Byla náročnější než v předešlých letech a obešla se bez větších zranění, hodnotí úvod letní přípravy Karel Nekvasil

02.07.2024 / Eliška Kopincová

Hráči A-týmu Dukly za sebou mají pod dohledem trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila náročných devět týdnů první části letní přípravy, která v tomto roce byla obohacena o nové prvky. I přestože ubyly neoblíbené výběhy na sjezdovku Šacberk, příprava nebyla o to jednodušší – přibyly běhy na oválu. Naštěstí se vše obešlo bez větších zranění, která by hráče limitovala v přípravě.

Příprava na suchu probíhala jinak než v předchozích letech. V čem přesně se změnila? „Byla odlišná hlavně tím, že k Mírovi Skálovi se přidal jako kondiční trenér Jakub Krajíček. Bylo to trochu jinak poskládané, myslíme si, že to bylo náročnější a že tam bylo mnohem víc věcí, než loni. Celkově to dávalo i větší smysl, než v předchozích přípravách, do té letošní byly vložené nové prvky,“ popisoval situaci Karel Nekvasil.

Pro hokejisty neoblíbené výběhy na Šacberk také byly jednou ze změn v přípravě, co je nahradilo? „Ubyl Šacberk, kde jsme letos byli jen jednou, ale zase nám přibyly běhy na oválu, takže to nic jednoduchého nebylo. Jak jsem říkal, určitě to pro nás byl posun dopředu, zase nový pohled na letní přípravu. Věříme, že kluci budou dobře připraveni,“ kvituje změny asistent trenéra.

Obdobně pozitivně vnímá Nekvasil také absenci jakéhokoliv většího zranění v průběhu přípravy. „To je další aspekt té úspěšné letní přípravy, jelikož jsme ji celou absolvovali téměř bez zranění. Měli jsme pouze jeden zlomený palec z basketu, což se ale úplně ovlivnit nedá, a potom jedno pochroumané rameno z ledu, které ale daného hráče dál nijak neovlivnilo v letní přípravě. I z tohoto pohledu byla suchá příprava dobrá a kluci nebyli v přípravě ani na týden nijak omezeni,“ informuje podrobně jihlavský trenér.

Tomáš Čachotský, Edgars Kulda a Patriks Ozols se připravují individuálně, jak vypadá jejich příprava? „S hráči z Lotyšska byl v kontaktu Krajíček, který jim posílal určité plány a byl s nimi pravidelně v kontaktu. Tomáš Čachotský už nám volá sám, ale většinou protože si chce jen popovídat,“ dodal s úsměvem asistent trenéra.

Hokejisty neoblíbená část sezony byla zakončena testy. I s jejich výsledky je trenérské duo Ujčík-Nekvasil spokojené. „Sílu kluci určitě nabrali. Včera jsme měli výstupní testy, které sice ještě nemáme zcela vyhodnocené, ale nárůst výkonnosti tam byl. Ve všech disciplínách, které jsme tam měli, takže za nás spokojenost,“ pochvaluje si výsledek letní přípravy čtyřicetiletý kouč.

Nyní na hráče čeká zasloužené třítýdenní volno, po kterém se vrátí rovnou na led, ovšem v Jihlavě to nebude. „S tím souvisí i situace, kdy jsme sice měli naplánované čtyři týdny na ledu, ale měli jsme jen dva. Na malém zimáčku je totiž odstávka, probíhají tam nějaké práce. My se 22. července znovu sejdeme, ale tady v Jihlavě, probereme některé organizační záležitosti a dáme si trénink na suchu. Od 23. července se pak minimálně na dva týdny přesuneme do Pelhřimova, kde strávíme minimálně těch 14 dní a pak uvidíme, jak dál,“ zakončil ohlédnutí za suchou fází letní přípravy Karel Nekvasil.

Celá letní příprava vyvrcholí během srpna přípravnými zápasy, které začínají již v úterý 6. srpna na ledě HC ZUBR Přerov, první domácí přípravný zápas Dukla odehraje proti stejnému soupeři ve čtvrtek 22. srpna.