Lekce snad přišla včas

09.09.2003 / Eva

K poslednímu přípravnému utkání se Dukla Jihlava vypravila do Ostravy, kde se na stadionu v Poruby střetla s extraligovými Vítkovicemi. Pro jihlavské hokejisty to byl už sedmý střet s nejvyšší soutěží v letošní přípravě a stejně jako ve Znojmě a Pardubicích nakonec pořádně bolel. Dukla se totiž ze severu Moravy vracela s výpraskem 0:7.
Oba týmy k zápasu nenastoupily v nejsilnější sestavě. Domácím chyběl v kádru Aleš Padělek, Rostislav Olesz a také Daniel Zápotočný. Jihlava pak doma musela nechat oporu zadních řad Jana Šmardu a útočnické trio Kaňkovský, Jantovský, Čachotský. „ Honza sice ráno absolvoval trénink, ale nebylo mu dobře, a tak jsme ho raději nechali odpočívat. Jirka Jantovský volal, že má chřipku a nachlazený je i Petr Kaňkovský. Čagi má stále problémy s kotníkem,“ omlouval absenci svých čtyř svěřenců v utkání jihlavský kouč Petr Fiala. „ Do soboty by ale měli být alespoň první tři jmenovaní v pořádku.“

Především v první a poslední dvacetiminutovce hrála Dukla druhé housle. V prostřední byla sice svému soupeři rovnocenným partnerem, ale také v této části hry nakonec Vítkovicím podlehla. Na 3:0 v ní zvyšoval jihlavský odchovanec Ivan Padělek, který pak v závěrečném dějství zasadil svému mateřskému klubu ještě jednu ránu. „ S Duklou jsem absolvoval suchou přípravu a kluky od té doby neviděl. Proto jsem se na zápas hodně těšil,“ prozradil po skončení střetnutí vítkovický útočník. „ Musím říct, že se mi hrálo opravdu dobře, jsem spokojený.“ Dvěma přesnými zásahy by kdykoliv jindy udělal svému otci obrovskou radost, v pondělí se však podílel na debaklu týmu, ve kterém je právě jeho rodič jednatelem. „ Ještě jsem s ním nemluvil, ale asi mě moc nepochválí,“ smál se po zápase Ivan Padělek junior.

To jihlavským hráčům do smíchu příliš nebylo. „ Já si myslím, že výsledek 0:7 asi odpovídá tomu, jaký rozdíl dnes mezi oběma týmy na ledě byl. Hráli jsme špatně,“ sypal si popel na hlavu jeden z útočníků Petr Altrichter. Všechno zlé je ale prý také k něčemu dobré. „ Pro nás je určitě lepší prohrát teď než potom v sobotu s Havířovem, kdy už půjde o body. Je dobré když dostane mužstvo včas lekci, aby si ještě stačilo uvědomit, že má pořád co zlepšovat.“

V přípravě Dukla sehrála celkem dvanáct zápasů, v nichž si na své konto připsala pět vítězství, jednu remízu a šest porážek. Z výhry se radovala v soubojích s Jindřichovým Hradcem, Prostějovem, Pískem a Pelhřimovem, vyrovnané utkání sehrála se Vsetínem a všechny porážky pak zaznamenala v zápasech s extraligovými týmy. „ Ukázalo se, že jsou mužstva, se kterými jsme schopni hrát a naopak jsou týmy, které už jsou trošku dál než my. Tím myslím především Pardubice a Znojmo. Ale zase naopak se Vsetínem jsme uhráli celkem povedené zápasy,“ zhodnotil přípravu na novou sezónu jihlavský lodivod Petr Fiala.