Jako hlavní trenér zatím relativně dobře spím, usmívá se nový kouč dorostu Marian Morava

před 2 dny / Tomáš Lysý

Po juniorech Dukly čeká ostrý start do sezony také jihlavské dorostence pod vedením nového trenéra Mariana Moravy. Červenožlutí mladíci vstoupí do sezony v pátek 6. září na ledě Komety, o den později doma změří síly s Porubou. „Chtěli bychom být bruslivým týmem a hrát agresívní hokej, tím spíše na našem malém zimáčku. Máme na to typy hráčů, kteří jsou brusliví, schopní v osobních soubojích přitvrdit a jsou silní na puku,“ povídá bývalý dlouholetý obránce Dukly s tím, že cílem je dostat se do play off, ideálně hned po základní části.

Letní příprava. Část, kterou má oblíbenou jen málo hokejistů. Po posezonním odpočinku vstoupili dorostenci s Marianem Moravou právě do letního drilu a kouč jihlavské kategorie hráčů do 17 let hodnotí toto období relativně dobře. „S letní přípravou jsem celkem spokojený. Podařilo se nám nastavit prostředí, ve kterém hráči doopravdy pracovali tak, jak měli. V tomto směru nebyl žádný velký problém. Samozřejmě se občas vyskytnou dílčí věci, kdy je potřeba zvýšit hlas, aby hráči zpozorněli. Letní příprava ale proběhla podle plánu a i objemy, které jsme odtrénovali, stály pro hráče za to a kluci se dostali do kondice,“ ohlíží se za touto částí sezony.

Během ní měli dorostenci 13 přípravných zápasů, ve kterých zaznamenali pouze 3 porážky. První dvě přišly v úvodních dvou utkáních, poté se tým naladil na vítěznou vlnu. „Trénovali jsme v Pelhřimově, kam jsme dojížděli, což bylo náročné. První zápas jsme absolvovali v Hradci Králové a pak s Kometou v Pelhřimově, který jsme měli rozdělený na dvě poloviny. V Hradci Králové jsme vůbec nehráli špatně, naopak s Kometou ano a tohle utkání nám ukázalo spoustu nedorazů,“ říká Marian Morava a právě zápas Brnem byl možným zlomem. V dalších 11 utkáních totiž zapsali dorostenci 10 výher a padli pouze ve finále turnaje s Plzní, který byl opravdu kvalitně obsazen. „Jeli jsme na turnaj do Pardubic, kde jsme měli tým rozdělený také na dvě skupiny a hráči dostali plus mínus stejný počet zápasů. V Pardubicích nás čekali silní soupeři, začínali jsme s Plzní, přišel zápas s Libercem, těžké utkání jsme sehráli i s německým Kolínem. Tyto zápasy byly velmi těžké, ale jsem rád, že se nám podařilo zvládnout utkání s akademiemi Plzně a Liberce. I díky tomu se zvedlo naše sebevědomí a kluci, včetně několika nových hráčů v týmu, zjistili, že naše cesta má hlavu a patu a že má význam plnit to, co si řekneme,“ tvrdí Marian Morava.

Přípravné zápasy dorostu Dukly

Stejně jako ve vyšší kategorii, také v dorostu bylo během letní přípravy přes 30 hráčů, kteří se ucházeli o místo v týmu. Postupem času se kádr zužoval a před prvním utkáním v sezoně na ledě Komety již má Marian Morava tuší, jaká sestava na led vyjede. „V přípravě jsme měli 35 hráčů, na ledě jsme trénovali ve 32 lidech a občas někdo přijel na zkoušku. Byli jsme rozdělení na dvě party. Pět hráčů jsme pak vyřadili. Máme v širším kádru 26 lidí, přičemž další 3 kluci ví, že už budou jezdit na hostování do Havlíčkova Brodu nebo Třebíče. Ale je to o tom, že s hokejisty pracujeme a mohou se zase vrátit do kádru. Sestavu na první zápas v hlavě mám, ale pořád jde o 22 hráčů v tréninku a všichni jsou nachystaní na zápas. Jen musíme vybrat ty správné kluky,“ usmívá se trenér jihlavského dorostu a je třeba věřit, že bude mít nejen na úvod sezony šťastnou ruku ve výběru.

Soupiska dorostu Dukly

Trenér dorostu Dukly Marian Morava udílí na střídačce pokyny. Foto: Markéta Křížová

Dvě sezony zpět bojovali dorostenci na ledě Třince o senzační postup do čtvrtfinále a byli jen několik desítek sekund od vyřazení pozdějšího dorosteneckého mistra. V uplynulém ročníku se týmu až tolik nedařilo, musel nakonec bojovat v nižší skupině o vyhnutí se záchranářským bojům a o zbylá volná místa pro play off. První se podařilo, druhé nikoliv. Cíle do nové sezony jsou před jejím začátkem celkem jasné. „Po tomto rozhovoru budu mít meeting se staršími hráči, kde cíle probereme. Ale víme, že základní skupina se bude dělit na týmy s jistotou play off a celky, jenž o něj budou bojovat. Naším cílem je play off a kdyby se nám zvládlo dostat se do něj hned na první dobrou po základní části, bylo by to fajn. Pokud se nám to nepodaří, pořád bychom chtěli o vyřazovací část zabojovat v dolní skupině,“ hlásí Marian Morava a prozrazuje styl, jakým by se chtěl dorost prezentovat. „Chtěli bychom být bruslivý tým a hrát agresivní hokej, tím spíše na našem malém zimáčku. Máme na to typy hráčů, kteří jsou brusliví, jsou schopní v osobních soubojích přitvrdit a silní na puku.“

Po třech letech na postu asistenta trenéra juniorů se Marian Morava přesouvá o patro níže k dorosteneckému celku. Bude však rovnou koučem týmu. „Pozice hlavního trenéra je jiná než asistenta. Ale nyní po 3 nebo 4 měsících jsem se relativně adaptoval. Nervozita byla vždycky, ať už na pozici asistenta nebo trenéra. Ovšem nyní bude hlavní zodpovědnost na mne. Zatím relativně dobře spím, ale může se to změnit. Vždy to bude podle důležité podle výkonech a výsledcích týmu,“ usmívá se bývalý hokejový obránce, který za A-tým Dukly odehrál téměř 10 sezon. A má jasno také o svém asistentovi, kterým bude další velké jméno jihlavského hokeje. „Na konci minulého týdne probíhala jednání a domluvili jsme se s legendou Dukly Jihlava. Mým asistentem bude Miloš Kupec,“ informuje.

Zápasy dorostu Dukly v základní části

Jak už bylo zmíněno, jihlavští dorostenci budou hrát domácí zápasy na Veřejném sportovišti pro zimní sporty v ulici Tyršova, tzv. Zimáčku. Zázemí mají v podzemí pod ledovou plochou, kde dříve bývaly garáže. Vedle však už přes rok roste nová aréna, do které se všechny týmy Dukly jistě těší. „Je hezké, jak stadion roste, každým dnem to vidíme před očima. Je to povzbuzení po těch letech, kdy se nic nedělalo nebo když se nyní bouralo. Máme zázemí dole pod staďáčkem a nová aréna a je světlem na konci tunelu, že by se na ní v příštím roce mohlo začít a obrátit to k lepšímu,“ uzavírá rohovor Marian Morava.

Předsezonní rozhovor s trenérem dorostu Dukly Marianem Moravou

Autor videa: Tomáš Lysý




×
Dnes v 12:00 | 9. třída
Hradec Králové
HC Dukla Jihlava