Předpremiéra divadelního představení Dukla

24.10.2024 / Eliška Kopincová

V pátek 18. října 2024 se v Horáckém divadle v Jihlavě uskutečnila slavnostní předpremiéra inscenace Dukla. Tento večer byl výhradně určen členům a partnerům klubu HC Dukla Jihlava. Mezi pozvanými hosty bylo vedení klubu, partneři, hráči A-týmu, trenéři mládeže, vedení a také tým krasobruslařek a legendy jihlavského hokeje, jejichž příběhy byly v představení ztvárněny. Předpremiéra se stala nezapomenutelným zážitkem, který uzavřel bouřlivý potlesk publika vestoje, jako pocta hercům i samotné Dukle.

Dukla – příběh hokejové legendy na divadelních prknech

Nová divadelní hra Dukla, jejímž autorem je Emanuel Míšek a režisérem Michal Zetel, přináší na jeviště příběh vzniku a růstu jednoho z nejvýznamnějších hokejových klubů v československé historii. Klub Dukla Jihlava se na konci 50. let přesunul z Olomouce do Jihlavy a doslova z ničeho začal budovat svou cestu ke slávě. Představení sleduje tuto výjimečnou cestu k prvnímu mistrovskému titulu na pozadí dobových událostí. Diváci se mohou těšit na kombinaci emotivních příběhů, humoru a nadhledu, které tvoří jedinečný pohled na dějiny klubu, jehož jméno je symbolem vítězství a odhodlání.

Předpremiéra v duchu historie a hokeje

Exkluzivní předpremiéra byla věnována těm, kteří se významně podílejí na současném i minulém úspěchu klubu HC Dukla Jihlava. Vedle vedení klubu a partnerů se této významné události zúčastnili i hráči A-týmu a trenéři mládeže, ale také legendy jihlavského hokeje, jejichž osudy ožívaly na jevišti. Publikum, složené z těchto významných hostů, se během představení nechalo unést do atmosféry velkých milníků, které Duklu formovaly. Herci Horáckého divadla vdechli život historickým momentům, jež publikum odměnilo bouřlivým potleskem vestoje.

A-tým Dukly na páteční předpremiéře divadelního představení Dukla v Horáckém divadle. Foto: Eliška Kopincová

Ohlas publika a úspěšná premiéra

Den po předpremiéře se konala oficiální premiéra, která byla zcela vyprodána. Tento obrovský zájem o inscenaci dokazuje, že téma hokeje a historie klubu Dukla Jihlava rezonuje nejen mezi sportovními fanoušky, ale i mezi širší veřejností. Zvláštní atmosféru večera doplnily rozhovory s několika významnými hosty, kteří nejen ocenili samotnou hru, ale také zdůraznili, proč by si tuto výjimečnou inscenaci neměli nechat ujít jak fanoušci Dukly, tak obyvatelé Jihlavy i širší veřejnost.

„Z našeho pohledu je to určitě úžasné představení, které provede fanoušky historií našeho klubu a těm mladým ukáže, jak vznikal klub Dukla Jihlava, jakým prošel vývojem a jací skvělí hráči v něm v té době byli. Představení jsem si užil opravdu moc a uvědomil jsem si, jak zavazující je být trenérem takového klubu a budeme se snažit našim fanouškům dělat co největší radost!“ okomentoval dojmy z večera Viktor Ujčík.

„Samozřejmě já jsem mladší než Viktor, takže jsem toho v Dukle tolik nezažil z téhle doby, ale i tak když člověk z toho prostředí není, tak je to zábavná hra a moc jsem se bavil. Takže i lidé mimo hokej si představení určitě užijí,“ dodal Karel Nekvasil.

Bedřich Ščerban, bývalý hráč a nyní generální manažer klubu, zdůraznil význam hry pro širší publikum:„Já si nemyslím, že je to jenom pro fanoušky Dukly. Já si myslím, že stojí za to, aby to viděl každý, kdo v tomto městě žije. Protože ta hra v podstatě ukazuje dějiny Jihlavy, které Dukla Jihlava pomáhala formulovat. Je moc fajn, aby to shlédli i ti ostatní, nejen ti, kteří mají nějaký vztah k Dukle. Pro mě to bylo hodně emotivní, jelikož jsem to sám zažil a zažil jsem i spoustu těch postav, které byly na tom podiu ztvárněné. Prožíval jsem to společně s legendami asi více než kdokoliv jiný, ale i tak si myslím, že se to Horáckému divadlu velmi povedlo! Ten nadhled a humor, který je do hry vnesen stojí za to, aby to vidělo co nejvíce lidí a přeji této inscenaci, aby byla hodně navštěvovaná.“

„Jsem hrozně dojatá! Myslím si, že by ho měli navštívit kvůli tomu, že Dukla je fenomén. Je to něco, co tu jednou bylo, je a prostě i bude. Tak aby se na to šel každý podívat, jelikož je to ukázka toho, jak Dukla dělala svoje první krůčky až k tomu prvnímu titulu, kterých teď už máme 12 a určitě jich bude 13,“ doplnila Tereza Ščerbanová.

Jiří Holík, legenda Dukly, se k představení vyjádřil s dojetím:„Ti starší v mém věku nebo jen o něco mladší, tak ti by si vzpomněli na klukovská léta a ti mladší, kteří vědí o této minulosti málo, tak těm to připomene, jak ta slavná Dukla tady začínala a jak pak došla k těm prvním výsledkům – mistrovským titulům. Připomnělo mi to moje mládí a ty roky, co tu člověk prožil a ty hezké věci, jelikož se nám v těch letech dařilo a ty vzpomínky jsou vždycky příjemné.“

Pokud si nechcete nechat ujít tuto výjimečnou inscenaci a zažít jedinečný příběh klubu Dukla Jihlava na vlastní oči, nahlédněte do programu Horáckého divadla zde, kde najdete nejbližší termíny představení. Vstupenky si můžete zakoupit jednoduše online na tomto odkazu.