V neděli 23. června proběhla přednáška o moderní výživě

07.07.2024 / Anna Štorková

V neděli 23. 6. proběhla v prostorách VŠPJ přednáška pro rodiče, hráče a trenéry s názvem Moderní výživa v hokeji pro maximální výkon, regeneraci a zdraví. Dvouhodinovou přednášku vedla nutriční terapeutka Bc. Anna Štorková.

Sportovní výživa v hokeji je specifická disciplína a výkony, které hráči podávají, mohou být až za hranicí fyziologických funkcí – zejména při nedostatečné stravě. Cílem je naplnit energetické nároky sportovce a dostatečně kompenzovat vydanou energii energií přijatou. Výživa jde s tréninkovým plánem ruku v ruce. Nerovnováha z jedné nebo druhé strany dokáže nenávratně poškodit sportovcův výkon, ale i celkové zdraví. Hráči a jejich rodiče nemají problém investovat nemalé prostředky do nejnovější výbavy nebo hokejky, ale na kvalitní sportovní jídelníček, jež by pokryl nutriční potřeby hráčů, se velmi často zapomíná.

Nedostatečný energetický příjem v kombinaci s náročnou fyzickou aktivitou může vést ke snížení sportovního výkonu, koordinace a koncentrace na ledě, ale i k vyššímu riziku zranění, ke snížené imunitě a ke zhoršené regeneraci.

Pokud chceme, aby hráč podal na ledě kvalitní výkon, soustředil se během zápasu na hru a minimalizoval zažívací potíže, je důležité vědět, z čeho se sportovní jídelníček během dne má skládat a jak jednotlivá jídla a živiny načasujeme během dne. Svá specifika má výživa nejen v sezóně, ale i mimo ni. Je proto důležité nezapomínat na kvalitní stravu i o prázdninách.

Je obrovská škoda, že hráči nedokáží naplnit svůj plný potenciál jen proto, že výživa není důležitou složkou jejich tréninkového plánu. Myslete na to, že správná výživa nedokáže z průměrného hráče udělat hráče profesionálního, ale z profesionálního hráče dokáže nedostatečná strava udělat hráče průměrného. Nechcete být průměrní, chcete být nejlepší. Nezapomínejte proto na důležitost výživy – dojde k naplnění vašeho potenciálu nejen v hokeji, ale i v běžném životě. Výživa vám umožní hrát hokej co nejdéle bez zranění a navíc můžete hrát co nejkvalitněji to půjde. A to za to stojí, nemyslíte?

Body, na které se vyplatí nezapomínat:
• Kvalitní strava je důležitá i mimo sezónu. Je nezbytné, aby hráč zachoval adekvátní množství svalové hmoty, své zdraví a výkonnost a dokázal ze sebe v nové sezóně vydat maximum.
• Nedostatečná strava může způsobit malý vzrůst, problémy s imunitou, zhoršení výkonnosti, regenerace, rychlosti na ledě a pokles svalové hmoty.
• Stanovte si reálné cíle a myslete na to, že udržitelnost je lepší než dokonalost. Jídelníček nemusí být vždy 100 % perfektní.
• Tréninkové kempy a turnaje jsou velmi podceňované a výživa se během nich moc neřeší. Zkuste zabalit skladnou a plnohodnotnou svačinu, která během turnaje rychle doplní glykogenové zásoby a umožní delší výdrž ve hře.
• Oslovit odborníka není ostuda – pokud potřebujete poradit s jídelníčkem a maximalizovat svůj výkon, nemusíte na to být sami.

Bc. Anna Štorková je absolventkou oboru nutriční terapie na 3. lékařské fakultě v Praze. Ve studiu momentálně pokračuje na 1. lékařské fakultě a České zemědělské univerzitě. Od srpna bude působit jako nutriční terapeut BK Havlíčkův Brod a bude mít na starosti také mládežnické kategorie U13 – U16 ve fotbalovém klubu AC Sparta Praha. Pokud vás zajímá více, najdete ji na Instagramu jako vyziva_pestre nebo na e-mailu: vyzivapestre@gmail.com.