Sezona byla jednoznačně úspěšná a plná pozitiv, říká Martin Pykal

25.06.2024 / Jaroslav Wollmann

Jako hlavní trenér vedl v sezoně 2023/24 mladší žáky B. V průběhu ročníku pod jeho vedením nastoupilo do minimálně jednoho zápasu třicet hráčů, z toho tři byli gólmani. Martin Pykal se v rozhovoru vrací k uplynulé sezoně, ale řeč přišla i na nový ročník 2024/25.

Jak byste zhodnotil uplynulou sezonu?
Uplynulá sezona se mi hodnotí snadno. Jednoznačně úspěšná a plná pozitiv. Vzhledem k velkému počtu dětí jsme letos postavili tři týmy mladších žáků a umožnili tak všem dětem hrát dostatek zápasů s plnohodnotným herním vytížením. I když to pro nás bylo organizačně i personálně náročnější, je to určitě správná cesta.

Tým MŽB, který jsem měl v této sezoně na starosti pracoval po většinu roku parádně, kluci udělali velký progres a byla radost s nimi pracovat. Jejich velkou předností je jejich vyrovnanost, soutěživost a sám jsem zvědavý, kam se budou dále posouvat.

Dařilo se nám i v soutěži, kde jsme dokázali zakončit rok pouze s jedinou porážkou, což určitě stojí za zmínku !!! Navíc jsme odehráli spoustu kvalitních utkání na několika turnajích a také v rámci doplňkové soutěže „Malá liga“ tvořené systémem miniturnajů.

Velký dík na úspěšné sezoně patří všem hráčům, asistentům, vedoucím a také rodičům.

Byl nějaký hráč či hráči kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Všichni kluci zaslouží pochvalu. Hráč má v daném věku nějaké limity a úroveň dovedností. Samozřejmě každý z nich měl během sezony lepší a horší chvilky, ale pro mě bylo důležité, že po většinu sezony se kluci na těchto svých limitech pohybovali.

Ze kterého zápasu či zápasů jste měl největší radost či naopak jste byl velice zklamán?
Mám radost z každého zápasu, ve kterém jsou emoce, kluci hrají jako tým, na hraně svých možností a když utkání skončí vítězstvím, tak to je ta pomyslná třešnička na dortu. Takových bylo během sezony hodně. Vítězné zápasy se Spartou, Hradcem Králové, Pardubicemi nebo v derby s H. Brodem a výběrem Rytířů z Telče, to byla přesně taková utkání. Zápas, ze kterého bych byl vyloženě zklamán, jsem s kluky letos neodehrál.

Celou sezonu jste hráli proti stejným týmům bez nějaké nadstavby. Je to pro Vás takto lepší?
Nadstavba je určitě co do kvality soutěže a jednotlivých zápasů lepší. Kvalitních utkání jsme ale i bez nadstavby letos odehráli dost.

Je v dané kategorie nějaký hráč, o kterém se už teď dá říci, že má talent a mohl by to dotáhnout daleko?
Šikovných kluků máme v dané kategorii myslím dost. Každý má přednosti v něčem jiném a je jen na nich, kam se svou pílí, pracovitostí a zápalem posunou. Samozřejmě velký vliv bude mít i působení okolí a ta cesta je dlouhá a trnitá. Všem svým svěřencům vždy přeji jen to nejlepší, takže je budu nadále sledovat a doufat, že se jim povede nějaký velký úspěch, tak jako mnohým před nimi.

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na základní škole nepřidává taková váha?
Škola a hokej je propojena a bez toho to ani nejde. Samozřejmě, že nic není ideální, ale spolupráce s vedením a jednotlivými učiteli na ZŠ je dlouhodobě na solidní úrovni, obě strany se snaží udělat maximum pro výchovu a rozvoj dětí a během roku mezi sebou často komunikujeme, ať o prospěchu nebo chování. Letos jsem u nikoho nemusel řešit „stopku“ kvůli škole.

Jak probíhá letní příprava v žákovských kategoriích a podle jakého klíče se hráči řadí, za jakou třídu budou hrát?
Letní příprava probíhá podle možností na ZŠ Seifertova, kde máme dobré zázemí v podobě tělocvičny a víceúčelového hřiště, zimního stadiónu, hokejbalového hřiště a přilehlého lesoparku. Kluky rozvíjíme všestranně, se zaměřením na rozvoj schopností a dovedností, především na obratnost, rychlost odrazovou sílu a herní myšlení při jednotlivých hrách.

Rozdělení hráčů předně vychází z ročníku narození, má ho na starosti skupina trenérů a každoročně vždy vyhodnocujeme více aspektů, podle kterých pak hráče dělíme.

Kolik hráčů se zařadí do přípravy a kde všude budete trénovat?
Letos došlo k podstatné změně a po příchodu dvou nových kolegů tuto kategorii opouštím a budu mít místo dvou kategorií pouze jednu a to SŽ.

Děkuji za rozhovor