Trio juniorů Dukly válí

13.01.2011 / Vladimír Šťastný (Jihlavské listy)

Trojice útočníků juniorské Dukly Jihlava Adam Pometlo, Anatolij Protasenja a Martin Kuřítko kraluje kanadskému bodování probíhající extraligové soutěže juniorů.
Útočná trojice mladých hokejistů nastupuje v juniorské soutěži pod vedením trenéra Petra Svobody, a týmu s jejich pomocí doposud patří dvanácté příčka ve dvaadvacetičlenné tabulce. Předsezonním cílem juniorky bylo zachránit nejvyšší celostátní soutěž, ale dosavadní průběh extraligy naznačuje, že jihlavští mladíci mohou pomýšlet i na závěrečné play-off.

O tom, že se hráči Dukly prosazují v individuálním hodnocení soutěže, svědčí fakt, že právě zmínění tři útočníci figurují v elitní desítce nejproduktivnějších hráčů. Druhé místo v kanadském bodování soutěže patří dvacetiletému Adamu Pometlovi, který odehrál 38 zápasů a dosáhl v nich 50 bodů za 9 gólů a 41 asistencí.
Adam získal nedávno první profesionální smlouvu u A týmu Dukly a kromě povinností u juniorky stihl za seniory nastoupit ve dvou zápasech.

Čtvrté místo patří Anatoliji Protasenjovi, který zpočátku sezony nastupoval spíše v seniorském týmu Dukly, se kterým má též podepsanou profesionální smlouvu a za který doposud odehrál 16 zápasů a dvakrát v nich skóroval. Tolja s juniory stihl odehrát 29 zápasů, v nich získal 47 bodů za 30 branek a 17 asistencí. Třicet gólů v devětadvaceti zápasech svědčí o výborné střelecké potenci zanedlouho jedenadvacetiletého hokejisty, který zároveň vede tabulku střelců extraligy juniorů.

Třetí z elitní formace, devatenáctiletý Martin Kuřítko stihl v nejvyšší juniorské soutěži odehrát 36 utkání, v nichž získal 44 bodů za 20 branek a 24 přihrávek, a patří mu devátá příčka. Kuřítko zatím v letošní sezoně příležitost nastoupit za A tým Dukly nedostal.

V tabulce kanadského bodování extraligy juniorů nemá žádný z dvaadvaceti týmů mezi útočníky trojnásobné zastoupení. Poměrně vysoko je v hodnocení brankářů jihlavský David Rittich, kterému patří mezi dvaasedmdesáti hodnocenými gólmany sedmé místo, druhý jihlavský gólman Jan Jíra figuruje v hodnocení brankářů na šestnácté pozici.

V hodnocení juniorských obránců je nejlepší jihlavský hráč Ladislav Hlaveš na 58. místě, když na své konto doposud připsal 7 bodů za 4 góly a tři asistence.