Nebyla jiná možnost než brát tři body, myslí si Šimon Báťa

14.01.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté opět potvrdili, že se jim na Zimním stadionu v Sokolově dlouhodobě daří. V utkání 37. kola dali v každé třetině jednu branku a naopak Filip Maláč vychytal první čisté konto v A-týmu v kariéře. Dukla proto zvítězila 3:0 i díky gólu útočníka juniorského týmu Šimona Báti, který zvyšoval stav na 2:0. „Na mé brance se podílela celá lajna, začalo to už od vyhraného buly Adama Rauše přes rozehrávku beků. Jumba mi přihrál žabičkou a já už jen dostal puk do branky,“ popisuje svou první trefu devatenáctiletý útočník.

Dukla měla od úvodu zápasu více ze hry, což se projevilo i prvním vstřeleným gólem, který Jihlavě dal jistotu na hokejky. „Byli jsme od začátku utkání lepším týmem. Měli jsme dobrý pohyb a Malage (Filip Maláč – pozn. aut.) zachytal parádně, takže nebyla jiná možnost než brát tři body,“ říká Šimon Báťa s tím, že po daleké cestě směr Sokolov je vždy důležité dostat se pořádně do tempa. „Do Sokolova je dlouhá cesta, ale myslím si, že po sezoně odehrané v azylu v Pelhřimově nebo u nás juniorů v Moravských Budějovicích jsme na cestování zvyklí. Po takhle dlouhé cestě je ale zapotřebí se pořádně rozhýbat a probrat, protože jsme z autobusu pěkně ztuhlí,“ popisuje sled věcí před zápasem.

Ve 12. minutě otevřel skóre navrátilec do jihlavské sestavy Jan Strejček, který si po odchodu z Dukly zahrál třeba i za Sokolov. Těsně před polovinou zápasu dal Dukle klid na hokejky právě Šimon Báťa. „Už předtím jsme měli nějaké šance. Moje trefa začala už od vyhraného vhazování Raušíka (Adam Rauš – pozn. aut.) a rozehrávkou beků. Ujeli jsme s Jumbou (Jonáš Jungwirth – pozn. aut.) dva na jednoho a Jumba to udělal skvěle, prostrčil mi puk žabičkou přes osu a já už ho jen dostal do branky. Na gólu se podílela celá lajna,“ hlásí skromně odchovanec jihlavského hokeje, který vsítil první přesnou trefu za A-tým. „Puk mi kluci vzali, takže si ho asi vystavím na poličku,“ směje se. „Kluci mi gratulovali, byl to skvělý pocit a jsem hrozně rád, že to tam padlo. Ještě ale nevím, jestli nebudu muset za první gól vyklepat pokladničku,“ dodává opět se smíchem.

Nebyl to jediný úspěch jihlavských odchovanců, vždyť další hráč, kterého Dukla vychytala, se také výrazně podílel na třech bodech. A také bude muset zřejmě přispět do týmové pokladničky. Gólman Filip Maláč totiž vychytal shut out. „S Malagem jsem strávil celou loňskou sezonu v juniorech a tehdy pro něj vychytaná nule nebyla nic zvláštního. Byl to právě on, díky komu vezeme ze Sokolova tři body. Za první nulu v A-týmu si asi taky bude muset připlatit,“ říká Šimon Báťa, který se jako jeden z nejmladších musí podílet na některých dalších věcech, jako je balení hokejek či nošení výstroje. „Samozřejmě musím víc makat, ale na tyhle věci je nás více, takže si práci vždycky rozdělíme,“ sděluje a popisuje, jaký je rozdíl mezi juniorským a seniorským hokejem. „Dospělý hokej je rychlejší a mnohem více fyzický. Musím být zapřený v každém souboji, hlavně kolem mantinelů. A jsou tu mnohem zkušenější hráči,“ dodává na závěr rozhhovoru.

Šimon Báťa v dresu juniorů, se kterými v uplynulé sezoně vybojoval historické čtvrté místo. Foto: Nela Dittrichová

Sestřih zápasu: HC Baník Sokolov - HC Dukla Jihlava 0:3