1:2
(0:0, 0:0, 1:2)

Junioři vyhráli počtvrté v řadě, tentokrát v Plzni, a hřejí se na vrchu tabulky

před 3 dny / Jiří (PLZ) Beníšek

Na branku dalšího zápasu juniorské extraligy mezi Plzní a Jihlavou se čekalo až do 43. minuty, kdy přesilovku využil jihlavský bek Matěj Vildomec. Domácí Plzeň ale záhy srovnala. V 53. minutě měli domácí gólovou šanci, ovšem stejně jako během celého zápasu se zaskvěl gólman Jihlavy Dominik Frgál a o chvíli později platilo nedáš - dostaneš. Maxim Burkov totiž střelou z levého kruhu rozhodl zápas. Dukla veze z ledu Indiánů výhru 2:1, vyhrála tak čtvrtý zápas za sebou a inkasovala v nich pouze 4 branky. V tabulce patří Dukle druhé místo za Třincem a Libercem, kteří mají lepší skóre.
Foto: HC Škoda Plzeň
14.09.2024 13:00, DHL Extraliga juniorů - 5. kolo

HC Škoda Plzeň

Houdek – Pšenička, Prošek, Hromádka, Cícha, Kocek, Petrov, Tolar – Klatovský, Beran, Úbl – Coufal, Řehoř, Koubek – Matějka, Hořejší (C), Makovec – Borák (A), Sabiniok, Mazanec
1

HC Dukla Jihlava

Frgál – Vildomec, Jeletz, Löffler, Číhal, Mrtka, Pražák, Černý – Jáchym Jungwirth, Kuprijanov (C), Burkov – Peš (A), Kudrna, Chlubna – Váňa (A), Niederhafner, Nosek – Kupčo, Báťa, Chvátal
2
Branky a nahrávky: 47. Beran (Mazanec, Hořejší) – 43. Vildomec (Peš, Kupčo), 54. Burkov (Kuprijanov, Chvátal). Rozhodčí: Battěk, Červenka – Jurak, Černohlávek. Vyloučení: 8:9. Využití: 0:1. Diváci: 88. Střely na branku: 43:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1 1:2.

Průběh utkání

Úvod utkání se nesl v opatrném duchu, ani jeden tým nechtěl udělat chybu. První příležitost se otevřela v osmé minutě před Coufalem, právě bývalý hráč Dukly vyplaval sám před Frgálem, ale forhendová klička se mu nepovedla. Další možnost měla Škodovka o necelou minutu později. Beran se šikovně uvolnil, v přečíslení předložil puk Hořejšímu, ten však trefil jen beton Dominika Frgála. Do konce třetiny už ani jedna obrana velkou šanci soupeři nenabídla, do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Ani druhá perioda gól nepřinesla, i když příležitostí měly oba týmy podstatně více. Na plzeňské straně neuspěli ve svých šancích Coufal s Borákem, na té jihlavské zase puk mezi tři tyče nedopravil Nosek ani Burkov. Bezbrankový stav tak trval až do třetího dějství.

Do něj vstoupila aktivněji domácí družina, která si chtěla dojít pro vedoucí branku. Hned ze začátku periody si indiáni vypracovali dvě tutovky, dvakrát je ale vychytal gólman Jihlavy. Ten se nejprve zaskvěl proti střele Boráka z pravého kruhu a zanedlouho bravurním zákrokem sebral branku zakončujícímu Úblovi. Neproměněné šance mohly Škodovku mrzet, jelikož Dukla využila hned tu další. Matěj Vildomec při přesilové hře nahodil kotouč na branku a ten skončil až v síti gólmana Houdka. Z vedení se však hosté neradovali dlouho, ve 47. minutě ujel všem Matyáš Beran a střelou mezi betony srovnal.

Západočeši mohli jít v 53. minutě dokonce do vedení, ale Koubek v dalším samostatném úniku Frgála nepřekonal. A další nevyužitá možnost mohla mrzet indiány dvojnásob. Dukla si totiž následně zásluhou Maxima Burkova vzala vedení zpět. Estonský forvard dostal přesný pas od Kuprijanova na levý kruh a v dobré pozici nezaváhal. V závěru utkání ještě domácí tým zkusil hru bez brankáře, ale k brance to nevedlo. Jihlava si tak i díky vynikajícímu výkonu brankáře Dominika Frgála odváží z Plzně vítězství 2:1.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, co nás čeká. Přijeli jsme do jámy lvové, Plzeň doma totiž vždy hraje výborný a nepříjemný hokej. Tím spíše, že v předešlém utkání prohrála 0:4 od Komety a byli jsme připravení na to, že do nás vlítnou, že to spustí na maximum a to se stalo. Byli jsme řekněme dvě třetiny první dvacetiminutovky a polovinu druhé dvacetiminutovky pod velkým tlakem, k tomu nějaká vyloučení, která pramenila z toho, že na nás soupeř hodně tlačil a my jsme se kvůli tomu dopustili chyb a těchto zákroků. Chytal za nás vůbec poprvé Dominik Frgál a klobouk dolů před ním a drželi jsme se díky jeho skvělému výkonu a díky obětavosti a maximální zodpovědnosti v obraně. Dokázali jsme vyhrát i díky dvěma proměněným přesilovým hrám, ačkoliv při druhé už skákal hráč soupeře na led. V těchto posledních dvou zápasech jsme našli cestu k vítězství stylem, který je opřený o tuhou, zavilou a obětavou defenzívu. Tentokrát to bylo až za hranici sebeobětování, jelikož jsme si přivezli domů čtyři zraněné hráče. Smekám klobouk před hráči, jelikož Plzeň hrála opravdu výborně a jsem přesvědčený, že lepší a větší nasazení mít nemohla. Kluci to ale tímto způsobem ustáli a patří jim maximální kredit. V pondělí uvidíme, jak hráči budou nebo nebudou ready.