Vostřák: Do Jihlavy jsem jezdil už jako malej kluk

21.08.2008 / Eva Streichsbierová

V úterním zápase patřil k nejlepším hráčům soupeře. Český útočník Pavel Vostřák si v souboji s Duklou Jihlava připsal dvě asistence, jeho nový klub Neuchatel Sports ovšem nakonec prohrál vysoko 3:8. „Máme v týmu hodně mladých kluků. Navíc se na nás mohlo projevit i dlouhé cestování. Kluci strávili v autobuse nějakých patnáct hodin,“ prohlásil pětatřicetiletý hokejista, který před třemi lety oblékal dres Dukly Jihlava.

Co se vám vybavilo jako první, když jste se teď po nějaké době objevil znovu v Jihlavě?
Určitě jsem si vzpomněl na baráž o extraligu. To bylo asi na dlouhou dobu naposledy, co se tady podařilo vyprodat stadion.

Ta baráž tehdy ale pro Duklu nedopadla dobře...
Jasně, ale pro mě osobně to byla dobrá sezona. Jen škoda, že musela mít takový konec. Podle mě tehdy byly karty rozdané dopředu a možná i spravedlivě. Přeci jen na tom byly České Budějovice lépe po finanční i hráčské stránce. Vždyť tehdy měly sedm hráčů z NHL.

Takže podle vás byl ten konec série spravedlivý?
To je otázka. My jsme měli šanci v zápase, v němž v Budějovicích rozhodovaly penalty, tam se to zlomilo. Jinak by se tady extraliga hrála dál.

S odstupem času si většina lidí vybavuje příjemné vzpomínky, u vás to asi platí taky...
Samozřejmě. Tehdy to tady vedl pan Padělek, se kterým jsem měl výborný vztah. I mančaft byl dobrej, pořád se známe. Třeba s Rosťou Malenou jsem loni hrál v Brně. Taky si pamatuju, že do Jihlavy na tenhle stadion jsem jezdil už jako malej na žákovský turnaje. (usmívá se)

To znamená, že jste dělal v autobuse na cestě ke stadionu navigátora?
No jo, akorát jsem je vzal ke druhým kabinám zezadu. Teprve potom nám řekli, že to tady zrekonstruovali. Jenomže to už byl celej autobus vybalenej. (směje se)

Za dobu, co jste z Jihlavy pryč, jste vystřídal několik dalších klubů. Ještě pořád vás baví kočovný život?
Tak kočovný... Ono je to vždycky o tom, jaká je nabídka. A tahle z Neuchatelu byla hodně zajímavá. I díky tomu, že tam působí český trenér. Vím, jak je někdy těžké najít s trenérem společnou řeč, zvlášť kdyby to byl třeba Kanaďan.

A navíc jste už ve Švýcarsku v minulosti působil...
Právě, a proto jsem se tam taky těšil. Teď přes léto je ve Švýcarsku nádherně, stadion máme ve Neuchatelu přímo na břehu jezera. Z kabiny k němu je to nějakých 40 metrů. Výborná rehabilitace po tréninku.

Po sportovní stránce to ale asi nebude až tak ideální. Což ostatně naznačil i zápas v Jihlavě...
Ono jde taky o to vědět, že jsme na ledě teprve čtrnáct dní. Trenér Hybler vloni převzal mančaft, který byl v totálním rozkladu. Ani se mu do toho nechtělo, prý se chtěl otočit a odejít pryč. Ale prezident klubu ho přesvědčil, ve všem mu vychází vstříc. Nechal ho, aby si mančaft postavil podle svého. Je pravda, že utkání s Jihlavou se nám nepovedlo, ale velkou měrou k tomu přispěl náš až příliš velký respekt.

Vůči Dukle?
Jasně. Kluci viděli viset pod stropem ty dresy a věděli, že nastupují proti Dukle Jihlava. Oni neřeší to, že momentálně nehraje nejvyšší soutěž, pro ně je to prostě pořád jeden z nejlepších mančaftů. Já myslím, že v sezoně to bude s naší hrou určitě lepší.

Z nadcházejícího ročníku tedy nemáte obavy?
Určitě jsme tým bez velkých ambicí. Ale chtěli bychom se dostat do play off, což je podle mě reálný cíl. Vloni skončil Neuchatel suverénně poslední, s tím, že se mu nepovedly nákupy cizinců. Proto taky sezonu v polovině zabalil, cizince pustil a nejlepší švýcarské hráče uvolnil na hostování. To, co klub ušetřil na konci, investovali do nové sezony. I když pořád platí, že má nejmenší rozpočet ve druhé lize.

V rámci vašeho českého turné se dostanete i do Brna, byť nepůjde zrovna o souboj s Kometou, ale pouze s druholigovou Technikou. Jaký bude návrat do míst, kde jste strávil loňskou sezonu?
(chvíli váhá) Podle mě to byla dobrá sezona. Jasně, nepovedla se podle očekávání vedení klubu, ale ono to je těžký. Podívejte se třeba na letošní ročník. Těch mančaftů, které chtějí nahoru, je hned několik. A když se naopak podívám na extraligu, tak tam nevidím nikoho, kdo by chtěl dolů. Ani soupeř, jakým bylo loni Ústí, tam nebude. Tedy aspoň podle výsledků Boleslavi v přípravě.

Výlet do Česka si asi s Neuchatelem užíváte. Nebo snad ne?
(usmívá se) No, čtyři zápasy ve čtyřech dnech – to je náročné. A taky cestování je únavné. Určitě by bylo lepší odehrát všechno třeba formou turnaje na jednom místě. Jenže Neuchatel si kredit teprve buduje, takže uvidíme, jaká bude sezona. Třeba za rok už se povede vyjednat lepší zápasový turnus.