Potěšil mě přístup hráčů, říká po úspěšné sezóně Petr Vlk

26.03.2006 / Wally

V sezóně 2004/05 se snažil zachránit juniory před pádem z extraligy, bohužel se nepovedlo. V následujícím roce tak jihlavští junioři museli bojovat v první lize. Jejich jediným vážnějším konkurentem v boji o postup do extraligy byl celek Třebíče. Již tři kola před koncem bylo jasné, že mezi extraligovou smetánkou se znovu ocitne Jihlava. Jejího trenéra Petra Vlka jsme požádali o zhodnocení povedené sezóny zakončené postupem mezi elitu.
Můžete zhodnotit letošní sezónu?
„Já si myslím, že když se koukneme na tabulku a na fakt, že se nám podařilo postoupit, tak sezónu hodnotím dobře. Za těch čtyřicet odehraných zápasů jsme prohráli jen pět utkání, což si myslím, že není špatná bilance.“

Byl během sezóny nějaký moment, kdy vám bylo ouzko, že by ten postup nemusel vyjít?
„Určitě nám nebylo dobře po domácím zápase s Třebíčí, která nás přejela jak zamrzlý rybník. Jinak musím podotknout, že se kluci se sezónou porvali dobře a tolik okamžiků, kdy by člověk přestal věřit nebylo.”

Se sezónou tedy panuje spokojenost, přesto vytknul byste něco klukům, v čem by se měli zlepšit?
„Oni jsou ve věku, kdy by se měli lepšit ve všech činnostech. Já bych se nechtěl pouštět do nějakých podrobnějších rozborů, kdo by se v čem měl zlepšit. Já bych spíše naopak chtěl kluky pochválit v tom přístupu, jaký měli k tréninku, ale i k zápasům. Protože jak říkám sezóna byla dlouhá, byla těžká a oni se s tím porvali parádně.”

Myslíte si, že by nebylo lepší kdyby v první lize juniorů či dorostu, kdyby se hrálo play-off?
„Já si myslím, že takhle je to spravedlivější na ten přímý postup, bez toho aniž by se hrálo play-off. Dlouhodobá část ukáže, jak na tom který tým je, ale možná na druhou stranu trošku nespravedlivé, že postupuje jen jeden tým. Přeci jen se pere čtrnáct týmů o jedno místo, což je velmi těžké.”

Vy ve skupině C však na rozdíl od skupiny A a B postupujete přímo, kdežto oni se perou mezi sebou.
„Ty se mlátí mezi sebou, v těch skupinách nemají tolik týmů a potkávají se častěji. Je to prostě takhle rozhodnutý a já už nepřemýšlím, že naše skupina hrála takhle a oni zase jinak. Sem rád, že to dopadlo v náš prospěch.”

Slyšel jsem, že se od příští sezóny mají zrušit výjimky, co je na tom pravdy?
„Slyšel jsem to také, ale zatím to ještě oficiálně potvrzené není. Pokud však bude, tak se většině kluků zkrátí mládežnický věk, kdy mohli hrát za juniory. A za druhé se spousta kluků už do hry nedostane jako třeba teď, protože ne všechny 86 se hned prosadí do mužské kategorie, některým to pár let trvá. Měli možnost si v juniorské kategorii o rok více zahrát.”

Vycházejme ze situace, že výjimky budou zrušeny. Maximální možná hranice bude ročník 87, kterých v týmu není mnoho.
„Hráčů ročníku 87 moc nemáme, když se podíváme na soupisku, tak z obrany Jarda Kružík, Martin Kochánek a z útoku Petr Vlk, Filip Hrbatý a Ondra Cirhan.”

Většina hráčů byla právě ročník 86, odejde vám tedy více jak polovina mužstva?
„S tím se však dalo počítat, na výjimku by tu stejně mohli hrát jen tři. Takže jsme počítali s tím, že někteří kluci už v juniorce hrát nebudou.“

Poohlížíte se již teď po nějakých posilách?
„Samozřejmě je čas, abychom se po posilách porozhlédli, abychom ten tým doplnili. Jména vám však ještě neřeknu. Něco určitě přijde z dorostu, není jich však moc, nějakých šest či sedm kluků. Jestli však budou mít výkonnost hrát za juniorku se teprve uvidí.”

Budete se spíše poohlížet po hráčích z první ligy z okolních měst nebo z extraligy?
„Těžko říci, já si myslím, že kdyby byla trošku řeč s Třebíčí, tak tam mají spoustu kluků, kteří na extraligu určitě mají. Ale všechno záleží na domluvě, jestli oni si dají za cíl postup do extraligy, tak nám těžko někoho pustí, aby u nás hráli. Určitě se však pokusíme, ale jak jednání dopadnou, lze těžko říci.”

Letos jste v brankovišti spoléhal na Filipa Svobodu, který je však ročník 86, takže vám nejspíše skončí?
„Pokud ročníky 86 opravdu skončí, tak se budeme muset poohlédnout po nové brankářské dvojici. Máme však talentové kluky v dorostu, takže je možnost i tam šáhnout.”

V dorostu si dobře vedl Filip Novotný, takže jeho byste chtěli vyzkoušet?
„Ano, zrovna jeho mám na mysli.”

Pojďme se vrátit k vašemu týmu, bodování obránců vyhrál Adam Lukačovič, který však odehrál sotva polovinu utkání. Nebyl bodový přísun ostatních obránců příliš malý?
„Já už sem to několikrát zdůrazňoval, ono když se podíváte na těch šest beků základní sestavy, tak nám tam hráli tři ročníku 88, ti kluci se teprve seznamují s juniorským hokejem. A samozřejmě Adam Lukačovič byl pro náš tým velkým přínosem, ale pak i Michal Giba, který tady odehrál pár zápasů. Z těch kluků kteří tady hráli od začátku musím vyzdvihnout Vojtu Pekárka., který se s tím zhostil velmi dobře. Když se posuneme mezi útočníky, tak Honza Dušátko a Honza Hrbatý, od nich se tyhle výkony, vědělo se, že na nich bude ležet ta tíha zodpovědnosti. Sem ale překvapený z výkonů Petra Vlka, který sezónu odehrál velmi dobře. Stejně tak i Roman Dolana, ale i ostatní mladí kluci.“

Honza Hrbatý, který je ročník 85 už určitě bude hrát mezi chlapama. Myslíte, že má na to, aby se prosadil v první lize dospělých?
„Těžko říci, všechno je to o šanci a o štěstí. Uvidíme, zda se mu to podaří již letos, nebo si rok bude muset počkat. Samozřejmě bych mu to přál, aby do toho skočil hned a dařilo se mu.“

Myslíte si, že když byl letos dorazový ročník, že měl v A týmu dostávat více příležitostí?
„Do tohoto bych se nerad pouštěl, spíše je to otázka pro trenéry A týmu. Ale samozřejmě pro ty kluky byl každém zápas dobrý, Honza tam několik zápasů odehrál, ale zase na druhou stranu pro mě jako trenéra juniorů bylo dobré, že kluci byli odpočinutí na zápasy juniorky. Určitě pro kluky nebylo jednoduché odehrát čtyři zápasy za týden. Když přijeli v noci z Ústí a my jsme třeba jeli druhý den do Karviné, tak to pro ně nebylo nic jednoduchého.”

Co třeba Michal Giba, který v závěru sezóny odehrál i šest utkání v sedmi dnech?
„To není vůbec žádná sranda, kluci se dostanou do únavy a může lehce přijít nějaké zranění. Nám se však vyjma těžkého zranění Jana Hrbatého tyhle problémy vyhýbaly.”

Vy jste třeba doporučoval panu Chalupovi či panu Polcarovi, kdo by z vašich starších juniorů mohl hrát za A tým?
„Kluci jako Honza Dušátko, Michal Blanár, Lubo Vaškovič, Adam Lukačovič či Michal Giba trénovali s A týmem, tam byla jen otázka, zda se prosadí mezi ty čtyři pětky nebo ne. Pár tréninku absolvoval i Petr Vlk. V přípravě odehrál pár zápasu i Kuba Dvořák, neb ten tým ještě nebyl tolik doplněný. Kluci se dostali do hry a posbírali nějaké zkušenosti.“

Jak vám tahle situace narušila přípravu na zápasy, když kluci trénovali s A týmem a za vás odehrávali jen zápasy?
„Tohle to bylo nejtěžší na té sezóně. Přeci jen, když oni odehráli ve středu zápas, ve čtvrtek ráno měli lehčí trénink s A týmem. Bylo pak těžké tahat je na led dvakrát za den. Veškerý trénink přesilovek, založení a rozehrávka a vůbec ta součinnost se trénovala těžce, neb žádných z těch útoků nebyl pohromadě. Tohle pak bylo velmi těžké.”

Děkujeme za rozhovor a v nové sezóně přejeme hodně štěstí.