Chceme, aby mančaft táhl za jeden provaz, říká na startu sezony trenér staršího dorostu František Zeman

07.09.2012 / Zdeněk Drla

Po juniorech startuje extraligová soutěž i pro starší dorostence Dukly Jihlava. Svěřenci trenéra Františka Zemana vyjedou poprvé k mistrovským bojům v nové sezoně 2012/2013 v pátek vpodvečer, kdy na Horáckém zimmím stadionu přivítají Královské lvy z Hradce Králové, v sobotu cestují do Českých Budějovic. A stejný rytmus, vyjma reprezenatačních přestávek, budou mít až do Vánoc po celou dobu základní části - v pátek doma, v sobotu venku. "Tým máme vyvážený co se týká gólmanů, obránců i útočníků. Záleží na každém hráči, jak se s tím vyrovná v zápasech i na tréninku," říká na prahu sezony František Zeman. A jaká bude pro starší dorostence Jihlavy nová sezona 2012/2013? "Já osobně si dávám ty nejvyšší cíle. Věřím, že tým to, co jsme natrénovali jak v letní přípravě na suchu, tak i v přípravném období na ledě, dokáže prodat," předpokládá trenér, který se může spoléhat na výkony několika nových posil.

První zápas vás čeká v pátek večer doma s Hradcem Králové, v sobotu hrajete v Českých Budějovicích. Jsou to na začátek přijatelní soupeři, nebo jste si v duchu přál na rozjezd někoho jiného?
Je těžké si vybírat soupeře. Každý tým v soutěži bude mít svoji kvalitu. My jsme shodou okolností s těmito týmy v přípravě hráli - dvě přátelská utkání s Hradcem Králové a tři zápasy s Českými Budějovicemi, kdy jsme se s nimi ještě navíc potkali na turnaji v Ostravě. Myslím si, že všechny tyto zápasy, které jsme odehráli, byly kvalitní. My jsme v nich ukázali svoje ambice. Doufám, že to v těch extraligových zápasech, které nás čekají teď o víkendu, potvrdíme.

Když se ohlédnema za přípravným obdobím, jaké bylo? Odehráli jste nějakých deset přátelských zápasů plus osm utkání na zmiňovaném turnaji v Ostravě, kde jste skončili druzí...
Přípravu jsme podle mě naplánovali dobře, mělo se hrát dvanáct utkání. Navíc jsme dostali nabídku jet do Ostravy na kvalitně obsazený turnaj, což jsme přivítali. Sice jsme museli zrušit zápas s Kometou Brno a Havlíčkovým Brodem, nicméně ostravský turnaj tyto dva zápasy nahradil, možná předčil. My jsme se tam utkali se soupeři z východní skupiny, se kterými se teď na začátku sezony nebudeme potkávat. Jsem přesvědčen, že jsme s nimi odehráli výborné partie, ať to byl Třinec, Zlín nebo Vítkovice.

Takže s výkony svých svěřenců v přípravě jste spokojen?
Náš tým má kvalitu. Ale jak já říkám: je to v hlavách hráčů, jde o to, aby si to srovnali v hlavě a dobře se připravili na každý zápas, který nás čeká. Ať už je to v pátek nebo v sobotu.

S kolika hráči jdete do sezony? Jak početný máte kádr?
Teď máme dvaadvacet hráčů plus tři gólmany. Vrací se nám dva hráči po dlouhodobých zraněních. Včera byl s námi poprvé na ledě David Hubert, který teprve začíná, protože prodělal operaci - vyndávali mu šrouby z ruky, takže tomuto hráči musíme dát čas, aby se do toho dostal. Uvidíme, jak mu to bude dlouho trvat. Druhým je Daniel Šebesta, který ještě nezačal trénovat, ale počítám s tím, že v průběhu září by se měl zapojit do přípravy týmu. Ten měl problémy se zády, chodil pravidelně na rehabilitaci. Já věřím, že už bude v pořádku a zapojí se. Je to stejný případ jako David Hubert, musíme oběma dát dostatečný čas na přípravu.

V týmu se objevilo několik nových tváří. Můžete je představit?
Do obrany jsme získali tři hráče. Tím prvním je David Košař, který už tady s námi "koketoval" loni na konci sezony, kdy se vrátil ze Salzburgu. Je to hráč výborných kvalit, je odchovancem Tábora. Druhý hráč, který přišel, je Michal Mandát. Ten je Znojma, loni působil ve Warrioru Brno. Je to ročník 1996. Myslím, že je to spolehlivý obránce, který by měl své kvality ukázat. Třetí posilou do obrany je Radim Žuček, který přišel z Havlíčkova Brodu a své místo si vybojoval. Zadní řady bychom měli mít kvalitní (již v loňské sezoně posílil obranu Václav Půža ze Žďáru nad Sázavou - pozn. aut.). Tým máme vyvážený co se týká gólmanů, obránců i útočníků. Záleží na každém hráči, jak se s tím vyrovná v zápasech i na tréninku. My se nebudeme spoléhat na jednotlivce, chceme mít kolektivního ducha, aby mančaft opravdu táhl za jeden provaz.

A nějaké nové jméno do útoku?
Do útoku jsme vytáhli z mladšího dorostu dva naše odchovance ročníku narození 1997 Lukáše Anděla a Jiřího Bambulu (oba figurují v kádru reprezentace do 16 let - pozn. aut.), na měsíční hostování z Třebíče přišel nyní Marcel Juráň. Jinak útok vypadá stejně jako loni. Ti hráči, kteří tu byli "cizí" - Jirka Severa z Tábora a Lukáš Vykouk z Ústí nad Labem - pokračují.

A ještě Lukáš Jícha...
Lukáš Jícha je sice žďárský odchovanec, ale myslím si, že ho už směle můžeme počítat do našich řad. Podepsal smlouvu s Duklu, takže ho beru za našeho hráče.

Za pár hodin startuje nový ročník extraligy staršího dorostu. Máte cíl do sezony?
Já osobně si dávám ty nejvyšší cíle. Věřím, že tým to, co jsme natrénovali jak v letní přípravě na suchu, tak i v přípravném období na ledě, dokáže prodat. Půjdeme zápas od zápasu, nemůžeme některé zápasy přeskakovat. Cíle chceme mít co nejvyšší.

Takže předpokládáte, že po premiérovém utkání před domácím publikem budete slavit tři body?
Já jsem chtěl, abychom začínali sezonu venku. Nevyšlo to. Start venku je podle mě trošičku jednodušší. Hráči jsou totiž na první mistrovský zápas "nadržení", přijdou rodiče, známí a mám trochu obavy, aby to nebylo kontraproduktivnní, aby nebyli moc přemotivovaní.

Podle rozlosování bude Dukla hrát v základní části vždy v pátek doma, v sobotu bude zajíždět na led soupeřů. Je sobota pro cestování lepší?
Těžko říct, jestli je to lepší nebo ne. Pro nás už je skvělé, že jsme zařazeni do skupiny Střed, kde je to cestování daleko příjemnější. Bylo mi jedno, zda budeme jezdit ven v pátek nebo v sobotu, protože ty vzdálenosti nejsou tak hrozné jako loni, kdy jsme museli jezdit třeba do Třince nebo Vítkovic. Má to ještě další pozitivum. V pátek nebudou hráči předčasně opouštět školní lavice kvůli odjezdu na zápas, ale absolvují celé vyučování. Po něm přijdou na zápas, který hrajeme od šesti hodin večer. Pak budou mít dostatečný čas se pořádně vyspat, protože nejdřív odjíždíme v sobotu někdy v půl osmé ráno. To je dostatečný čas na regeneraci.

ÚSPĚŠNÝ ZÁVĚR PŘÍPRAVY. Starší dorostenci Dukly Jihlava byli pozváni na konci srpna na turnaj do OStravy. Proti silným soupeřům si vedli skvěle. Z osmi zápasů dokázali šestkrát vyhrát. Ze severu Moravy si přivezli stříbro. Na snímku přebírá medaili za druhé místo Daniel Dvořák, za ním posila David Košař, odchovanec Tábora, který působil v rakouském Salzburgu a žďárský Lukáš Jícha. Foto: www.issportsteam.cz

Extraliga staršího dorostu 2012/2013

Počet účastníků: 24
Počet utkání: 44-55
Hrací dny: čtvrtek/pátek, sobota (od zahájení pátečního utkání do zahájení sobotního utkání musí uplynout minimálně 18 hodin, nedohodnou-li se soupeři jinak)

Systém soutěže

1. část
- 24 mužstev rozděleno územně do 3 skupin („Západ“, „Střed“ a „Východ“) po 8 účastnících; čtyřkolově každý s každým ve skupinách (28 utkání)

2. část
- skupina „A“ - mužstva umístěná po 1. části ve skupinách na 1.-4. místě sehrají s mužstvy umístěnými na 1.-4. místě ostatních skupin dvoukolově každý s každým (16 utkání) s tím, že se v této části soutěže započítávají výsledky všech utkání z 1. části soutěže

- skupina „B“ - mužstva umístěná po 1. části ve skupinách na 5.-8. místě sehrají s mužstvy umístěnými na 5.-8. místě ostatních skupin dvoukolově každý s každým (16 utkání) s tím, že se v této části soutěže započítávají výsledky všech utkání z 1. části soutěže

3. část
a) play-off o titul „Mistr České republiky v kategorii staršího dorostu“
- mužstva umístěná po 2. části na 1.-16. místě (1.-12. ze skupiny „A“ a 1.-4. ze skupiny „B“) sehrají 4 kola (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a finále) play-off (1-16, 2-15, 3-14, 4-13, 5-12, 6-11, 7-10 a 8-9) na 2 vítězství s tím, že první utkání se hraje u hůře umístěného mužstva po 2. části soutěže a druhé a případně třetí utkání u mužstva lépe umístěného mužstva (3-12 utkání); vítěz finále play-off obdrží titul „Mistr České republiky v kategorii staršího dorostu“

b) o udržení/postup do Extraligy staršího dorostu („baráž“ Extraligy staršího dorostu)
- 2 nejhůře umístěná mužstva po 2. části a 3 vítězové skupin Ligy staršího dorostu dvoukolově každý s každým (8 utkání); mužstva umístěná v „baráži“ na 1.-2. místě jsou účastníky Extraligy staršího dorostu pro příští soutěžní ročník, mužstva umístěná na 3.-5. místě jsou pro příští sezonu účastníky Ligy staršího dorostu.

Technické normy:
1. V soutěži startují hráči ročníku narození 1995 a 1996.
2. Start cizinců je omezen na maximálně 1 hráče v zápise o utkání.
3. Do zápisu o utkání lze zařadit maximálně 5 hráčů ročníku narození 1997 a mladších dle čl. 219 SDŘ (řídící orgán soutěže má právo na základě písemné žádosti klubu povolit zařadit do zápisu o utkání větší počet hráčů ročníku narození 1997 a mladších, jedná-li se o reprezentanty).