Na nový stadion se moc těším. Už abychom na něm hráli, povídá Maksim Zhukov

20.06.2024 / Tomáš Lysý

To, o čem se v hokejovém zákulisí maličko šeptalo, se stalo v polovině června skutečností. Brankář Maksim Zhukov se po dvou letech vrací zpátky do Dukly, ve které strávil dvě výborné sezony. V první z nich byl s Jihlavou krok od postupu do extraligy, ve druhé se stal mistrem Chance ligy. Nyní byl oznámen jeho návrat ze Vsetína. „Cíle jsou nejvyšší. Chceme vyhrát mistrovský titul a pak postoupit do extraligy, jako vždy a každou sezonu,“ říká zanedlouho pětadvacetiletý rodák z Kaliningradu, který vytvoří silnou brankářskou dvojici s Adamem Beranem.

Maksima Zhukova není třeba dlouho představovat. Když v lednu 2021 po dlouhých vyřizováních konečně přišel do Dukly, stal se jednou z vůdčích postav týmu, který měl ve finále Chance ligy na lopatě Kladno a málem slavil postup do extraligy. O rok později vychytal s Duklou titul. Jihlava sice následnou baráž proti Kladnu prohrála 1:4, ale jako jediný tým z Chance ligy během posledních tří prolínacích soutěží urval proti celku z extraligy alespoň zápas. Následoval jeho přestup do Vsetína, kde v první sezoně skončil ve finále a v uplynulém ročníku se stal opět prvoligovým mistrem. Teď se vrací do Jihlavy. „S panem Ščerbanem jsme se bavili hned po play off. Trvalo měsíc a půl, než jsme se domluvili, ale nakonec vše vyšlo a jsem zpátky v Dukle,“ prozrazuje navrátilec do jihlavského brankoviště.

Během dvou let se v Jihlavě mnohé změnilo. Horácký zimní stadion již nestojí, na jeho místě se buduje nová aréna. „Za chvíli tady bude nový stadion, už je to vidět. I když jsem tady dlouho nebyl a teď jsem v Jihlavě první týden, je tady jinak všechno stejné,“ hlásí Maksim Zhukov, jenž už se nové arény nemůže dočkat. „Těším se. Chtěl bych, abychom na něm už v další sezoně začali hrát,“ doufá a toto přání je rozhodně reálné. Je pouze škoda, že se nezačalo bourat již po konci baráže 2022, vše mohlo být prakticky o rok rychlejší.

Maksim Zhukov oslavuje v dresu Dukly titul mistra Chance ligy sezony 2021/2022. Foto: Nela Dittrichová

S novými spoluhráči se již bývalý gólman organizace Toronta a nejlepší brankář MS hráčů do 18 let roku 2017 stihl seznámit. „Během prvního tréninku jsem neměl moc času, jelikož jsem byl ve druhé skupině s mladšími hráči. Naopak v první skupině byli starší hráči, kteří jsou v Dukle již delší dobu. Některé borce jsem znovu potkal a bylo to moc fajn,“ povídá Maksim Zhukov. Z jeho poslední sezony v jihlavském dresu (2021/2022) působí v Dukle stále osm hráčů (obránci Bilčík, Dundáček, Chvátal, útočníci Cachnín, Čachotský, Harkabus, Havránek a Jungwirth). „Čagy pořád hraje. Je to dobrý hráč a v play off mi pár gólů dal,“ usmívá se jihlavský brankář směrem k legendě Dukly Tomáši Čachotskému, který Maksovi po jeho návratu do Dukly ihned psal.

Jihlava se v posledních čtyřech sezonách v play off vždy potkala se Vsetínem a Maksim Zhukov byl ve všech čtyřech případech na straně vítězného týmu. V semifinále 2021 a finále 2022 v barvách Dukly, ve čtvrtfinále 2023 a semifinále 2024 již ve vsetínském dresu. Právě poslední dvě série pro něj byly o něco prestižnější, vždyť nastoupil proti bývalému zaměstnavateli. „Proti Dukle to bylo trošku zajímavější, jelikož některé její hráče znám a bavilo mne to. Jinak šlo o normální série play off, kdy chceš prostě vyhrát. Nebylo v tom nic navíc. Chtěl jsem se v play off dostat co nejdále a bylo jedno, proti komu hraju,“ sděluje Maksim Zhukov a nebylo by vůbec od věci, kdyby pocit "štístka" v sériích Jihlava–Vsetín naplnil třeba znovu v nadcházejícím ročníku. „Cíle jsou jen ty nejvyšší. Chceme vyhrát mistrovský titul a pak postoupit do extraligy, jako vždy a každou sezonu,“ dodává na závěr.

Maksim Zhukov po návratu do Dukly

Autor videa: Tomáš Lysý