Válečný veterán Jiří Kafka dostal ke 100. narozeninám army dres Dukly

před 2 dny / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava sehrála Army game 2023 s dresy, které byly připomínkou uniforem letců RAF (Royal Air Force – Královské letectvo Velké Británie). Jejich podobnost s uniformami byla prakticky totožná a dres se stal vyhledávaným suvenýrem pro sběratele v aukci. Nyní se tento originální kousek dostal i k jednomu z nejpovolanějších. Ke svým 100. narozeninám jej obdržel Jiří Pavel Kafka, český válečný veterán z 2. světové války, jenž v 18. letech vstoupil do Československé armády a následně byl vybrán právě do RAF.

Jiří Pavel Kafka oslavil 100. narozeniny začátkem května 2024 a dres Dukly na motivy RAF se svým příjmením a číslem 311 převzal při soukromé rodinné oslavě. Toto číslo označuje jednu ze čtyř perutí československého letectva v rámci britského královského letectva RAF – přesněji 311. československá bombardovací peruť RAF. „Pan Kafka byl očividně potěšen a dres mu udělal obrovskou radost,“ říká Barbora Jeřábková z PR pro odbor válečných veteránů. Dres mu předával ředitel Odboru pro válečné veterány a válečné hroby plk. Robert Speychal v doprovodu prap. Františka Němce.

Jiří Kafka (vlevo) při předání speciálního dresu s Robertem Speychalem. Foto: Barbora Jeřábková

Jiří Pavel Kafka, "Wintonovo dítě", je český válečný veterán z druhé světové války. Na konci června 1939 se spolu se sourozenci dostal dětským transportem Nicholase Wintona do Velké Británie kde o tři roky později vstoupil ve svých 18 letech (1942) do Československé armády. Následně byl vybrán do Royal Air Force (RAF), kde sloužil jako palubní střelec a radista u 311. Československé bombardovací perutě. 6. června 1944 absolvoval zhruba desetihodinový hlídkový let, čímž se de facto zúčastnil vylodění v Normandii. Po válce žil v Českoskovensku a Izraeli a po sametové revoluci se přestěhoval zpět do Prahy.

V roce 2021 vystoupil v televizním spotu kampaně Paměti národa, kde vyzýval k důslednému dodržování proticovidových opatření a tedy i nošení respirátorů. O rok později v rozhovoru pro Echo24 varoval, že pokud Ukrajina zasažená ruskou invazí padne, Putin půjde dál. V roce 2023 obdržel od českého prezidenta Petra Pavla medaili Za hrdinství. (Zdroj: Wikipedia)

Jiří Pavel Kafka.

Český válečný veterán sloužil ve druhé světové válce v RAF.

Slavnostní akt předání dresu. Vlevo Jiří Kafka, vpravo Robert Speychal. Foto: Barbora Jeřábková (3×)