Chybělo nám štěstí, myslí si o prvním čtvrtfinále Roman Mikeš

19.03.2012 / Jan Frühbauer

V prvním zápase čtvrtfinále NOEN extraligy juniorů prohrála Dukla s Litvínovem 1:3. I když byli jihlavští junioři lepší, do vítězného konce zápas nedokázali dotáhnout. "Nevyhrál lepší, ale šťastnější. Jinak si myslím, že jsme byli rozhodně lepší, ale bohužel bez gólů se vyhrát nedá," popisuje utkání s Litvínovem trenér juniorů Petr Svoboda. Jedinou branku Dukly vstřelil 26 vteřin před koncem první třetiny Roman Mikeš . Druhý zápas se hraje na ledě Vervy Litvínov v úterý v 17:30, kde jihlavští mladíci musí vyhrát pro udržení naděje na postup do semifinále.

Utkání začalo ve výborném tempu a Dukla se ihned pustila do útoku. Už ve druhé minutě se ke střele dostal Štěpán Zídek, kterého s problémy vychytal litvínovský Lukáš Horák. "Začátek jsme měli dobrý, ale bohužel skoro celý zápas nám chybělo trochu štěstí, aby nám tam spadnul nějaký další gól," myslí si o prvním čtvrtfinále jediný střelec juniorů Roman Mikeš.

Až na konci prvním třetiny se Jihlava mohla radovat. Přes litvínovskou obranu proletěl jihlavský střelec a rozvlnil síť v brance. "Otevřela se mi obrana, tak jsem tam najel a ta střela propadla gólmanovi mezi nohama, " popisuje skromně jihlavský útočník, který v základní části dal šest gólů a na dalších pět nahrál.

Ve druhé třetině už se hra vyrovnala, ale Duklu držel skvělý David Rittich, který si formu z předkola play-off se Zlínem přenesl i do dalšího utkání. "David znovu chytal skvěle, v tom problém nebyl. Ve Zlíně jsme asi hráli o něco lépe a padlo nám tam víc gólů, " říká o rozdílu mezi zápasy se Zlínem a Litvínovem Roman Mikeš.

Třetí část začali znovu lépe jihlavští junioři. Michael Polcar trefil přesně levý horní roh litvínovské branky, bohužel rozhodčí viděli dříve posunutou bránu a gól neuznali. Nedáš, dostaneš, se potvrdilo znovu a Litvínov šel do vedení. Svěřenci Petra Svobody poté zatlačili hosty do obranného pásma a po závaru před Horákovou bránou se ocitl nejprve puk a po něm samotný Lukáš Horák v brance. Bohužel hlavní rozhodčí byl proti a podruhé gól neuznal. Litvínov už pak jen při jihlavském powerplay zvýšil svoje vedení. "Bylo to stejné utkání jako včera A-tým s Ústím. Nevyhrál lepší, ale šťastnější, " byl viditelně rozladěn prohrou a výkonem rozhodčích Petr Svoboda.

Ovšem do druhého zápasu můžou jít se vztyčenou hlavou a rozhodně se nevzdávají. "V Litvínově budeme hrát jako vždy naplno. Už nemáme co ztratit. Jedeme tam vyrovnat sérii v prvním zápase a poté vyhrát i druhé utkání, " burcuje před důležitým utkáním Roman Mikeš. Stejný názor má Petr Svoboda. "Litvínov si myslel, že to s námi bude mnohem, mnohem jednodušší, ale tady bylo vidět, že se hodně soupeř spletl. Nemáme co ztratit a věřím, že v Litvínově to v těch dvou zápasech ukážeme a půjdeme dál, " uzavírá trenér Juniorů.

Dokážou jihlavští mladící otočit sérii s vítězem základní části Litvínovem, na jeho vlastním ledě a postoupit do semifinále? Foto: Josef Plechatý