Do třetice jeden z favoritů první ligy. Dukla se představí v Mladé Boleslavi

11.12.2012 / Libor Kucza

Druhá nejvyšší tuzemská hokejová soutěž má na programu své 31. kolo. V něm okusí jihlavští hokejisté led soupeře z absolutního vrcholu tabulky. Mladá Boleslav, celek prošpikovaný hokejem protřelými borci i nadějnými mladíky, plní veškerá očekávání. Na svém kontě má mužstvo pod vedením Františka Výborného 72 bodů, na druhou Olomouc vlastní luxusní náskok. Zaskočí Dukla aspiranta na postup do baráže o Extraligu? Utkání startuje ve středu 12. prosince v 17:30 hodin. K dispozici bude rovněž textový on-line přenos.

Ve třicátém kole skončila mladoboleslavská neporazitelnost, jež trvala 5 zápasů. Stopku formě Středočechů vystavil soubor z Kadaně. I přes aktivní úvod duelu se jako první prosadili domácí, ve 12. minutě rozjásal ochozy kadaňského stánku Jaroslav Hafenrichter. O vedení přišli Severočeši v závěru utkání, vyrovnávací branku zaznamenal Josef Jindra. Následné prodloužení vítěze neurčilo, na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V nich přisoudil bonusový bod Sportovnímu Klubu Petr Jíra. „V první třetině jsme nebyli tak důslední. Ve druhé a třetí už jsme byli důraznější, více jsme se tlačili do střelby. Snažili jsme se dostat soupeře pod tlak, docela se nám to dařilo, ale s velmi dobře chytajícím brankářem domácích jsme měli problém,“ vyzdvihl kvality výtečně chytajícího Miroslava Hanuljaka asistent trenéra Bruslařů Jiří Slabý.

Družina z krajského města Vysočiny přivítala na Horáckém zimním stadionu velmi obtížného soupeře. Olomouc, nejčastěji skórující celek první ligy, však svou střeleckou dominanci dlouho nepotvrzoval. Opatrné první dějství přineslo pouze branku Romana Maliníka. V následující periodě vymazal jednogólový náskok Jiří Řípa. Hnedle po zahájení závěrečné dvacetiminutovky přišel pro domácí šok, Kouhouti využili přečíslení dvou na jednoho a poprvé v zápase se ujali vedení. V 56. minutě ale dokázal vyrovnat Marek Prokš. Nevýrazné prodloužení rozhodnutí dramatu nepřineslo, v samostatných nájezdech pak získala bod navíc díky dvěma proměněným penaltám Tomáše Čachotského domácí Dukla. „Už při prvním střídání nás soupeř dostal na dvě a půl minuty pod tlak. Olomouc v této třetině dominovala, my jsme dobře nehráli. Nevyšel nám ani začátek třetí části. Posledních deset minut jsme převzali zase iniciativu my, hráli jsme lépe než soupeř a vyrovnali jsme. V penaltách jsme získali bonusový bod, za který jsme velmi rádi. I když výkon nebyl nejlepší, cestu k vítězství jsme nakonec našli,“ hledal pozitiva asistent trenéra Dukly Patrik Augusta.

S Mladou Boleslaví v letošní sezoně prozatím smírně

První střet mužstva z metropole Vysočiny se Středočechy proběhl v pátém kole. Mladoboleslavští hokejisté vstoupili od utkání lépe, po skončení první části svítil na světelné tabuli stav 2:0. V prostřední části i přes další přesný zásah „Škodovkářů“ vykřesal naději na jihlavský bodový zisk Lukáš Nahodil. Ty však definitivně pohřbil celé dvě minuty před závěrečným hvizdem Tomáš Nouza. Červenožlutí ve ŠKO-ENERGO Aréně prohráli 1:4.

Odveta na Horáckém zimním stadionu přinesla nepříliš často vídané drama. Příchozí fanoušci totiž neviděli v základní hrací době ani jednu trefu do černého. Totožný průběh mělo rovněž prodloužení. Samostatné nájezdy pak ovládla díky trefám Tomáše Čachotského a Adama Zemana domácí Dukla, která tak zvítězila spíše fotbalovým výsledkem 1:0.

Nejproduktivnějším hráčem Mladé Boleslavi je Tomáš Nouza. Lídr Středočechů nasbíral již 33 bodů. Defenzivě vládne dvanáctibodový David Pojkar. O post nejtrestanějšího borce sestavy mužstva z města značky Škoda si „řekl“ svými 76 trestnými minutami Petr Chaloupka. Brankovišti lídra tabulky vládne mladý Roman Will. Dvacetiletý strážce svatyně má fantastické statistiky. V kolonce úspěšnosti zásahů svítí číslo 93,9%, průměr obdržených branek na zápas má pak mladý gólman 1,68.

DRAMATICKÉ SOUBOJE. Tomáš Ficenc v přetlačované s jedním z mladoboleslavských hokejistů. Oplatí Dukla soupeři porážku z prvního vzájemného duelu ve středu Čech?
Foto: Zdeněk Drla

31. kolo: středa 12. prosince 2012

BK Mladá Boleslav – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi – Královští lvi Hradec Králové (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod – Salith Šumperk (17:30)
HC Most – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Olomouc – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
IHC Písek – SK Kadaň (18:00)
Medvědi Beroun 1933 – HC Benátky nad Jizerou (18:00)