Jihlavská Óda na radost

29.02.2004 / Eva

Dukla Jihlava se v sobotu večer probojovala už počtvrté za své pětileté působení v první lize do finále. Podruhé za sebou přitom přešla přes stejného soupeře, KLH Chomutov. Loni potřebovali jihlavští hokejisté k postup tři zápasy letos o jeden víc. Ten stál ovšem za to! Dukla ve čtvrtém semifinálovém utkání Severočechy doslova rozstřílela 7:1 a o právo vyzvat na souboj nejhorší extraligový celek se nyní popere s Berounem.

Bránu do finále si jihlavští hokejisté hodně pootevřeli už po dvou úvodních semifinálových duelech na severu Čech. V prvním zvítězili těsně 2:1 a ve druhém pak vstřelili Chomutovu ještě o dvě branky víc. Zpět na Vysočinu se tedy Dukla vracela se dvěma výhrami a na úspěšné zakončení série měla hned tři pokusy. „Samozřejmě stejně jako fanoušci jsme i my chtěli postoupit v nejkratším možném termínu, ale to se nakonec nepodařilo. Hráči byli příliš přemotivovaní,“ odhalil příčinu páteční porážky jihlavský lodivod Petr Fiala. O den později už ale jeho svěřenci zvládli utkání na výbornou. „Ono není občas na škodu dostat pohlavek v podobě porážky, alespoň si kluci uvědomili, že musí víc přidat.“

To co se absolutně nedařilo v pátečním duelu, šlo jihlavským hokejistům o den později jako po másle. Hned první chomutovský faul potrestal v polovině 3. minuty Petr Punčochář, druhou přesilovku využil o šest minut později Jaroslav Mareš a gól v početní výhodě zaznamenal na začátku 16. minuty také Marián Morava. „Stejně dobře jsme hráli už v pátek, bohužel jsme nebyli schopní dát gól. Tentokrát to tam ale napadalo a Chomutov pochopil, že nemá šanci. Prostě jsme je přehrávali ve všem,“ byl přesvědčen autor druhé jihlavské branky Jaroslav Mareš.

V úvodu prostředního dějství se sice hosté díky Bouškově brance na chvilku vrátili do zápasu, ale elán jim vydržel pouze dvě a půl minuty, pak jim vzal definitivně vítr z plachet centr třetího jihlavského útoku Petr Kaňkovský. V polovině 29. minuty vyhnal Podolku z chomutovské branky kapitán Oldřich Bakus a o vítězi nebylo nejmenších pochyb. Ani náhradního gólmana Fikrta domácí střelci neušetřili. Už po půl minutě pobytu na ledové ploše musela chomutovská dvojka lovit puk ze své sítě, autorem branky byl sedmadvacetiletý útočník Patrik Fink. Ten zaznamenal v dlouhodobé části pouhý jeden gól, v semifinálové sérii už se ale trefil podruhé za sebou. „Jsem moc rád, že jsem ty dva góly dal, ale nějaké hodnocení a srovnávání základní části a play off si nechám až po sezóně. Teď je pro mě na prvním místě finále,“ zněla přesvědčivě slova Patrika Finka.
Kromě čtyř gólů viděli diváci ve druhé části také jednu nefalšovanou hokejovou bitku. Jejími hlavními protagonisty se stali chomutovský obránce Jakub Trefný a jihlavský forvard Petr Chytka. Také v tomto případě nakonec zůstalo vítězství na straně domácího celku. „Už v kabině si někteří kluci stěžovali, že do nich Trefný pořád chodí, otravuje a rýpe, prostě má takový protivný styl. Tak jsem si řekl, že jestli na něj někde narazím, dám mu najevo, že takhle by rozhodně hrát neměl,“ smál se po zápase čtyřiadvacetiletý hokejista. „Původně jsem ho chtěl trefit čistě, ta rvačka nebyla v plánu. Ale pak k ní došlo a já jsem se jí rozhodně nevyhýbal, ani nebál,“ dodal útočník, který v tomto směru prošel tvrdou zámořskou školou. „Na univerzitě moc ne, ale v juniorech vás naučí starat se sami o sebe a zajistit si u soupeře respekt.“

Poslední třetina čtvrtého semifinálového utkání se pak proměnila v jihlavskou Ódu na radost, kterou si fanoušci díky častému vylučování užili opravdu dosyta. Zaplněným hledištěm Horáckého zimního stadionu obíhala mexická vlna a oslavné pokřiky nebraly konce. Euforii nakonec ještě umocnil gól Tomáše Čachotského v oslabení.
Dukla tedy v sobotu porazila Chomutov 7:1, na zápasy vyhrála 3:1 a po roce si opět zahraje finále!!