Talentovaný forvard Šimon Katolický opouští Duklu. Míří do Finska

31.05.2024 / Tomáš Lysý

V jihlavském dresu již nebude pokračovat útočník Šimon Katolický. Velmi talentovaný hokejista, který se v letošní sezoně jako patnáctiletý prosadil v kategorii juniorů a vyhrál s reprezentací do 16 let Zimní olympijské hry mládeže, nebude působit ani v jiných českých klubech (i přes jejich zájem) a vydává se do Finska. Stejně jako někteří jeho předchůdci, dnes patřící k nejlepším hokejistům na světě, vyzkouší skandinávskou cestu. Jeho novým klubem bude Tappara Tampere, kde v minulosti působilo několik českých hokejistů. Šimone, ať se ti v novém týmu daří a přejeme hodně štěstí v kariéře i v osobním životě.

Odchovanec velkomeziříčského hokeje přišel do Jihlavy před sezonou 2022/2023. Ve čtrnácti letech nasbíral v kategorii dorostu, kde hráli i o čtyři roky starší hokejisté, 12 bodů ve 23 zápasech. O kategorii níže v deváté třídě prakticky neměl konkurenci, v 28 utkáních dal 32 branek a na dalších 27 nahrál (celkem 59 bodů).

Během uplynulého ročníku se stal lídrem dorostu, který v průměrné sezoně nedokázal postoupit do play off, ale sestupu se s náskokem vyhnul. Šimon Katolický nasbíral 38 bodů (20+18) ve 36 zápasech. Okusil také kategorii juniorů a proti hráčům leckdy o pět let starším si vedl skvěle. V základní části měl čtyři body v sedmi zápasech (3+1) a během play off se jeho velký talent projevil naplno. Konto Zlína a Sparty zatížil během sedmi utkání osmi body (3+5). Stanovil tak novodobý rekord patnáctiletého plejera v juniorské extralize.

Šimon Katolický na olympijských hrách mládeže 2024. Foto: OIS/Joel Marklund

Šimonu Katolickému se dařilo i na reprezentační úrovni. Stal se lídrem reprezentace do 16 let, se kterou vyhrál tzv. zimní olympijské hry mládeže. V reprezentační šestnáctce během 24 utkání nastřílel 16 gólů a na dalších 10 asistoval. Není divu, že dostal spoustu nabídek od jiných českých klubů i ze zahraničí. Rozhodl se kývnout na tu finskou, míří do hokejového města Tampere, kde bude za tamní Tapparu hrát soutěž U-18 SM-sarja a zřejmě i U-20 SM-sarja.

Šimone, přejeme hodně štěstí v hokejové kariéře i v osobním životě!