od kluků viděl. Možná to bylo tím, že jsme hráli třetí zápas ve čtyřech dnech. Udělali jsme hodně nepřesností a hodně ztrát okolo modrých čar, kdy nám Kometa hodně často otáčela hru a měla spoustu šancí. Jsme strašně rádi, že se nám ve třetí třetině za nerozhodného stavu podařilo dát rozdílový gól. Kluci zápas odpracovali, ale bylo tam spousta věcí, které se nám nelíbili a které musíme do dalšího zápasu zlepšit. Strašně si vážíme získaných bodů a výhry, protože kluci po třetím gólu dali branku v oslabení a pak přidali pojistku do prázdné branky. Kluci zaslouží pochvalu, jak zápas odbojovali, i za spoustou odbojovaných střel a jsme za to moc rádi.