Obránce Patrik Mrtka překonal zdravotní komplikace a chystá se na další sezonu

25.06.2024 / Beáta Nováková

Perspektivní bek Patrik Mrtka začal uplynulou sezonu po boku Jana Ludvíka. Pak ale přišlo zranění ramene, kvůli němuž nakonec nastoupil jen do šestnácti duelů. Nyní se osmnáctiletý odchovanec havlíčkobrodského hokeje chystá na další ročník. „Během přípravy mám rád různé sporty a posilovnu, bez kterých si letní dril nedokážu představit,” hlásí mladý hokejista.

Patrik Mrtka odehrál v uplynulém ročníku za Duklu pouze 16 zápasů. Větší porci utkání mu nedovolilo zranění ramene. „Rameno mě trápilo od listopadu, operaci jsem podstoupil v lednu,“ popisuje svou situaci mladý zadák, který stihl posbírat v dresu juniorského kádru Dukly 6 bodů (1+5). Dalších sedm zápasů si připsal v juniorském výběru Havlíčkova Brodu, odkud se k Jihlavě připojil. Nyní by se rád zabydlel v plánech trenérů pro celý nadcházející ročník.

Zdravotní komplikace kolem ramene zdárně překonal. Při letní přípravě, jež s týmem absolvuje, se soustředí hlavně na péči o něj, aby mu dopřál, co zrovna operovaná část těla potřebuje. Rovněž ho ale neomezuje takřka při žádné aktivitě. „Trénoval jsem již před začátkem přípravného období. Letní dril pro mne má výhody i nevýhody, ale snažím se pozitivně přemýšlet a beru vše optimisticky. Během přípravy miluji různé sporty a posilovnu, bez kterých bych si jí nedokázal představit. A také se soustředím na rameno, které má co dohánět. Z každého tréninku si beru jednu věc, kterou musím do budoucna zlepšit,“ prozrazuje svůj velmi dobrý přístup vysoký bruslař.

S mužstvem by do akce mohl vyrukovat počátkem školního roku. DHL extraliga juniorů roztočí svůj zápasový kolotoč 1. září. Na domácí půdě uvítá Dukla vítkovickou Rideru. Druhý den vyráží na cestu do Třince, na led obhájců poháru. Stejně jako v uplynulé sezoně platí systém nadstaveb a důležitá bude první čtyřka v tabulce – více zde. „Mým cílem je, abych dokázal co nejvíce pomoct týmu. A samořejmě všichni chceme vyhrát titul,“ přeje si Patrik Mrtka a kdo ví. V uplynulých sezonách se junioři zabydleli mezi tuzemskou špičkou a v kabině vždy panuje dobrý týmový duch, který je základem velkého úspěchu. „V kabině je parádní atmosféra, ale ještě se má co ladit. Jsou tu noví hráči, kteří se ještě rozkoukávají. Na konci týdne máme ve zvyku vyhlašování nejlepšího hráče týdne, kterého vybírá předchozí vítěz. To je skvělé na zlepšování týmové chemie,“ popisuje jihlavský obránce zajímavou tradici, která podle jeho slov vede k velkému stmelení týmu.

Obránce juniorů Dukly Patrik Mrtka během základní části v utkání proti Vítkovicím. Foto: Barbora Stránská