Duklu prověří druholigová Chotěboř

22.08.2011 / Zdeněk Drla

Dukla Jihlava poměří v dalším zápase síly s druholigovou Chotěboří. Oba dva týmy budou v úterý, kdy se hraje na chotěbořském ledě, přesně uprostřed přípravného cyklu. Pro Duklu to bude šestý zápas v předsezonním období, Chotěboř vyjede na led teprve potřetí, poprvé ale před domácím publikem.
Zápas mezi HC Lvi Chotěboř a HC Dukla Jihlava začíná v úterý 23. srpna v 17 hodin. Na zápas můžete vyrazit přímo do Chotěboře (přes Havlíčkův Brod 42 km), nebo jej sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Lvi jsou jedním ze tří druholigových týmů na Vysočině (Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Chotěboř). Ve třetí nejvyšší soutěži působí krátce, v loňské sezoně měli záchranářské starosti. Druholigovou příslušnost uhájili až v baráži proti Kadani "B".

Asi největší zkušenosti s chotěbořským hokejem má ze současného širšího kádru Dukly Jihlava obránce Josef Kolda. Mladý bek, pokud bude jeho jméno figurovat v nominaci na úterní zápas, vyjede na led místního zimáku již poněkolikáté. „V Chotěboři jsme byl už před třemi lety, když hráli ještě kraj, tak jsem pomáhal Hlinsku. Minulý rok jsem tam hrál druhou ligu, to jsme měl vyřízený střídavý start do Žďáru. Teď tam přijedu do třetice s Duklou," vypočítává své starty na ledě Chotěboře. „Do kabiny už trefím napoprvé, budu vědět kudy kam," směje se dvacetiletý bek.

„Je to malá hala, pro pár diváků, ale pro soutěž, kterou hrají, to stačí," popisuje chotěbořský stadion, který má kapacitu 1200 diváků, z toho třetina může sedět. „Zimáček je to malý, ale pěkný," dodává Josef Kolda.

Dukla zatím v přípravě sehrála pět duelů a ani jednou neprohrála. To Chotěboř má za sebou zatím dva přípravné zápasy a z obou odjížděla poražena. Favoritem přáteláku je tak jednoznačně jihlavský tým. „Nebude to ale žádný výlet. Bude to zápas jako každý jiný. Klasický přípravný zápas, do kterého půjdeme jako vždycky naplno," slibuje Josef Kolda. „Záleží na každém hráči, jak k tomu přistoupí, ale myslím, že žádné podcenění soupeře nehrozí. Musíme na ně vlítnout," má jasno Josef Kolda.

Chotěboř posiluje

V kádru úterního soupeře Dukly Jihlava se objevila celá řada nových jmen. Chotěboř se chce oproti loňsku vyhnout záchranářským bojům, naopak pomýšlí na play-off. O tom svědčí i poslední aktuální příchody. Na zkoušku dorazili do desetitisícového města na Havlíčkobrodsku čtyři hráči z Ruska, jeden Slovák a jeden Nor. V současné době maji Lvi na soupice šest gólmanů, devět obránců a dvanáct útočníků.

Hokej v Chotěboři má poměrně bohatou historii. První hokejový oddíl zde byl založen v roce 1933. V sezoně 1935/1936 se Chotěboř stala řádným členem Českého svazu kanadského hockeye. Novodobá historie hokeje ve městě se datuje od roku 1983, kdy byla dokončena odkrytá ledová plocha s umělým chlazením. Zastřešení se stadion dočkal v roce 2002, před pěti lety byla vybudována nová ledová plocha, došlo i na výměnu chlazení.

Chotěboř se několikrát po sobě pokoušela dostat jako vítěz přeboru Pardubického kraje do druhé ligy. Její cesta většinou končila v baráži. Mezi druholigové týmy postoupili Lvi v sezoně 2009/2010.