O spoluhráčích mohu říct jen samé pozitivní věci, povídá Edgars Kulda

28.07.2024 / Tomáš Lysý

K prvnímu tréninku na ledě vyjeli s Duklou také hráči, kteří se do té doby připravovali individuálně. Jedním z nich byl také Edgars Kulda, jenž má za sebou první týden v novém klubu, jelikož přišel krátce po skončení sezony z pražské Slavie. „Na prvním předsezonním tréninku jsme si zvykali na nové brusle a hokejky. Skoro každý má nějaký nový kousek výbavy, takže si to musíme osahat. A musíme se připravit na těžkou práci, která přijde,“ hlásí devětadvacetiletý rodák z Rigy.

V předešlých dvou letech mu Dukla dvakrát ukončila sezonu. Jihlavští hokejisté totiž v předkole play off 2023 a 2024 vyřadili právě Slavii Praha, ve které někdejší lotyšský reprezentant hrál. A během posledního předkola za Pražany jednou skóroval. V nové sezoně bude hájit barvy Dukly, systém přípravy však nemění. „Trénoval jsem se svým osobním trenérem, se kterým pracuji již několik let. Pracovali jsme dva měsíce, začali jsme na stadionu a v posilovně a postupem času jsme zvyšovali dávky. V červenci jsem trénoval bruslení s hráči národního týmu Lotyšska. Cítím, že jsem sem přijel dobře připravený. Samozřejmě ještě musím hodně pracovat, abych se zlepšoval,“ říká po prvním tréninku velká útočná posila Dukly.

Právě první trénink na ledě je vždy hodně specifický. Někteří hráči totiž zakončili sezonu už na přelomu února a března, navíc si potřebují otestovat nové vybavení. „Byl to klasický první předsezonní trénink, takže jsme si zvykali na brusle a pořádně se rozhýbali. Musíme si zase zvyknout na brusle, hokejky a další. Skoro každý hráč má nějaký nový kousek výbavy, takže si všechno musíme osahat. První týden bude hlavně o tom, aby se tělo připravilo na těžkou práci, která přijde,“ ví moc dobře Edgars Kulda, který během dvou sezon ve Slavii zaznamenal výborných 56 bodů (18+38) v 83 zápasech.

Na tuto bilanci bude chtít navázat v novém působišti, které pro něj bude již čtvrtou českou štací. Dříve působil ve Zlíně, kde hrálo spoustu Lotyšů. Během angažmá ve Slavii zase odskočil na jeden zápas do Mladé Boleslavi. S novými spoluhráči se už stihl trošku poznat. „S několika z nich jsem mluvil. Dříve jsem znal Patrikse Ozolse, který mi nyní hodně pomáhá a vysvětluje, jak to tady hcodí. Celkově jsou tu super kluci a mohu o nich říkat jen samé pozitivní věci,“ chválí nové parťáky a v zařazení do kolektivu mu jistě pomůže i český jazyk. „Každým rokem se moje čeština krok po kroku zlepšuje. Zřejmě pořád mluvím jako pěti nebo šestileté dítě, ale učení je zkrátka proces a chci se v češtině každý rok zlepšovat,“ odpovídá, jak je na tom s těžkým českým jazykem.

Během prvního týdne jistě navštívil i některá zajímavá místa, na které během čtyř dnů mezi příjezdem a prvním tréninkem neměl skoro žádný čas. „Přijel jsem v sobotu 20. července a po dlouhé cestě bylo náročné si nějak víc projít město. Byl jsem v nákupním centru Aventin, kde jsem si nakoupil nějakou základní výbavu. Plánuju zajít do centra a celkově mám z města pozitivní dojem,“ uzavírá rozhovor sympatický útočník s bohatými zkušenostmi. Během kariéry totiž hrál například za lotyšskou reprezentaci na mistrovství světa a několik sezon strávil v kádru lotyšské jedničky Dinama Riga.

Edgars Kulda po příchodu do Dukly Jihlava

Autor videa: Daniel Lhotský




×
Odehrané v 14:00 | Muži
HC Dukla Jihlava
HC Slavia Praha