Horácký zimní stadion patřil vyznavačům Stiga hokeje. Triumfoval Lukáš Turoň z Třince

07.05.2012 / Zdeněk Drla

Sedm desítek startujících, dvaatřicet hracích stolů, stovky odehraných duelů. Tak to vypadalo o první květnové neděli na Horáckém zimním stadionu, kde se konal závěrečný turnaj Českého poháru ve Stiga hokeji. V něm si nejlépe vedl Lukáš Turoň z Třince, který ve finále play-off porazil Zdeňka Matouška mladšího z Prahy. Nejlepším juniorem byl vyhlášen Patrik Petr z Benátek, ženou Aneta Jackowská z Českých Budějovic, mezi veterány byl nejúspěšnější Jan Dryák z týmu Big Band.

Během sobotního Dukla Stiga Cupu 2012, který byl letos premiérově zařazen do kalendáře Českého poháru, odehrálo sedm desítek účastníků v základních skupinách stovky pětiminutových duelů, další stovky zápasů přišly na řadu v nadstavbových skupinách, kam byli soutěžící rozděleni podle výkonů v základních skupinách.

Na fotografie z Dukla Stiga Cupu 2012 se můžete podívat zde.

Na ploše Horáckého zimního stadionu se hrálo na dvaatřiceti stolech. "Je to úplně něco jiného, než hrát v malých klubovnách, je tady dost prostoru," pochvalovali si soutěžící, kteří do Jihlavy dorazili z celé republiky. Poznat to nebylo pouze podle dresů, ve kterých se postavili ke stolům. Na zimáku zněla "brněnština", "pražština" nebo mluva typická pro severní Moravu. Cheb, Plzeň, Praha, Příbram, České Budějovice, Svitavy, Třinec, Berlín... Ano, Berlín. Z německého hlavního města přijel do Jihlavy Thomas Simon, původem z Velké Británie. I věkový rozptyl byl velký. Od desetiletých kluků až po statné padesátníky.

Vítěz Dukla Stiga Cupu 2012 Lukáš Turoň z THC Třinec. Foto: Zdeněk Drla

V základních skupinách se proti sobě postavili hráči bez rozdílu výkonnosti. K vidění tak byly výsledky jednoznačné i zcela vyrovnané. Vedle "profíků", tedy hráčů, kteří objíždí všechny turnaje Českého poháru a účastní se i akcí v zahraničí, se k hracím stolům postavili i úplní začátečníci, nebo ti, jenž si stolní hokej zahrají jen občas.

"Nehrál jsem asi deset let. Tohle bude můj první turnaj," přiznal před startem Dukla Stiga Cupu Miroslav Halásek z Kněžic, jinak trumpetista jihlavského kotle fanoušků. Měl jeden velký cíl - vyhrát alespoň jedno utkání. Celkem jich na turnaji odehrál třiatřicet a připsal si pět vítězství a jednu remízu. V závěru se dokonce utkal v "kněžickém derby" s Martinem Ryglem.

Nejlepší junior Patrik Petr z týmu Stiga HC Benátky skončil na celkovém čtvrtém místě. Foto: Zdeněk Drla

Do sobotního klání zasáhli i sportovní redaktor Jihlavských listů Vladimír Šťastný se synem Danielem, gólmanem žákovských týmů Dukly Jihlava. "V pátek jsme lehce potrénovali, odehráli jsme proti sobě tři utkání," přiznal otec Vladimír. I když oba hráli každý v jiné základní skupině, v nadstavbě se proti sobě postavili hned dvakrát. A vždy měl mírně navrch dvanáctiletý Daniel.

Kompletní výsledky závěrečného turnaje Českého poháru najdete zde.