Byla to taková euforie, že to ani nedokážu popsat, hodnotí derby v Brodě Martin Jícha

11.11.2012 / David Suchý

Poslední dobou nebývalo zrovna pravidlem, že Dukla vozila z havlíčkobrodské Kotliny body. Naposledy odjížděli jihlavští hráči jako vítězové z brodského ledu 15. února 2010 (Dukla tehdy ve třetím zápase předkola play-off vyhrála 3:2 po samostatných nájezdech - pozn. aut.). V sobotním derby Vysočiny ale Jihlava od začátku ukázala, že chce po dlouhé době čekání uspět. Jak na ledě svým zodpovědným výkonem, tak v hledišti díky několika stovkám fanoušků, kteří hnali svůj tým k vítězství.
Jedním z příjemných překvapení večera byl výkon mladé obránce ve službách Jihlavy Martiny Jíchy, který zažil teprve své druhé vysočinské derby. První vítězné. Nervozita na něm nebyla znát a dokonce si dovolil i na Lukáše Endála, který ve třetí třetině nevybíravě atakoval jihlavského gólmana Filipa Novotného.

foto

Martin Jícha

Post: obránce
Narozen: 14.10.1992
Výška: 184 cm
Váha: 82 kg
Hůl: levá

Odchovanec žďárského hokeje. Druhým rokem působí v juniorském týmu Dukly. V letní přípravě získal v závěrečném triatlonu titul Železný muž. V Dukle hraje ve starším dorostu i jeho mladší bratr Lukáš (útočník).

Na první pohled nebylo vůbec poznat, že dvacetiletý talentovaný obránce Martin Jícha hraje svůj teprve šestý prvoligový zápas v životě. Byl tvrdý v osobních soubojích, blokoval střely soupeře a v závěru vysočinského derby mezi havlíčkobrodskými Rebely a Duklou Jihlava se pustil do ruční konfrontace s Lukášem Endálem. „On tam píchl do Novotňase (Filip Novotný - pozn. aut.), tak jsem ho bránil. Do Filipa nikdo píchat nebude!“ říká rozhodně a přibližuje tak situaci, kdy se brodská čtrnáctka jala po střele dorážet do Novotného, jenž měl puk v té chvíli již pod kontrolou. Jícha vlétl do brodské modly hlava nehlava, což si nenechal líbit ani Endál, a tak putovali necelých sedm minut před koncem duelu oba na trestnou lavici.

Sobotní zápas nebyl prvním Martinovým derby, ale bylo poprvé vítězné. Start si mladý hráč připsal už v utkání druhého kola s Horáckou Slavií, které Dukla doma prohrála 1:2. „Hrál jsem už proti Třebíči, kde jsem odehrál zhruba dvě třetiny,“ říká o svém icetimu v ligové premiéře mezi muži. Tentokrát od trenérského tandemu Petr Vlk Patrik Augusta dostal mnohem více prostoru, když bránil dokonce i oslabení tří proti čtyřem, kdy se Rebelové za pro ně nepříznivého stavu 0:2 pokoušeli o zvrat v utkání. „Byl jsem v tu chvíli v pohodě. Jsem rád, že mi trenéři dali důvěru v takto důležitém momentu,“ děkuje za šanci ukázat své schopnosti a dodává: „Navíc jsme oslabení zvládli, nedostali jsme gól a dostali jsme puk dokonce z pásma,“ popisuje Martin Jícha okamžiky v polovině zápasu. Mladý obránce si pochvaluje i konečný stav utkání. „S takovým výsledkem jsme hodně spokojeni,“ usmívá se odchovanec žďárského hokeje a přiznává, co prožíval po závěrečném hvizdu: „Byla to taková euforie, že to ani nedokážu popsat."

Martin Jícha není jediným mladíkem, který úspěšně vystrkuje růžky na prvoligové scéně v dresu s Ježkem na prsou. Do „áčka“ se vedle Václava Jaroše nebo Ondřeje Malce prosadil i Jakub Pekárek, jenž stihl nasbírat čtyři body (3+1) v jedenácti utkáních. Dalším je například Marek Prokš. Ten během tří utkání třikrát u branky asistoval a má tak zatím průměr bod na zápas. Dalším mladíkem, jehož výkony příjemně překvapují, je slovinský obránce Matic Podlipnik, který přišel před sezonou z juniorského týmu Salzburgu.

Mladý obránce Martin Jícha (bez helmy) se nerozpakoval vyměnit si pár úderů s havlíčkobrodským útočníkem Lukášem Endálem. Foto: Eva Streichsbierová (www.hcrebel.cz)




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava