Dukle se série zamlouvá, hodlá v ní pokračovat

15.01.2008 / Eva Streichsbierová

Po lídrovi tabulky skupiny Východ prověří současnou formu jihlavských hokejistů druhá Olomouc. Hanáci zatím posbírali v letošní sezoně o 12 bodů více než Dukla, naposledy si doma poradili 5:0 s Havířovem. Zápas 36. kola první ligy začne na olomouckém zimním stadionu ve středu v 18 hodin.

Jihlava se na ledě Kohoutů pokusí prodloužit vítěznou sérii na šest utkání v řadě. „Soustředíme se na to, abychom pořád zlepšovali náš herní projev. Chceme, aby hráči plnili taktické pokyny, aby hráli to, co mají, pak můžeme uspět i v Olomouci,“ říká asistent hlavního kouče Bedřich Ščerban.

Víra hokejistů Dukly ve vlastní síly díky posledním povedeným zápasům pořádně narostla, ale hranice, která dělí zdravé sebevědomí od nezdravého, prý zůstává neporušena. „Nálada v kabině je výborná. Kluci vidí, že to, co po nich chceme, přináší úspěch, a tak to pak dělají dobrovolně. To je hrozně důležité,“ pochvaluje si přístup svých svěřenců třiačtyřicetiletý trenér.

Ten úvodní dvě letošní vzájemné bitvy s Olomoucí absolvoval ještě jako hráč. Jenže pak přišla zrádná mononukleóza a s hraním byl konec. „Nohy mi sice na střídačce cukají pořád, ale už musím být realista. Můj čas na ledě se nějakým způsobem naplňuje. Už takhle pracuju deset let přes důchod,“ směje se Ščerban.

Na Hané si Dukla bude muset ve středu poradit už bez svého nejlepšího střelce Ladislava Rytnauera. Ten totiž od pondělka obléká dres Mladé Boleslavi. Pořád má však Jihlava ještě Oldřicha Bakuse. Kapitán Dukly si v novém kalendářním roce zatím pokaždé připsal na konto vítěznou trefu.

„Takhle jsem se na to vůbec nedíval. Já jsem hlavně rád, že jsme vyhráli a že jsme třeba teď proti Kometě dokázali otočit zápas z 0:2,“ tvrdí dvaatřicetiletý útočník, který je v současné době čtvrtým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže.

Většinu bodů přitom sbíral Bakus právě díky spolupráci s Rytnauerem. „Bude chybět nejenom mně, ale i celému týmu. Je to hráč, který umí zakončit. I když já myslím, že jsou tady i jiní schopní kluci, kteří ho dokážou nahradit,“ věří kapitán.

Uvolněné místo vedle Bakuse a Kubáta by měl v prvním útoku zaplnit šestadvacetiletý Milan Kopecký. K jiným změnám v sestavě s největší pravděpodobností nedojde. „Drobné zdravotní problémy má akorát Petr Kuchyňa. Uvidíme, jestli bude moc zasáhnout do hry,“ krčí rameny Ščerban.

Na ledě se zřejmě zatím ještě neobjeví ani útočník Jonáš Fiedler, kterého získala Dukla z Mladé Boleslavi na hostování do 30. dubna. Třiadvacetiletý útočník si nedávno poranil rameno, a přestože už trénuje, do zápasu naskočí asi až příští týden.