1:5
(1:0, 0:3, 0:2)

Dorost odehrál proti Hradci dobrou první třetinu, poté ale ztrácel a prohrál 1:5

před 3 dny / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci vstoupili do zápasu proti Hradci Králové dobře a již ve třetí minutě se ujali vedení díky produktivnímu Matyáši Lédlovi. Další šance v první třetině však nevyužili a od druhé části začali diktovat tempo zápasu hosté. Během prostřední třetiny vstřelili tři branky, v závěru zápasu další dvě a Jihlava proto prohrála 1:5.
14.09.2024 14:45, Extraliga dorostu - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Ždimera – Malena, Zmrhal (C), Duben, Kopecký, Tramba (A), Pešl, Frantl – Pospíšil, Lédl, Spaskin – Lexa, Hrodek, Lukáš (A) – Kubín, Havlena, Vejvoda – Klíma
1

Mountfield HK

Růžička – Novotný, Vencl, Studnický, Zikmund, Pavlík (A), Šanc, Flechtner – Václavíček, Brzák (C), Vondruška – Hlaváček, Bulat, Šedivý – Koklar, Fedenciuc, Dostálek – Sedláček
5
Branky a nahrávky: 3. Lédl (Spaskin) – 26. Šedivý (Bulat), 33. Pavlík (Koklar), 36. Vondruška (Novotný), 58. Novotný (Bulat, Vencl), 60. Hlaváček (Bulat, Studnický). Rozhodčí: Hort - Rakušan, Kociňák. Vyloučení: 10:3. Využití: 0:3. Diváci: 57. Střely na branku: 27:31. Průběh utkání: 1:0, 1:5.

Průběh utkání

Již po půl minutě zápasu mohli jít do vedení hosté. Dukla nechala propadnout Václavíčka, který dostal před branku puk od Vondrušky a orazítkoval tyčku. Naopak domácí odpověděli brankou. Matyáš Lédl, který v předešlém domácím zápasu zaznamenal sedm bodů, si vyměnil puk se Spaskinem a jeho bekhendové nahození z úhlu si sklepl do sítě brankář Růžička. Od tohoto momentu byli domácí aktivnějším celkem, ale v dalších šancích zaváhali a hostující gólman rozhodně napravil svojí reputaci. I díky němu šli hosté do kabiny jen s jednobrankovou ztrátou - 1:0.

Na začátku druhého dějství domácí přestáli již třetí oslabení, ale po jeho konci šli Královehradečtí do tlaku. Pavlík od modré našel na pravém kruhu Hlaváčka, jenž zamíchal s pukem a našel před brankou Bulata, jenž tváří v tvář Ždimerovi nezakončil ideálně. Šlo ale jen o předzvěst toho, co domácí čekalo. O půl minuty později domácí brankář sice vyrazil schovanou střelu Bulata z pravého kruhu, jenže před brankou byl zcela volný Jaroslav Šedivý a ten již bekhendovou dorážkou uspěl.

Dukly poté zvládla už čtvrté oslabení, hosté byli v přesilových hrách zatím neškodní. Zkraje 32. minuty byl Hlaváček znovu sám před jihlavským brankářem, jenže trefil pouze jeho hruď. Vítězný gól vstřelili hosté o minutu a půl později při hře čtyř proti čtyřem. Šlo o nevinně vyhlížející akci, jelikož Koklar pozvolna vyvezl puk do středního pásma a před hitem stihl nahrát Danielu Pavlíkovi. Útočník hostí se natlačil přes laxně bránícího Malenu, snadno odclonil i Pospíšila a své sólo před brnakářem zakončil úspěšným bekhendem. Z dalšího oslabení domácí s čistým štítem nevyšli. Jaroslav Vondruška dostal před brankou opět mnoho prostoru a dorazil střelu Novotného od modré do sítě i zády k brance - 1:3.

První přesilovou hru si Jihlava vyzkoušela až v polovině 49. minuty a 22 sekund dokonce hrála výhodu pěti proti třem, úspěšná ovšem nebyla. Červenožlutí se snažili dojít alespoň ke kontaktní brance, ale jejich tlak byl spíše pasivní. V čase 56:08 při vyloučení Kopeckého ujel domácí forvard Spaskin na gólmana Růžičku, který odolal a za pomocí spoluhráčů zvládl i Lédlovu dorážku. Vzápětí Dukla kapitulovala, Adam Novotný dostal přihrávku na vrchol pravého kruhu a jeho střela z pokleku z první skončila až v síti. Po této trefě šla Jihlava do dvou vyloučení během 20 vteřin a hosté v přesilovce pět na tři uzavřeli gólový účet zápasu. Přihrávka Bulata z pravého kruhu prošla i s troškou štěstí na Adama Hlaváčka, který po dvou neproměněných gólových šancích tentokrát střelou z první z kruhů vyzrál na gólmana - 1:5.

Ohlasy trenérů

Marian Morava (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že k nám přijede kvalitní soupeř, který minule vyhrál 6:0 v Táboře. Nám se naopak předešlý zápas v Třinci moc nepovedl, navíc jsme se museli vypořádat s dlouhou cestou zpátky. Do zápasu jsme přesto vstoupili dobře a první třetinu jsme odehráli celkem solidně. Ve druhé části ale přišly nesmyslné, až stupidní, fauly, nezodpovědnost hráčů při bránění 1 na 1 a další. Soupeř nám odskočil a pak už jsme neměli šanci se zápasem něco udělat.

Jiří Janoušek (Mountfield HK): Konečný výsledek úplně neodpovídá hře. Jihlava hrála velmi dobře a v první třetině na nás vletěla, naopak my jsme jí neodehráli příliš dobře a jen díky brankáři Filipu Růžičkovi jsme si do druhé třetiny nesli ztrátu jen jedné branky. Od druhé třetiny jsme se už zlepšili. Přestože se nám tolik nedařili přesilové hry, ve správný čas jsme si v nich dokázali pomoct. Bereme proto vítězství 5:1 a do šatny míří pochvala.