Brankář Ondřej Štěbeták se stěhuje do Portlandu, prošel draftem CHL

05.07.2024 / Natálie Poláčková

V letošním draftu do kanadské juniorky bylo vybráno celkem 23 českých hráčů, přičemž Ondřej Štěbeták byl jediným gólmanem, který se na draftu objevil. V loňské sezoně patřil k nejlepším brankářům Extraligy dorostu. Objevil se také v juniorské extralize, kde si připsal tři starty. Díky těmto a také reprezentačním výkonům si zasloužil místo na draftu do kanadské juniorky, kde si ho vybral tým Portland Winterhawks.

Jak dlouho jsi věděl o možnosti odejít do kanadské juniorky?
O možnosti jít do kanadské juniorky jsem se dozvěděl během sezony. Pár týmů mělo zájem, ale s agentem jsme tomu nevěnovali velkou pozornost, chtěl jsem zůstat v Jihlavě.

Komunikoval jsi nějak přímo s Portlandem před draftem?
Zájem Portlandu se zvýšil až během posledního týdne před draftem, to jsme začali více řešit, protože ta nabídka se mi líbila.

S kým jsi sledoval draft? Jaký byl pocit, když jsi tam viděl své jméno?
Draft jsem sledoval s rodinou a čekal jsem na výběr Portlandu, když se tam objevilo moje jméno, byl to skvělý pocit a zároveň velký závazek do další práce.

Co se dělo poté, co draft skončil?
Během večera jsem se spojil s generálním manažerem Portlandu a znovu jsme si povídali o možnosti tam hrát. Beru to jako velkou příležitost se posunout dál v mé kariéře, a proto jsem se rozhodnul, že nabídku přijmu a další rok budu hrát ve WHL.

Říkal jsi, že rodiče sledovali draft s tebou, jak reagovali oni? Podpořili tě?
Rodiče mě v mém rozhodnutí podpořili, tak jako mě celou moji dosavadní kariéru podporují.

Existuje podle tebe někdo, kdo má na tvém úspěchu největší zásluhu?
Velké díky patří, jak už jsem zmínil, rodičům, kteří mě podporují ve všem, co dělám, a také mladšímu bráchovi. Všem trenérům, které jsem měl možnost v Jihlavě potkat. Všichni mi určitě hodně pomohli a za to bych jim chtěl moc poděkovat. Kdybych měl jmenovat, tak určitě za poslední dvě sezony Adam Petřík s Lukášem Sáblíkem.

Jak bys s odstupem několika hodin popsal své pocity z toho celého?
Celkově jsem strašně rád, že si mě vybral Portland, o jiném klubu jsem ani nepřemýšlel. Věřím, že mi odchod do zahraničí pomůže a že jsem na to dobře přípravný díky Jihlavě.