Dukla se po letní pauze vrací na led, první dva týdny stráví v Pelhřimově

před 2 dny / Daniel Lhotský

Hráči a trenéři Dukly se po krátké letní pauze znovu vrací do práce. Tým se v úterý poprvé sešel k tréninku na ledě, vzhledem ke stavebním pracím souvisejícím s výstavbou Horácké arény ovšem musí první dva týdny přípravy na ledě strávit na zimním stadionu a okolních sportovištích v Pelhřimově, stejně jako junioři, dorost a 9. třída. Trenérům Ujčíkovi a Nekvasilovi se hlásil na ledě kompletní tým, v průběhu první fáze přípravy k němu přibyl také Zoran Fiala, který je zatím v týmu na zkoušku a o své místo v týmu bude muset ještě bojovat během letní přípravy.

Už příprava na suchu byla letos trochu odlišná oproti předchozím rokům, například v oblasti běhu, kde hráčům výrazně ubyl neoblíbený výběh na Šacberk a přibyly běhy na oválu. Také příprava na ledě letos prošla obměnou, nikoliv však tak výraznou, jako příprava na suchu.

„Jak letní příprava byla trochu jiná, tím, že se k nám přidal Jakub Krajíček, vnesl do toho své poznatky, tak i složení plánu na den je trochu jiné. Na úvod máme zhruba půl hodiny na zapracování, záleží na denním plánu, potom jsme hodinu na ledě a potom posilovna. Náplň na ledě je vesměs stejná, co jsme praktikovali minulé roky,“ nastínil denní program přípravy asistent trenéra Karel Nekvasil

„První dva týdny jsou hlavně o tom, aby si kluci na vše zvykli a vstoupili postupně do tréninku. Náplň rozcviček má na starosti Jakub Krajíček, náplň posiloven zase Miroslav Skála, i oni udělali drobné změny, takže celkově je příprava lehce odlišná oproti předchozím rokům,“ vnímá Nekvasil rozdíl oproti přechozím přípravám Dukly.

Hráči Dukly po letní pauze znovu obuli brusle, nechyběla ani hra 3 na 3.

Kvůli technickému propojování malé haly a nové multifunkční arény musí Dukla strávit první dva týdny přípravy na ledě v Pelhřimově. Trenéři přiznávají, že pro ně dojíždějí znamená určitou komplikaci, zároveň však vidí na celé situaci i několik pozitiv.

„Je to lepší v tom, že všechna sportoviště jsou pohromadě. Kromě zimního stadionu využíváme i atletickou dráhu, posilovnu a tělocvičnu máme hned naproti. Máme vše zhruba 100 metrů od stadionu, v tom je to lepší, než v Jihlavě, kde v tuto chvíli kromě ledu a posilovny nemáme nic,“ vidí jako jedno z pozitiv asistent trenéra Dukly.

Dalším pozitivem úvodu letní přípravy je fakt, že kádr Dukly aktuálně neomezují žádná výrazná zranění a tým se tak mohl hned na úvod sejít téměř v plném počtu. „Dnes se nám hlásili hráči, kteří se doteď chystali individuálně, konkrétně Ozols, Kulda a Čachotský, takže jsme tu byli vesměs všichni. Máme tu také Zorana Fialu, který je zatím na zkoušku. Ten si ale přinesl z letní přípravy pochroumané rameno, takže zatím trénuje s lehčím omezením. Brankář Frgál má drobné zranění, takže se k týmu připojí později. Zároveň jednáme ještě o jedné posile do obrany,“ dodal Nekvasil.

Zoran Fiala prošel mládeží Kobry Praha a Slavie Praha, v obou týmech si zahrál nejvyšší mládežnické soutěže. V Maxa lize ovšem zatím příliš prostoru nedostal, celkově za Třebíč a právě Slavii Praha odehrál pouhé tři zápasy. Mladý obránce tak sbíral zkušenosti hlavně ve druhé lize v dresu Letňan. S nimi došel v sezoně 2022/23 až do finále druhé ligy, kde Letňany podlehly tehdy suverénnímu Znojmu 0:4 na zápasy.

Sestava Dukly při prvním tréninku na ledě

Brankáři: Adam Beran, Maksim Zhukov
Obránci: Vlastimil Bilčík, Lukáš Číhal, Filip Dundáček, Michael Koštoval, Patriks Ozols, Jan Strejček, Matěj Vovsík, Zoran Fiala (try-out)
Útočníci: Šimon Báťa, Richard Cachnín, Tomáš Čachotský, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Marek Chvátal, Jonáš Jungwirth, Edgars Kulda, Radek Pořízek, Roman Půček, Marcel Štefančík, Radim Toman, Stanislav Vrhel