Chceme získat co nejvíce bodů, má o zbytku sezony jasno Jiří Jungwirth

17.12.2012 / Libor Kucza

Družina mladších dorostenců prošla před letošním ročníkem velkou obměnou. Do kádru přibyla řada mladších hráčů, v průběhu soutěže „prchli“ do vyšší kategorie tahouni Lukáš Anděl a Jiří Bambula. Tým pod taktovkou lodivoda Jiřího Jungwirtha provázely nevyrovnané výkony. I přesto se červenožlutí drží v poklidném středu tabulky. „Chybí hlavně fyzická síla,“ přemítá nad slabinami jihlavských mladíků hlavní trenér. Nejen této problematiky se dotkl v níže uvedeném rozhovoru.

Mladší dorostenci zakončili letošní kalendářní rok na šesté příčce. Jak jste spokojen s výkony svých svěřenců?
S výkony jsem spokojen tak na padesát procent. Začali jsme dobře, hráli jsme v plné sestavě, i s reprezentanty Jiřím Bambulou a Lukášem Andělem, rovněž za nás nastupoval i Kryštof Hrala, který poté odešel do Liberce. V úvodu sezony se vyhrávalo, pak ale tým opustili tři hráči, a tak dostali příležitost i ostatní. Jejich síla však nebyla taková, jako těch prvně jmenovaných. Následovaly zápasy, ve kterých jsme prohrávali o jeden, dva góly, útok již tolik nefungoval. Poslední utkání v Pardubicích jsme vyhráli, předtím jsme doma porazili Tábor. Zmínil bych ještě kolaps s Havlíčkovým Brodem, kdy jsme vedli 4:1 a měli utkání plně pod kontrolou. Tyto zápasy už byly o něco lepší. Po klucích chceme mnohdy věci, které jsou poté důležitější než konečný výsledek.

V loňské sezoně vás postihla série 94 dnů bez tříbodového zisku. Letos zatím „pouze“ měsíc a den. Co je příčinou těchto výpadků?
Hrajeme asi s nejmladším mužstvem v soutěži. Když to porovnáme s ostatními soupeři, tak máme dvě pětky ročníku 98, jednu formaci ročníku 97. To je hodně znát. Síla, hlavně ta fyzická, osmáků je někde jinde než středoškoláků. Rozdíl je tedy v podstatě dva roky. Tento fakt považuji za hlavní důvod, síla u mantinelů, hra pět na pět, souboje hůl na hůl – to vše nebylo ono.

Přesně totéž jste předesílal i před sezonou, absence silových hráčů se Vám tedy potvrdila.
Máte pravdu, ještě nám odešli zmiňovaní Bambula s Andělem. Zůstali potom jeden, dva vyspělejší hráči. To bych řekl, že je hlavní důvod porážek. Kluci jsou relativně šikovní, techničtí, ale ta silovost především v zakončení a soubojích chybí. Jak jsem říkal, většina z týmu jsou žáci osmé třídy.

Kádr je tedy příslibem spíše do další sezony?
Doufejme.

Před sezonou přibyl ke klasickému jihlavskému mladšímu dorostu i B-tým, který hraje svá utkání v Humpolci. Funguje tato spolupráce podle Vašich představ?
Z B-týmu jsme letos zapracovali Pepu Kořenáře, který je hráčem Humpolce. Spolu s ním dostal šanci i jeho bratr Michal Kořenář, ten se rovněž objevil zhruba ve třech utkáních. Na začátku tolik hráčů nedostávalo příležitost, „béčko“ hráli např. Mejzlík, Křížek, Indra. Zkoušeli jsme i Kryštofa Chylíka, Davida Šlapáčka. Všichni hráči mají letos dostatek prostoru ke hře. Když by byl pouze A-tým, tak by spousta hráčů nehrála, což by bylo špatně.

Do konce základní části vám zbývá odehrát 16 utkání. Dvojice lídrů skupiny Střed Kometa – Liberec má již přeci jenom slušný náskok. Jaké si dáváte cíle?
Chceme vyhrát co nejvíce zápasů. Musíme se pořád snažit, aby kluci dělali to, co po nich vyžadujeme. Když si mužstvo dělá, co chce, tak je šance na neúspěch daleko větší.

Možná je škoda, že do další fáze postupují pouze dva týmy, konečná fáze soutěže by mohla být širší.
Kdyby bylo nějaké play-off, tak by to bylo určitě zajímavější. Kluky by to daleko více motivovalo. V naší skupině je to sice jasné, je tu Kometa s Libercem, ale v dalších skupinách je situace vyrovnanější. Z hlediska motivace by to bylo rozhodně lepší, kluci by si zvykali na to, co je bude čekat dále ve starším dorostu a juniorech.

Herní systém soutěže

Extraliga mladšího dorostu se hraje čtyřkolově systémem každý s každým, tzn. každý z účastníků sehraje 36 utkání. Mužstvo, které se ve skupině umístí na 10. místě sestupuje přímo do ELIOD ligy mladšího dorostu.

Mužstva umístěná ve skupině na 1.-2. místě sehrají závěrečný turnaj o 6 účastnících. Vítěz turnaje obdrží titul „Mistr České republiky v kategorii mladšího dorostu“.

Podrobné informace a rozpisy viz www.cslh.cz