Jihlavské Starlets soutěžily v Mozartově rodišti

03.02.2011 / Zdeněk Drla

Krasobruslařky Dukly Jihlava vyrazily na zahraniční štaci. V rakouském Salzburku se představily na tradičním Mozart Cupu. V letošní sezoně vstupují jihlavské Starlets premiérově do kategorie juniorek a tak především sbírají zkušenosti. „Závod v Salzburgu byl trochu silné sousto," přiznává trenérka krasobruslařek Věra Paulusová. Děvčata se představila v silné konkurenci týmů z Kanady, Spojených států, Maďarska, Finska, Itálie a Švédska.

Jihlavský tým před odejzdem do Rakouska stihlo nekolik nepříjemností. „Čtyři dny před odjezdem onemocněla jedna závodnice a náhradnice byla na horách, jedna nesplňovala věk a další se skladbu učila. Na dvou soutěžních programech jsme silně makaly od srpna a najednou se vše rozpadlo," popisuje Věra paulusová lapálie, se kterými se musely jihlavské krasobruslařky poprat.

„Při klasickém týdenním přídělu hodin ledu na Horáckém zimnímm stadionu se nám nepodařilo novou náhradnici úplně dobře zasadit do obou programů. Cvičily jsme s ní skladby na suchu, ráno večer, ve škole a na ledě... Rušit akci jsme nechtěly, a tak jsme jely s vědomím jakéhosi handicapu," vysvětluje Paulusová.

Rozlosování soutěže bylo podle jihlavské trenérky také nešťastné, před jihlavskými děvčaty se představy soupeřky z nejvyspělších zemí. „První jely Finky trénující 24 hodin týdně. Vždyť v Helsinkách mají 18 krytých kluzišť. Děvčata byla vyspělá, navíc měly k dispozici osm náhradnic. Druhé startující byly univerzitním týmem USA. Američanky mají v campusu halu a jsou denně minimálně dvě hodiny na ledě. Naše děvčata, která vstoupila na led po těchto dvou týmech, už mnoho sebevědomí neměla," ohlíží se za vystoupením svých svěřenkyň trenérka Paulusová, která má bohaté zkušenosti z mezinárodních klání, na kterých působí coby rozhodčí.

Děvčata podle ní zatím v první juniorské sezoně hlavně sbírají zkušenosti. „Šly jsme do soutěže s tím, že do juniorské kategorie teprve vstupujeme. Věkové rozmezí je zde široké 12-19 let a my jsme na začátku té škály. Naše děvčata už mají celkem slušnou bruslařskou pohybovou kulturu, jejich "žákovský" věk je na nich ale zřetelný. Soutěž je měla především motivovat k jejich další přípravě," vyjmenovává Věra Pulusová.

A jak si jihlavské dívky na Mozart Cupu vedly? „Počítaly jsme, že porazíme dva týmy z Maďarska a Chorvatska. Věděly jsme, že na týmy USA, Kanady, Finska nebo Švédska nemáme. Je však pravda, že dívky nepodaly svůj tréninkový výkon tak, jak tomu bylo v loňské sezoně, kdy na soutěžích vždy i to nějaké procento k lepšímu vyšlo. První polovinu programu jsme všichni statečně zvládli - děvčata na ledě a my za mantinelem, v druhé polovině programu bylo vidět nervozitu, nejistotu a ponechání pořadí soupeřům," říká trenérka Paulusová. Děvčata v první části programu porazila maďarský tým Ice Stars Junior, v druhé části pak za sebou nechaly oba maďarské týmy.

Krasobruslařky se nyní připravují na další závody. V sobotu 19. února čeká všechny tři týmy z oddílu krasobruslení Dukly Jihlava soutěž Jihlavský ježek, která proběhne na Horáckém zimním stadionu.