Vyhráli jsme zaslouženě, tvrdí Vladimír Říha

11.10.2006 / Dušan Majer

Jihlavská Dukla dokázala, že kolaps v Chomutově byl jen výjimečnou záležitostí. Po skvělém výkonu dokázali jihlavští hráči navázat na minulé domácí vítězství proti Kometě Brno a vyprovodili Mladou Boleslav v poměru 4:1. Jako první se do Šindelářovy klece trefil útočník Vladimír Říha. Jeho gól nastartoval Duklu k druhému domácímu vítězství v řadě. Tuto cestu ještě vydláždily další góly, které přidali Bakus, Čachotský a Lazorišák.
Hned v úvodu zápasu dostali hosté výhodu dvou mužů v poli, tu ovšem neproměnili. "Rozhodlo, že jsme neproměnili tuhle přesilovku 5 na 3," ví Martin Výborný. Stejně jako proti Kometě Brno i v tomto utkání rozhodl o vítězství Jihlavy kolektivní výkon. "Rozhodlo to, že jsme podali zodpovědný výkon a plnili jsme trenérovy taktické pokyny. Nikdo navíc neudělal chybu a nás podržel Milan Řehoř, který chytal fakt výborně," vysekl jihlavskému brankáři pochvalu jeho spoluhráč Ota Lazorišák. Střelecký účet zápasu otevřel svou podařenou střelou Vladimír Říha: "Bylo vidět, že bylo těžké protrhnout tu střeleckou smůlu (smích), ale dneska to tam konečně spadlo. Měl jsem i další šance, ale jednou jsem měl puk na hraně, tak se to nepodařilo, ale zaplaťpánbůh za ten jeden." Jihlavský útočník měl navíc zajímavý postřeh ke hře soupeře: "Boleslav mne trochu zklamala, čekal jsem od ní víc, měli slabší nasazení a přístup k utkání. Vyhráli jsme zaslouženě.". Podobná slova volil i exjihlavský útočník Roman Hlouch, dnes mladoboleslavský hráč: "Jihlava byla dnes lepší protože pořád hrají tu svou hru, na což jsou všichni zvyklí. Jihlava nás přehrála asi nasazením. První třetina se nám nepodařila a Jihlava potom byla lepší. Tady se těžko obrací výsledek." Mnohem ostřejší výrazy na adresu svého týmu volil obránce Martin Výborný: "Zápas se mi v našem podání vůbec nelíbil.Byli jsme nekoncentrovaní, bez nápadu, bez jiskry. Byli jsme prostě špatní ve všech směrech, byli jsme nekoncentrovaní a nedůrazní ve všech fázích. Špatně jsme napadali, špatně jsme bránili. Góly jsme dostávali hlavně po individuálních chybách."

Ve druhé části přidali své gól Bakus s Rytnauerem a Dukla směřovala za dalším vítězství. K tomu ji ve třetí části ještě více postrčil Ota Lazorišák. Jeho gól musel pohladit srdce všech hokejových fanoušků. "Jsem rád, že jsem se trefil, doufám, že to tam teď začne padat. Já tenhle nájezd zkouším na tréninku a už jsem věděl, co udělám." O osudu utkání rozhodl i koncentrovaný a pozorný výkon domácího Milana Řehoře. "Není to jen ve mně. Je to v hráčích. Teď mi dozadu moc pomáhají. Oproti Brnu na mne dneska skoro nic nešlo. Takže si začínám věřit. Doufám, že to takhle půjde dál," věří jihlavský brankář, který zápas odchytal s přehledem až na jednou drobnou chybičku. "Puk mne trefil do masky, myslel jsem, že ho mám někde u krku, ale on mi vypadl. Honza Šmarda na mě křičel, tak jsem si všiml, že ho nemám pod kontrolou. Byla to moje velká chyba a do budoucna to musím zlepšit," lituje brankář. Řehoř měl náběh na druhé čisté konto v sezóně, ovšem Bauerova rána mu ji vymazala. "Před obličejem mi přejeli hráči, já spadl do rány takže jsem puk viděl až na poslední chvíli, kdy mi proletěl kolem hlavy," ospravedlňuje se brankář.

Pro již zmiňovaného Romana Hloucha to byl dnes první soutěžní zápas proti Jihlavě. "Zápas jsem příliš zvláštně nebral. Jistě, bylo tam nějaké hecování, ale věděl jsem, že to bude těžký zápas," potvrzuje Hlouch. Naopak Vladimír Říha hrál dříve za Mladou Boleslav. "Zápas jsem moc emotivně nebral, už to jsou dvě sezóny a já tyhle hráče už neznám, je to úplně jiný tým," namítá Říha.

Jihlavu teď čeká derby zápas v Třebíči. Jak se na něj jihlavští hráči těší? "Třebíč se teď zvedla a navíc doma prý hrají velmi dobře. Asi na nás přijde dost lidí, takže to bude jako každé utkání v Třebíči. Musíme hrát dobře v defenzivě a zase dát nějaký gól. Snad to dopadne dobře," věří Vladimír Říha. "Doufám, že podáme stejný výkon jak dnes a nějaké body přivezeme," doplňuje Ota Lazorišák. "Když budeme hrát jak hrajeme a nepodceníme to a budeme hrát srdcem tak je porazíme," uzavírá Milan Řehoř.