Horácká aréna roste jako z vody. Probíhá výstavba jader, která budou hotová do konce srpna

včera / Tomáš Lysý

Zanedlouho uplyne rok od okamžiku, kdy se do dnes již bývalého Horáckého zimního stadionu zakousl jeřáb (přesněji 28. 7. 2023). Od té doby ušla výstavba nové Horácké arény obrovskou cestu. Vše se totiž připravuje na zastřešení multifunkčního svatostánku. „Zatím vše probíhá dobře, držíme termíny a jsme na tom dobře i v penězích. Nyní nás čeká složitější část výstavby, během které se hala začne plnit technologickými prvky. Bude se muset zastřešit, aby se do zimy všechno stihlo. Výzvy teprve přijdou s montáží střechy,“ říká radní Ing. arch. David Beke, pověřený vedením projektu arény.

10. 7. 2024 na stavbu opět zavítal štáb HZStv1, aby přinesl fanouškům již 23. video z kompletní výstavby arény. Díky dlouholetému redaktorovi HZStv1 Dušanu Majerovi a manažerovi projektu Petru Kráčmarovi mohla na staveniště zavítat i redakce Dukly. „Během uplynulých tří týdnů jsme nasadili jeřáb a začali jsme pracovat na montáži čtvrté sekce, kde máme namontovaná dvě patra. Na vjezdu do garáží jsme provedli betonáž základových pasů pod opěrné stěny a připravujeme podloží pro základovou desku,“ sděluje pro HZStv1 Petr Kráčmar a prozrazuje, jak to vypadá s výstavbou čtyř jáder. „Jádro 1 a 2 máme dokončené po střechu. V současné době pracujeme na jádrech 3 a 4, kde jsme na úrovni čtvrtého, resp. třetího nadzemního podlaží. Tato jádra dokončíme do konce srpna,“ hlásí.

Pohled z 5. nadzemního podlaží, kde se bude vstupovat do sky boxů. Foto: Tomáš Lysý

Kompletní fotogalerie

Teprve při prohlídce samotné stavby si dotyčný uvědomí, jak bude aréna skutečně obrovská. Z obrázků ani videí není její mohutnost až tak znát. Páté patro je opravdu vysoko a nabízí krásný výhled nejen na celé staveniště, ale i na jeho okolí. „Z pátého nadzemního podlaží se bude vstupovat do sky boxů, které budou zavěšeny na ocelové střeše. V současné době dokončujeme strop nad tímto podlažím. Čeká nás ještě patro a půl a budeme mít nachystáno na střechu,“ prozrazuje Petr Kráčmar a informuje, jak probíhá výstavba vedlejšího objektu, kde historicky stávala Pivnice Posilovna. „Aktuálně vážeme sloupy 3. nadzemního podlaží a připravujeme i obvodové stěny a hlavní nosné stěny, které jsou na vykonzolované části nad ulicí Jiráskova.“

Foto z budoucí ledové plochy pohledem na tribuny. Foto: Tomáš Lysý

Stavba arény #23 – Dva autojeřáby

Video: HZStv1

Pokud chcete, aby vám nic ze stavby Horácké arény neuniklo, sledujte YouTube kanál HZStv1, Facebook HZStv1 a Facebook Horácké arény.

Manažer projektu Ing. Petr Kráčmar (vlevo) a redaktor HZStv1 Dušan Majer, jenž vám na kanálu HZStv1 přináší videa z výstavby. Foto: Tomáš Lysý

Tato část Horácké arény bude hotová nejdříve. Foto: Tomáš Lysý

Výhled z vrchní části dolního ochozu. Foto: Tomáš Lysý

Pohled na staveniště v horkém dni 10. 7. 2024. Foto: Tomáš Lysý

Video: Facebook Horácká aréna