Patrik Augusta: Rád bych v našem týmu viděl Čachotského

20.03.2009 / Eva Streichsbierová

Vedení jihlavského klubu neponechává nic náhodě, jen pár týdnů po skončení letošní sezony už hlásí příchod prvního hráče. A další podepsaná smlouva bude možná následovat v nejbližších dnech. V obou případech se jedná o hokejisty ze Slovenska. „Pro nás jsou tihle kluci levnější,“ přiznává sportovní manažer Dukly Patrik Augusta.

V polovině tohoto týdne se podařilo uzavřít kontrakt se čtyřiadvacetiletým Jurajem Minčákem. Proč jste vybral právě tohoto útočníka?
Kontaktoval mě jeho agent z Detroitu, který zastupuje většinu Slováků. A nabízel mi několik jmen. Já mu řekl, o jaký typ hráče mám zájem, a tak jsme se dostali i na Juru. Pak už to šlo rychle. Dohodli jsme se, že se přijede ukázat, a on okamžitě vyrazil.

A evidentně vás nadchl...
Ano, musím říct, že se nám hned líbil. Jde o hokejistu, kterého jsme zatím v mužstvo neměli. To znamená, že může hrát jak na centru, tak i na křídle. Je to silový útočník, chytrý, hraje s přehledem a má dobrou střelu. Myslím, že by nám mohl opravdu výrazně pomoct.

Nicméně jeho dosavadní působiště nejsou zrovna ohromující. Přeci jen druhá divize ve Francii nebudí bůhvíjaký respekt. I když on sám tvrdí, že to angažmá bylo hlavně kvůli penězům...
Jura se dostal do věku, kdy se jeho kariéra láme. Pro jeho další růst je Dukla Jihlava určitě dobrá štace. Pořád má ve světě silný zvuk, přestože hraje „jen“ první ligu. Já jenom doufám, že nám ho kolem Vánoc nevezme někdo z extraligy.

Je vidět, že jste o jeho kvalitách skutečně přesvědčený. Ovšem mnohým by se mohlo zdát, že Dukla potřebuje posílit spíš v obraně...
I to máme v plánu. Teď třeba zkoušíme Milana Takáče, který k nám přišel na zkoušku rovněž ze Slovenska. A jeví se velmi dobře. Vypadá to, že bychom se mohli domluvit. Měl by být jakousi náhradou za Lukáše Martinku.

Ten vás svými výkony nepřesvědčil?
Ale ano, nabídli jsme mu smlouvu. Jenomže jsme se nedohodli na finančních podmínkách. Jeho představy se od těch našich dost podstatně lišily.

Několik hráčů měla letos Jihlava rozpůjčovaných na hostování po různých klubech v domácích soutěžích. Asi nejvíc se v tomto směru skloňují jména Tomáš Čachotský, Martin Krupka a Petr Štrach. Jak to vypadá s jejich případným opětovným zařazením do kádru Dukly?
Pro mě je určitě prioritní návrat Tomáše Čachotského ze Znojma, toho bych tady opravdu rád viděl. Pro klub by byl velkým přínosem. Uděláme všechno pro to, abychom ho dostali zpátky.

Už jste na toto téma s Tomášem mluvil?
Samozřejmě jsme v kontaktu, ale Znojmo ještě před pár dny hrálo. Je jasné, že bude rozhodující, jestli nepřijde nějaká hodně dobrá nabídka z extraligy.

A co ti další dva zmiňovaní, tedy Krupka se Štrachem?
Martinovi jsem se zatím nedovolal, ale od jeho bratra Lukáše vím, že je po operaci kolena. No a Petr Štrach má ve Vrchlabí hostování až do konce dubna. Určitý zájem o něj je, takže všechno se bude odvíjet od dalších jednání.

Většina hráčů z letošního kádru Dukly má dlouhodobější smlouvy už z loňska, nicméně zbylo pár, kterým kontrakt dobíhá. Můžete nastínit, jak to s nimi vypadá?
U Dana Hodka jsme uplatnili opci, to samé u Jardy Mareše, Ládi Rytnauera a Lukáše Krupky. Novou smlouvu mají Jirka Man a Petr Novák. No a chystá se i delší kontrakt s Liborem Bezděkem.

V tom výčtu mi chybí už snad jen Pavel Staněk a Vladimír Říha...
S oběma také jednáme. Jasno by mělo být v nejbližších dnech.

Jinými slovy, kádr by výraznějšími změnami projít neměl?
Plánujeme posílit v defenzivě, minimálně o dva kvalitní beky. Jinak příchodem Minčáka jsme zkvalitnili útok, a pokud se podaří ještě příchod Čachotského, tak budu velmi spokojený.

Fanoušky jihlavského klubu také eminentně zajímá osud kapitána Oldřicha Bakuse. Už vám prozradil, zda hodlá pokračovat ve své kariéře?
Zatím ještě pořád ne. Přitom se ho ptáme každý den (usmívá se).

Poslední post, který jsme zatím nerozebrali, je pozice brankářské jedničky. Milan Řehoř by měl v týmu zůstat?
Má u nás smlouvu. Ale samozřejmě pokud dostane nabídku z extraligy, nebudeme mu bránit. Tedy v případě, že dostaneme adekvátní finanční, případně hráčskou náhradu. Každopádně brankáři jsou u nás parketou Petra Jaroše (trenér jihlavských gólmanů – pozn. red.).