Výstavbu nové multifunkční arény čeká další důležitá fáze

04.06.2024 / Eliška Kopincová

Šest měsíců stavby je pryč a vedle malého zimáčku už roste nová hala. V uplynulém měsíci se stavbaři věnovali betonování podkladu ledové plochy, výstavbě jader a nyní se zaměří i na další část tribun. Hlavním cílem pro tento rok je zastřešení arény. Kromě toho je v plánu i budování potřebné techniky včetně vzduchotechniky, elektroinstalace, topení a chlazení.
Foto: facebook Horácká aréna

Výstavba Horácké multifunkční arény oficiálně začala loni v srpnu. Přičemž první čtyři měsíce se převážně jen bouralo a kopalo. Ovšem za poslední měsíce začala aréna postupně růst, a to i díky stále zvyšujícímu se počtu stavbařů. „V únoru na výstavbě arény pracovalo denně cca 50 lidí. V současné době se na stavbě podílí přes 100 pracovníků. Během příštího měsíce začneme tahat technologie, tak přibydou další lidé. Počítáme, že za tu dobu tu bude tak 200 lidí,“ komentuje situaci manažer projektu Ing. Petr Kráčmar.

Stavba arény #21 – stavba roste i do šířky

Video: HZStv1

Stavba roste nejen do výšky, ale nyní postupně nabírá nových rozměrů i do šířky. „Aktuálně probíhá betonáž sloupů v 1. nadzemním podlaží a také betonáž obvodových konstrukcí, které přiléhají k malému zimáčku,“ popisuje Petr Kráčmar. Současně probíhá i vyzdívání. Suterén je již z poloviny vyzděný a začínají se zdít dělící příčky v 1. nadzemním podlaží zázemí stadionu, kde se budou nacházet šatny, sklady, sociální zařízení atd. Pokrok je znát i u jádra číslo jedna, které dosáhlo své konečné výšky. Dokončené jsou obvodové stěny tohoto nejvyššího schodišťového a výtahového jádra, zde zbývá pouze strop, který se bude montovat až po osazení prefabrikovaných schodišť. I další jádra jsou v procesu. Nyní se plánuje zahájení prací na 4. posledním schodišťovém a výtahovém jádru.

Rostou i tribuny. Montáž tribun z červeného betonu probíhá na úseku 1 a 2 současně. „Každý den přijedou minimálně dva kamiony s novými prvky prefabrikovaných konstrukcí. Montujeme sekci 1 a 2, tam jsme v současné době na stropě 3. NP. V příštím týdnu bychom měli zahájit stavbu 4. NP,“ vysvětluje průběh stavby manažer projektu. Jak postupuje výstavba tribun, tak si můžeme představit, jaký z nich asi bude výhled na ledovou plochu. Tam aktuálně vybetonovaná část poslouží pro nájezd jeřábu, který bude montovat prefabrikované konstrukce v části 3.

Časosběr – Stavba arény ve 3. čtvrtletí (únor 2024–duben 2024)

Video: HZStv1

I vedlejší budova už začíná dostávat jasné obrysy. „Zde je vidět největší posun. Byla dokončena základová deska, spodní hydroizolace a nyní se buduje 1. NP, kde se chystají už i okrasné věci v podobě budování sloupu ve tvaru písmena V,“ uvedl inženýr Kráčmar. V neposlední řadě se v Ostravě vyrábějí díly, ze kterých budou sestaveny střešní nosníky, k jejichž instalaci by mělo dojít na konci léta a během podzimu. Hlavním cílem tohoto roku je dostat arénu pod střechu.

Důležité odkazy:

YouTube kanál HZStv1, na kterém najdete aktuální videa ze stavby včetně časosběru a kompletního playlistu Stavba arény
Horácká aréna – profil na Facebooku
Horácká aréna – oficiální stránky Statutárního města Jihlava

Vizualizace budoucí multifunkční arény. Foto: Magistrát města Jihlavy