Sezonu hodnotím se smíšenými pocity, říká Tomáš Dzurik

02.06.2024 / Jaroslav Wollmann

Jako hlavní trenér vedl v sezoně 2023/24 starší žáky A. V průběhu ročníku pod jeho vedením nastoupilo do minimálně jednoho zápasu dvacet osm hráčů, z toho tři byli gólmani. Tomáš Dzurik se v rozhovoru vrací k uplynulé sezoně, ale řeč přišla i na nový ročník 2024/25.

Jak byste zhodnotil uplynulou sezonu?
Se smíšenými pocity, kdy od letní přípravy se tým jevil dobře, čemuž odpovídal i začátek sezony, tréninky měly vysokou úroveň a do konce listopadu jsme za čtyři měsíce měli zápasovou bilanci 22 výher, 1 remíza a 2 těsné prohry v soutěži nejlepších týmů DTS. Bohužel v kategorii nad námi během několika krátkých měsíců odešlo z týmu rovných 7 hráčů a začali nám v kategorii U14 a U15 početní problémy, kdy pět až šest nejlepších hráčů začalo pravidelně nastupovat i trénovat za právě zmíněnou starší kategorii U15. Byla to bláznivá sezona a je až neuvěřitelné, že tým U15 postoupil s tolika mladšími kluky do play-off a my taktéž téměř s polovinou mladšího týmu uhráli po vítězství v základní části nakonec třetí místo v nadstavbě za vítěznou Kometou Brno, která poté vyhrála titul Mistra ČR! Co se ale týče individuálního rozvoje hráčů, tak jak v trénincích, tak zápasech skrze zmíněné počty jsme byli nuceni prakticky ze dne na den improvizovat a často jsme si ani nemohli ovlivňovat nasazování hráčů do zápasů dle toho, co bylo pro rozvoj konkrétních hráčů v daný moment to nejlepší a spíše jsme se soustředili na lepení děr v sestavách či odehrání utkání s nížším počtem hráčů. Pozitivem je, že pokud jsme hráli v plné sestavě se všemi týmovými lídry, což bylo jen v polovině všech odehraných zápasů, tak jsme za celý rok v soutěži zaznamenali jednu jedinou prohru, což je příslib do budoucna a pokud příští sezonu v kategorii U15 nikdo z hráčů neodejde a budou hrát kluci společně v plné sestavě, můžou se ucházet o nejvyšší příčky v extralize devátých tříd a následně z nich hodně postupovat akademickými týmy Dukly.

Byl nějaký hráč či hráči kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Většina hráčů v sezoně střídala lepší i slabší období, nejkonstantnější výkony předváděl Mára Novák, který víceméně táhl i kategorii U15 a také brankář Matyáš Novotný vždy když nastoupil, tak byl v naší brance veliká jistota.

Ze kterého zápasu či zápasů jste měl největší radost či naopak jste byl velice zklamán?
Určitě ze všech pěti zápasů s končeným mistrem ČR Kometou Brno, ve kterých jsme nastoupili v kompletní sestavě a zapsali jednu výhru a čtyři remízy. Zřejmě nejvíce negativně mně utkvělo v paměti utkání v Kroměříži, podpořené mlhou hustou tak, že by se dala krájet a nebylo vidět ani ven z pásma - podle toho také vypadal předváděný hokej z obou stran. (smích).

Sezona byla rozdělena na dvě části. Základní část a nadstavba. Je to pro Vás takto lepší?
Zmínil jsem předchozí roky i letos při hodnoceních mladších žáků – ano, v žákovských kategorií mají nadstavby velmi pozitivní význam!

Je v dané kategorie nějaký hráč, o kterém se už teď dá říci, že má talent a mohl by to dotáhnout daleko?
Je zde poměrně dost šikovných kluků a věřím, že o některých jménech ještě uslyšíme! Ale teprve nyní je čekají ty důležité roky, kde krom šikovnosti budou muset ti, co to chtějí dotáhnout nejdál, tvrdě pracovat každý den a být psychicky odolný, mít štěstí na zdraví a další věci! Budu všem držet palce!

Budete kategorii SŽA trénovat i v následující sezoně 2024/2025?
Ano budu.

Jaké máte s týmem cíle do nadcházející sezony?
Hlavním cílem bude, aby kluky bavilo chodit na zimák a rozvíjeli jsme potenciál každého jednotlivce na maximum! Týmově budeme chtít postoupit do nadstavby, abychom hráli co nejkvalitnější utkání a uvidíme během sezony, jak na tom konkrétní kluci budou výkonnostně a v jaké sestavě budeme nastupovat, či nějací kluci budou postaršeni a podobně, nicméně bych si přál, aby se neopakovala minulá sezona a mohli jsme citlivě rozhodovat o těchto věcech a nebyli k tomu nuceni z různých námi neovlivnitelných důvodů. Spousty kluků budu trénovat již třetí sezonu v řadě, jsme na sebe zvyklí, víme co od sebe očekávat a těším se na další sezonu s nimi!

Děkuji za rozhovor