3:7
(0:1, 3:4, 0:2)

V gólově bohatém zápasu nestačili junioři na mistrovskou Spartu

13.01.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté měli v první třetině více ze hry, ale paradoxně do kabin šla za jednobrankového náskoku Sparta. Ve 27. minutě vedli Pražané již 4:0. Vzápětí snížil Tobias Chlubna, ovšem Sparta rychle kontrovala. Na konci druhé třetiny ještě domácí zdramatizovali zápas po trefách Hynka Peše a Rostislava Noska, ovšem ve třetí části Sparta nedovolila žádné komplikace. Sama naopak vstřelila další dvě branky a Dukla proto prohrála 3:7.
13.01.2024 12:00, DHL Extraliga juniorů - 42. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka (27. Sigmund) – Vovsík (C), Löffler, Číhal (A), Vildomec, Topol, Jeletz – Burkov, Kudrna, Peš – Váňa, Modl, Nosek – Chlubna, Niederhafner, Klapica – Jungwirth
3

HC Sparta Praha

Vedral – Samson, Culek, Bartoň, David (A), Červenka, Mack – Fábry (C), Novák, Krupička – Odehnal, Hamršmíd (A), Pavlák – Bareš, Daníček, Holeček
7
Branky a nahrávky: 30. Chlubna (Vovsík, Niederhafner), 34. Chlubna (Peš, Vovsík), 38. Nosek (Jeletz, Modl) – 16. Fábry (Novák, Samson), 22. Culek (Červenka, Holeček), 26. Pavlák (Krupička, David), 27. Culek (Samson, Fábry), 31. Holeček (Culek, Červenka), 47. David (Bartoň) 54. Krupička (Holeček, Červenka). Rozhodčí: Blaha, Kohoutek – Hrabal, Holub. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:3. Diváci: 89. Střely na branku: 44:28. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 3:5, 3:7.

Průběh utkání

Dukla vstoupila do zápasu proti úřadujícímu mistrovi lépe a měla více ze hry. V sedmé minutě dostal puk před branku Burkov, který sice neměl tolik prostoru, přesto zakončil a Vedral v brance Sparty měl práci. O tři minuty později mohla jít Dukla do vedení, když Modl našel před brankou Váňu. Bekhendový blafák mu ale vychytal brankář hostí a při dorážce mu pomohla horní tyčka. Spartu nastartovalo ubráněné oslabení a čtyři minuty před koncem se dostala do vedení. Dukla propadla na útočné modré, Novák ujel po levé straně a předložil kotouč před prázdnou branku na odchovance jihlavského hokeje Andreje Fábryho, hrajícího za Spartu, který poslal svůj tým do vedení.

Ze druhé třetiny uplynulo necelých sedm minut a Pražané vedli rázem o čtyři branky. V čase 21:38 v dohrávané přesilovce vyslal Ondřej Culek střelu z první z levého kruhu a trefil se do šibenice nad levé rameno brankáře. Hosté hned poté ubránili přesilovku a jejich skóre navýšil Sebastián Pavlák. Po návratu z trestné lavice dostal puk do jízdy od Krupičky a tváří v tvář Cinkovi se prosadil střelou nad jeho lapačku. Poté se opět prosadil Ondřej Culek, jehož nepříliš výrazná střela od modré propadla jihlavskému brankáři kolem lapačky do sítě a David Cinka přepustil místo v brance Filipu Sigmundovi.

Ve 30. minutě se Dukla radovala z první trefy. Tobias Chlubna dokázal v přesilovce z kruhů změnit směr střely Vovsíka od modré a Vedral na teč nemohl reagovat. Jenže Jihlavští šli vzápětí do oslabení, čehož Sparta opět využila. Culek s Červenkou si na modré vyměnili puk a první jmenovaný poslal kolmici na pravý kruh pro Tomáše Holečka, jehož střela z první skončila za zády Sigmunda. Jihlava snížila také a znovu v přesilovce. Hynek Peš vystřelil tvrdě od modré a i díky clonícímu Chlubnovi skončil puk za zády Vedrala. O zápletku bylo rázem postaráno dvě minuty před odchodem do kabin. Obránce Jeletz vyslal střelu od modré a Rostislav Nosek se těsně před brankářem prosadil úspěšnou tečí - 3:5.

Zkraje třetí části měla Dukla více ze hry, ale aktivitu v kontaktní gól nepřetavila. Naopak při hře čtyři na čtyři Sparta znovu odskočila. František David ve vlastním obranném pásmu sebral puk, najel si na druhou stranu kluziště a střelu přes obránce poslal kolem vyrážečky Sigmunda. Tento gól Sparťany definitivně uklidnil, tím spíše, že Jihlava musela otevřít hru. A znovu inkasovala v oslabení. První střelu Červenky výborně zblokoval Váňa. Poté Červenka poslal přihrávku na pravý kruh pro Holečka, jenž na úrovni brankové čáry našel na pravé straně Jana Krupičku a jeho přihrávku na spoluhráče si domácí srazili do sítě. Sparta tak porazila Jihlavu v nadstavbě i podruhé, tentokrát 7:3 a vrátila se do čela tabulky.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Začátek utkání byl vyrovnaný a oboustranně velmi opatrný. Bohužel jsme selhali v koncovce a Sparta byla produktivnější. Klobouk dolů, jak jsme se dokázali během druhé třetiny vrátit do zápasu a zkorigovat výsledek na dvě branky. Ve třetí třetině bylo otázkou, jestli dáme čtvrtý gól a snížíme na 4:5. Ale nedali jsme bohužel šanci, naopak jsme dostali šestou branku a pak už jsme to měli těžké. Museli jsme otevřít hru. Sparta si to dokázala pohlídat a ještě využít. Navíc byl soupeř velmi efektivní v přesilovkách, které rozhodly zápas, protože jsme obdrželi tři branky v oslabení. To se nám nesmí stávat.

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): Výhry si ceníme, šlo o velmi těžký zápas. Přijeli jsme i v malém počtu hráčů, proto si výhry moc vážíme. Kluci hráli dobře, ale ve druhé třetině jsme se nechali strhnout emocemi a zbytečně jsem si zápas udělali složitým. Třetí třetinu odehráli kluci dobře, dali hezké góly a mám z vítězství radost.