Se sezonou jsem spokojený, říká Martin Pykal

19.06.2024 / Jaroslav Wollmann

Jako hlavní trenér vedl v sezoně 2023/24 starší žáky B. V průběhu ročníku pod jeho vedením nastoupilo do minimálně jednoho zápasu třicet čtyři hráčů, z toho čtyři byli gólmani. Martin Pykal se v rozhovoru vrací k uplynulé sezoně, ale řeč přišla i na nový ročník 2024/25.

Jak byste zhodnotil uplynulou sezonu?
Sezona byla úspěšná a jsem s jejím průběhem nad míru spokojen. Kluci jsou dlouhodobě výborná parta a to se přenáší do kabiny i na led a myslím si, že každého trenéra práce s takovými hráči musí bavit. Po sportovní stránce se nám také dařilo. V soutěži jsme zaslouženě vyhráli základní část a rovněž i nadstavbu a skončili tak na 1. místě ve své skupině Krajské ligy, kdy jsme většinu zápasů odehráli bez lepších kluků, kteří museli doplnit kategorii SŽA. O to cennější toto umístění je.

V dlouhodobé soutěži DTS, kterou souběžně každý rok hrajeme, jsme z velice těžké skupiny (Třinec, Vítkovice, Kometa Brno, Zlín) dokázali postoupit na závěrečné finále mezi nejlepší čtyři týmy ČR, kde bohužel vinou velice náročného programu v závěru sezony v podobě několika dohrávaných zápasů klukům došla síla a obsadili jsme konečné 4. místo. Velký dík na úspěšné sezoně patří všem hráčům, asistentům, vedoucím a také rodičům.

Byl nějaký hráč či hráči kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
S výkony kluků v této sezoně jsem byl v drtivé většině potěšen. Každý hráč má nárok během roku na nějaký výkyv nebo pokles formy. Neberu to jako zklamání, ale jako normální proces. A když máte možnost trénovat takové kluky, jako jsou tito, nemůžete být zklamaný, ale naopak.

Ze kterého zápasu či zápasů jste měl největší radost či naopak jste byl velice zklamán?
Radost jsem měl z každého zápasu, kdy se klukům dařilo, byly v něm emoce a pokud se vyhrálo, o to hezčí to bylo. Určitě to bylo vítězné finále s domácí Kometou na turnaji v Brně na počátku sezony, pak zápasy v rámci DTS a některá soutěžní utkání, kde kluci museli bojovat v né vždy kompletní sestavě.

Mrzí mě kvůli klukům pouze závěrečný turnaj DTS, protože tam se opravdu projevil náročný program a nezastihl nás v úplně nejlepším rozpoložení. I tak jsem na ně hrdý, protože už jen dostat se tam beru jako úspěch.

Sezona byla rozdělena na dvě části. Základní část a nadstavba. Je to pro Vás takto lepší?
Nadstavba je určitě co do kvality lepším formátem. Možná bych v ní uvítal sloučení s jinou skupinou a jinými týmy.

Je v dané kategorie nějaký hráč, o kterém se už teď dá říci, že má talent a mohl by to dotáhnout daleko?
Věřím, že o některých hráčích z tohoto ročníku ještě uslyšíme. Moc to přeji všem a budu rád, když jich bude co nejvíc. Čeká je ale ještě dlouhá cesta a těch věcí, které budou mít vliv na případný úspěch, je mnoho.

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na základní škole nepřidává taková váha?
Se školou jsme v pravidelném kontaktu. Letos jsem nemusel řešit žádný větší problém.

Jak probíhá letní příprava v žákovských kategoriích a podle jakého klíče se hráči řadí, za jakou třídu budou hrát?
Letní příprava probíhá podle možností na ZŠ Seifertova, kde máme dobré zázemí v podobě tělocvičny a víceúčelového hřiště, zimního stadiónu, hokejbalového hřiště a přilehlého lesoparku. Kluky rozvíjíme všestranně, se zaměřením na rozvoj schopností a dovedností, především na obratnost, rychlost odrazovou sílu a herní myšlení při jednotlivých hrách.

Rozdělení hráčů předně vychází z ročníku narození, má ho na starosti skupina trenérů a každoročně vždy vyhodnocujeme více aspektů, podle kterých pak hráče dělíme.

Kolik hráčů se zařadí do přípravy a kde všude budete trénovat?
Letos máme s kolegou okolo 50 hráčů, kteří se poperou o týmy SŽA a SŽB. Tréninky budou probíhat na ZŠ Seifertova, lesoparku „Keťásek“ a letos díky ledu na malém zimáčku i v těchto měsících budeme využívat právě led a prostory ZS.

Děkuji za rozhovor