Na ledě Horáckého zimního stadionu už se pilně trénuje

21.07.2009 / Pavel Zeman

Přesně týden před začátkem přípravy prvoligové Dukly vyjely na led Horáckého zimního stadionu i jihlavské krasobruslařky, které patří pod HC Dukla Jihlava. Na letošní sezónu se chtějí jihlavské holky připravit co nejlépe a pomoci jim k tomu má i bývalý předseda trenérské rady Českého krasobruslařského svazu a přední evropský choreograf František Blaťák. „Pan Blaťák vedl české tanečníky na třech olympiádách a svými choreografiemi zaujal. Nám slíbil každý den bruslit na jinou, žánrově odlišnou hudbu. Na jeho netradiční pohybové struktury se všichni těší,“ raduje se Věra Paulusová, která má na starosti juniorky s názvem Starlets.

Jihlavské krasobruslení má na sportovním poli trojí zastoupení. Skupina děvčat do 8 let pod názvem Kytičky se může učit od svých starších kolegyň juniorek ze Starlets a Johanek. Na své si ale přijdou i mladší sportovci či sportovkyně. „Pořádáme školu bruslení, to je pro děti zhruba od čtyř do osmi let. Ti sem přicházejí z nejrůznějších důvodů. Jednak se chtějí naučit bruslit a jednak sem chodí trávit volný čas, protože se jim tady líbí a mají tady organizovanou sportovní činnost,“ potvrzuje Paulusová široké zaměření jihlavského oddílu.

ÚSPĚCHY ZA HRANICEMI NAŠÍ ZEMĚ

Se svými Starlets objíždí známá trenérka po celou sezónu turnaje na českých kluzištích. Jakmile se ale naskytne možnost účasti v zahraničí neváhá. „Kromě tradičního Prague Cupu jezdíme i na soutěže mimo Českou republiku. Zúčastnili jsme se klubové soutěže ve švýcarském Widnau, kde se setkávají evropské kluby, i zimního poháru v maďarském Miskolci,“ vyjmenovává účasti na prestižních soutěžích.

A zejména ze švýcarského Widnau si jihlavské krasobruslařky odvážejí i netradiční vzpomínky. „Ve Švýcarsku jsme ubytováni v atomových krytech, kde nejsou okna. Bez oken je to možná trochu skličující, ale ve Švýcarsku je to prostě zvyk a sportovní výpravy, ať jsou z Rakouska, Česka nebo Francie tohoto druhu ubytování využívají,“ vypráví o netradiční švýcarské atmosféře turnajů.

Zahraničních kontaktů využila technická specialistka synchronizovaného bruslení k vhození čtyř jihlavských želízek do maďarského ohně. Přeloženo do méně metaforické řeči - Budapešť byla nedávno svědkem devítidenního soustředění pod taktovkou odborníků z celého světa. Dvoufázové téměř dvouhodinové tréninky podle nejmodernějších trendů krasobruslení ukázaly mladým nadějím nové neotřelé kreativní prvky. „Mrzí mě, že z Jihlavy nemohlo být větší zastoupení. Je mi strašně líto, že ti, kteří nemohli jet, přišli o možnost vidět na vlastní oči vynikající švédskou techniku, ale i tak jsem ráda, že se podařilo aspoň tohle málo pro holky udělat,“ hlásí skromně Paulusová, která při mistrovstvích světa patří do rozhodcovské komise pro hodnocení technického provedení jízd krasobruslařů.

Do Maďarska totiž původně měly odcestovat pouze dívky z Prahy, což se jihlavské trenérce nepozdávalo: „Já se domnívám, že by se ty týmy měly pravidelně střídat, tak aby každý měl možnost trénovat se švédskými trenéry a bruslaři. Nakonec byl zvolen kompromis a na kemp odcestovala 4 děvčata z Jihlavy a 4 z Prahy.“

JÁGR NADCHNUL

I hokejisté potřebují ke svému řemeslu ovládat techniku bruslení. V minulém ročníku předváděla krasobruslařka Petra Vacková mladým jihlavským hokejistům prvky, jimiž si značně zjednoduší pohyb na ledě. Zatímco na Vysočině se jednalo o novinku, v jiných zemích je to věc zcela běžná. „Známý trenér Sergej Volgushev, který teď působí v Británii, trénoval švédské hokejisty a zároveň vedl švédský národní krasobruslařský tým. A s podobným systémem jsem se setkala i během trénování ve Finsku. Není to tedy nic zvláštního a je to přínosné pro všechny strany,“ potvrzuje Paulusová a možnosti pomáhat jihlavským hokejistům ve snaze vytříbit techniku bruslení se nezříká: „Pokud bude zájem, jistě se můžeme domluvit.“

Když už je řeč o hokeji, jihlavské obecenstvo mělo často možnost vidět krasobruslařky v přestávkách zápasů Dukly Jihlava. Pro mladé dívenky je často takovéto vystoupení zahaleno rouškou pořádné nervozity. Snad největší strach jde ze zvukových reproduktorů, které čas od času během jízdy vypoví svou činnost. Jízda bez hudby se rovná katastrofě. O to větší je pak radost, když se vystoupení vydaří. „Pamatuji si, když do Jihlavy přijel v roce 2004 s Kladnem Jágr. Poté, co jsme se procpali davem lidí u plexiskla, začal zaplněný stadion holkám hlasitě fandit a ty z toho mají zážitek na celý život. To byla nádhera,“ chválí na dálku jihlavské fanoušky.

Kromě přestávkových vystoupení mohou jihlavští nadšenci krasobruslení zhlédnout i 20. února, na kdy se chystá v Jihlavě klubový šampionát. Zúčastnit by se ho měly i týmy z Polska, Rakouska nebo Německa. Díky vstřícnému jednání ze strany vedení klubu HC Dukla Jihlava se mohou jihlavské holky od pondělí připravovat na domácím jihlavském ledě. „Je pravda, že takto brzy jsme nikdy nezačínali. Víme, že v kraji je velká poptávka po ledových plochách. Zvlášt když je teď třebíčský stadion mimo provoz, a proto jsme klubu nesmírně vděčni, že nám umožní dostatek prostoru na trénování,“ posílá závěrečné díky Věra Paulusová.

Nezbývá než popřát holkám, jejichž fotografie z prvního tréninku naleznete ZDE, hodně zdaru do nové sezóny!