Jednatel klubu Bedřich Ščerban slaví 60 let!

31.05.2024 / Klub

Legenda jihlavské Dukly a v současné době také jednatel klubu Bedřich Ščerban slaví významné životní jubileum. Právě dnes, 31. května, dosáhl věku 60 let. Přejeme všechno nejlepší a hodně úspěchů, nejen na poli sportovním s Duklou, ale i v běžném životě!

Během své kariéry okusil Bedřich Ščerban řadu českých i zahraničních angažmá. Poprvé oblékl dres Dukly v sezoně 1983/1984 a za jihlavský armádní celek nastupoval pravidelně až do ročníku 1990/1991, po němž zamířil ke svému prvnímu zahraničnímu angažmá do Skandinávie. Nejprve se ocitl na jednu sezonu ve finské Tappaře, následně se na čtyři ročníky usadil ve švédském Brynäsu.

V této době také pravidelně nastupoval za československý, respektive český národní tým. Zúčastňoval se mistrovství světa až do roku 1995 a byl součástí reprezentačního výběru hned na třech Olympijských hrách, v kanadském Calgary, francouzském Albertville a norském Lillehammeru.

Pak se na malou chvíli vrátil zpátky do Česka a jednu sezonu 1996/1997 rozdělil mezi Duklu a Vsetín, se kterým se stal mistrem nejvyšší soutěže a navázal tak na tři tituly s Duklou. Poté zamířil Ščerban do Německa, kde hájil barvy týmů z Essenu a Freiburgu ve dvou nejvyšších soutěžích. Až se v sezoně 2004/2005 definitivně vrátil domů. Tehdy ho zlákal prvoligový Beroun, odkud se přesunul do Třebíče. V kádru Horácké Slavie byl dokonce dva následující ročníky kapitánem. Avšak kariéru ukončil v sezoně 2007/2008 na Horáckém zimním stadionu v dresu Dukly, stopku mu bohužel nevystavila sportovní forma, ale mononukleóza.

Jednatelem Dukly se stal v březnu 2008. Ve výběrovém řízení ho podporovala řada jeho kamarádů, nejaktivnější byl v tomto Jan Hrbatý mladší. Definitivně ho pak utvrdil v účasti legendární jihlavský trenér Stanislav Neveselý. Jeho cílem bylo vrátit Jihlavě extraligovou příslušnost. V první chvíli ještě kombinoval pozici jednatele s postem trenéra. Klub nepřevzal zrovna v ideální finanční kondici, klub byl na samotné hranici krachu a z hlediska peněz kráčel od jednoho měsíce k druhému. Pod smlouvou měla navíc Dukla jen tři hráče. Proto se v první řadě snažil stabilizovat klub, jak co se týče situace A týmu, tak i mládeže.

Během svého působení se mu podařilo zněkolikanásobit finanční příjmy klubu, sám jej také zachránil půjčkou 800 tisíc korun z vlastní kapsy. Postupně se mu tak povedlo klub stabilizovat a dokráčet k ním až k postupu do Tipsport Extraligy. Tu si Dukla zahrála v sezoně 2017/2018. Od té doby hrála na čelních příčkách Chance ligy, několikrát se podívala i do baráže o nejvyšší soutěž, naposledy v ročníku 2021/2022, kdy Jihlava vyhrála 1. ligu. Posunula se i mládež, juniorský tým třeba v dřívější době nehrál nejvyšší soutěž a dnes patří mezi jedny z nejlepších v České republice.

V současné době se může těšit ze stavby nové multifunkční arény, která poměrně úspěšně roste na místě původního Horáckého zimního stadionu. Samotný tým pod jeho vedením dokráčel v poslední sezoně do semifinále play-off a s novou halou má za cíl se opět mezi nejlepší čtrnáctku dostat.

Ještě jednou přejeme všechno nejlepší v tomto významném životním jubileu!