Domácí mistrovství světa hráčů do 18 let bylo hodně nevyzpytatelné, říká Maxim Burkov

23.04.2024 / Tomáš Lysý

Na mistrovství světa hráčů do 18 let nejvyšší divize sice Dukla nebude mít hráčské zastoupení, ovšem o dvě patra níže, v divizi 1B, doslova zazářil jihlavský útočník Maxim Burkov. Na šampionátu, který se konal v estonském Tallinnu, totiž s domácí reprezentací po úvodních dvou porážkách zavelel ke změně a jako nejproduktivnější hráč svého týmu vytáhl Estonsko ze sestupových vod na konečné třetí místo. „Turnaj se ukázal jako nevyzpytatelný, protože začátek se nepovedl a my jsme opravdu nechtěli, abychom doma sestoupili z divize 1B. Práce trenérů a úsilí hráčů nám pomohlo k bronzu,“ povídá útočník juniorky a A-týmu Dukly, který v pěti zápasech zaznamenal sedm bodů.

Vstup do domácího šampionátu mělo Estonsko opravdu hrozivý. Nejprve prohrálo s Itálií 0:4 a ve druhém zápasu podlehlo Slovinsku 2:6. Maxim Burkov sice na začátku třetí třetiny snižoval na 2:4, ale Slovinci si vítězství pohlídali. „Začátek se opravdu nepovedl. Sraz týmu byl týden před turnajem a hráli jsme v novém složení. V našem týmu bylo 11 nových hráčů. Navíc jsme měli na tomto turnaji nejmladší tým. Museli jsme na sobě hodně pracovat, abychom hráli lépe,“ říká k úvodním dvěma zápasům jihlavský talent.

Momentka na buly z prvního utkání na šampionátu proti Itálii. Foto: Catherine Kõrtsmik

Rázem tam vyvstaly myšlenky na sestup do divize 2A, kterou Estonsko hrálo naposled v roce 2022. Loni se totiž v divizi 1B i díky čtyřem Burkovovým bodům zachránilo. „Náš trenér Bálint Fekti hledal vhodné složení formací a před třetím zápasem zcela změnil řady. Tým Francie se nám podařilo porazit,“ popisuje obrat k lepšímu. Proti reprezentaci galského kohouta Maxim nejprve asistoval v čase 19:50 na důležitý vyrovnávací gól na 2:2 útočníkovi finského Vantaa Davidu Timofejevovi. Souhra stejných hráčů vedla v čase 36:47 k vyrovnání na 3:3 a ve třetí třetině vstřelili Estonci vítěznou branku.

Maxim Burkov v souboji s hráčem soupeře v utkání proti Francii. Foto: Catherine Kõrtsmik

V dalším utkání bylo jasné, že pokud Estonci porazí Koreu, zachrání se. Se stejným cílem šel do zápasu ale i asijský celek. Oba mančafty měly před vzájemným zápasem tři body. „Věděli jsme, že potřebujeme vyhrát. Ve formacích nebyly žádné rošády a my se prostě jen snažili plnit pokyny trenéra a hrát co nejdisciplinovaněji, bez vyloučení,“ komentuje další výhru 4:3, která pro Estonce znamenala záchranu. Maxim Burkov vstřelil na konci první třetiny gól na 2:1 a hned po obrátce nahrával Davidu Timofejevovi na branku z přesilové hry. O chvíli později měl při další přesilovkové trefě spoluhráče znovu asistenci. Asiaté se sice ve třetí třetině dvakrát prosadili, ovšem vyrovnat už nestihli.

Sedm bodů (3+4) v pěti zápasech udělalo z Maxima Burkova nejproduktivnějšího hráče Estonska a sedmého nejproduktivnějšího hráče celého mistrovství. Foto: Catherine Kõrtsmik

V posledním utkání Estonci naopak podlehli Litvě 3:4. Jihlavský forvard poslal na konci první třetiny svůj celek do vedení 3:2, ovšem soupeř ve druhé části dvěma brankami otočil stav. Ani výhra ale Litvě nestačila k lepšímu než druhému místu za postupujícími Slovinci. A kdo naopak sestoupil? Byla to právě Itálie, která v prvním utkání porazila Estonsko 4:0. Ve vůbec posledním mači na turnaji prohrála v přímém záchranářském duelu s Koreou 2:4. Krátký šampionát o šesti týmech je zkrátka jak na houpačce. „Turnaj se ukázal jako nevyzpytatelný, protože začátek se nám nepovedl a mohli jsme sestoupit z divize 1B. Tohle jsme doma opravdu nechtěli. Práce trenérů a úsilí hráčů nám pomohlo ke konečnému třetímu místu,“ myslí si Maxim Burkov, kterého v hledišti podporovali nejbližší. „Na turnaj mě přišla podpořit moje matka, strýc a moje přítelkyně,“ usmívá se jihlavský talent.

Foto: Catherine Kõrtsmik

Nabízí se tak otázka, zda by Max mohl dostat pozvánku na mistrovství světa divize 1B, které startuje na konci dubna a kde se Estonský A-tým utká s Litvou, Ukrajinou, Čínou, Nizozemskem a Španělskem. „Družstvo dospělých zahajuje turnaj 27. dubna. Soustředění týmu bylo souběžně s naším turnajem do 18 let včetně přípravných zápasů proti Litvě a Číně. Já jsem v době přípravy A-týmu hrál s osmnáctkou, takže se turnaje dospělých nezúčastním. Mám nyní chvilku na odpočinek a vracím se do České republiky do Dukly,“ zakončuje rozhovor Maxim Burkov, pro kterého se jednalo o již třetí šampionát hráčů do 18 let.

Maksim Burkov (dole uprostřed u trofeje s číslem 21) se raduje se spoluhráči z bronzu na MS hráčů do 18 let divize 1B. Foto: Catherine Kõrtsmik