Roční smlouvu s Duklou podepsal kapitán týmu Tomáš Ficenc

19.04.2012 / Zdeněk Drla

Po Danielu Hodkovi podepsal roční smlouvu s Duklou Jihlava i kapitán týmu Tomáš Ficenc. V Jihlavě bude hostovat z extraligových Vítkovic. „Soustředili jsme se na podpis klíčových hráčů. Povedlo se podepsat nejlepšího střelce I. ligy Dana Hodka, nyní i kapitána týmu Tomáše Ficence. U dalších hráčů běží smlouvy a na dalších jménech budeme pracovat, uvidíme, co nám naše situace a situace na hráčském trhu dovolí,“ uvedl jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Čtyřiatřicetiletý obránce Tomáš Ficenc je kmenovým hráčem extraligových Vítkovic, se kterými v sezoně 2010/2011 získal titul vicemistra, když jim po skončené sezoně Dukly vypomáhal v play-off. "Tomáš je vůdcem kabiny a poté co ukončil kariéru Oldřich Bakus, zhostil se výborně i funkce kapitána," vysvětlil Bedřich Ščerban, podle něhož je Tomáš Ficenc výraznou oporou a jedním z klíčových hráčů. Zájem pokračovat v týmu, jehož domovinou je Horácký zimní stadion, vyjádřil po semifinálové sérii s Ústeckými Lvi (1:4 na zápasy) i sám hráč. "Chtěl bych zůstat s rodinou v Jihlavě, extraliga je pro mě už asi uzavřená kapitola." Jeho přání se tak splnilo.

Tomáš Ficenc si zahrál extraligu za Vítkovice, Ústí nad Labem a Duklu Jihlava, sezonu 2005/2006 strávil ve slovenské Žilině, následující rok v prvoligovém Ústí nad Labem. V druhé nejvyšší domácí soutěži byl, až na zmiňovaný rok na severu Čech, vždycky věrný Dukle Jihlava. V týmu, který vedl prvním rokem jako kapitán, posbíral v sezoně 2011/2012 v základní části 19 bodů za šest gólů a 13 asistencí, další gól a tři asistence přidal v play-off.

Kapitán Dukly Jihlava Tomáš Ficenc čistí prostor před brankou Dominika Halmošiho v zápase s Hradcem Králové, za který krátce nastupoval útočník Ladislav Rytnauer (vlevo) Foto: Zbyněk Zápotočný

Kapitán Dukly je po Danielu Hodkovi druhým klíčovým hráčem, který s klubem podepsal roční smlouvu. "Smlouvy s dalšími hráči byly podepsány již dříve, popřípadě běží dlouhodobé kontrakty," dodal na vysvětlenou Bedřich Ščerban, který nyní řeší post brankáře. Oba strážci svatyně Dominik Halmoši a Filip Novotný byli v minulé sezoně v Dukle pouze na roční hostování. "Z juniorky postoupí do A-týmu talentovaný David Rittich, u Filipa Novotného čekáme na výsledek jednání se Spartou Praha, jejímž je kmenovým hráčem," dodal Ščerban s tím, že v jednání byla i další jména mužů s maskou. Zde však nedošlo ke shodě mezi představami a možnostmi klubu na jedné straně a hráče na straně druhé.

Pod smlouvou jsou nyní v Dukle vedle dvou výše zniňovaných zkušených borců Hodka s Ficencem obránci Jiří Dobrovolný, Václav Jaroš, Josef Kolda a Tomáš Kaláb, z juniorky postoupil "nahoru" i talentovaný bek Vojtěch Zadražil. Dukla Jihlava bude využívat i služeb útočníků Tomáše Čachotského, Radka Hubáčka, Michala Jeslínka, Michaela Polcara či Adama Pometla. Prvoligovou zkušenost v uplynulé sezoně již získali mladíci z juniorského týmu: Martin Vysloužil, Marek Prokš, Ondřej Pěška nebo Filip Matějka. Spolu s nimi se o dres prvního týmu poperou i Štěpán Zídek a Roman Mikeš.

"O dalších smlouvách u mladých hráčů jednáme. Výčet nemusí být konečný," prozradil jednatel Bedřich Ščerban, který čeká jak dopadnou další jednání s mateřskými kluby, ze kterých byli další hráči v minulé sezoně uvolněni do Dukly na hostování. Jde především o Vítkovice (Roman Maliník), Mladou Boleslav (Aleš Padělek) či Kladno (Tomáš Kolafa).

První ligu si zahrála během sezony řada talentovaných mladíků z juniorského týmu Dukly. Na snímku útočník Marek Prokš v zápase s Chomutovem. Foto: Zbyněk Zápotočný