Výsledky letošních testů jsou srovnatelné s loňskými

02.07.2004 / Eva

Dukla Jihlava má za sebou první fázi přípravy, k další se teď hráči sejdou až koncem července. Už tradičním vyvrcholením suché části byly testy fyzické zdatnosti. Jihlavští hokejisté je absolvovali stejně jako před začátkem loňské sezóny na atletickém stadionu v Třebíči, kde se opět nejvíce dařilo dvojici Jan Šmarda, Vladimír Říha.
Úvodní disciplínou testů byl šestiskok. „Když to vezmu z laického pohledu, tak každý ví, že v hokeji jsou vždy hodně důležité nohy. A právě šestiskok nám ukáže, sílu dolních končetin. Samozřejmě je velký rozdíl v tom jestli někdo skočí jedenáct metrů a nebo patnáct. Ten jedenáctimetrový určitě nebude mít takovou rychlost, dynamiku a odraz na ledě jak by měl asi mít,“ vysvětluje jihlavský kouč Petr Fiala.
Po šestiskoku přišla na řadu nejméně oblíbená část - běh na třikrát dvě stě metrů. „Tam se jde absolutně do mrtva. Posledních sto metrů už nikdo neví jak mu jdou nohy, tělo.. Rozhodně je to nejnáročnější disciplína,“ svěřil se s pocity bezprostředně po doběhu nejzkušenější hráč extraligového nováčka obránce Petr Kuchyňa. I tato část testů je prý pro trenéry dostatečně výmluvným ukazatelem. „Těch třikrát dvě stě metrů hrozně bolí a pokud to hráči zvládnou, tak jsou potom schopni obstát i v situacích, kdy se na ledě láme chleba,“ je přesvědčen Petr Fiala.
Třetí v pořadí byl benchpress. Titulem největšího siláka se mohl tentokrát pyšnit obránce Přemysl Duben, který zdolal činku vážící 140 kilogramů. „ Hráč, který zvedne sto čtyřicet kilogramů pak asi jen těžko prohraje v osobním souboji s někým kdo zvedne o šedesát kilo méně,“ tvrdí kouč.
Stejně jako loni se nakonec s náročnou porcí šestiskoku, běhu na třikrát dvě stě metrů, benchperssu a patnáctistovkou, nejlépe popral obránce Jan Šmarda. Čtyřiadvacetiletý bek se oproti loňsku zlepšil o šest bodů. Druhé místo obhájil útočník Vladimír Říha a na třetí příčce letos skončil teprve devatenáctiletý forvard Jan Rezek.
Po vyhlášení výsledků už zbyl čas pouze na závěrečné hodnocení. „Všichni to přežili a to je hlavní,“ usmíval se Petr Fiala. „ No a když porovnáme letošní výsledky s loňskými, tak bych řekl, že je to tak nastejno. Rozhodně ne horší, ale ani nějak výrazně lepší. Myslím, že je to každopádně dostačující a až sezóna ukáže, jak na tom vlastně ve skutečnosti jsme. To bude rozhodující!“
Nyní si budou jihlavští hokejisté užívat zaslouženou dovolenou. Znovu se pak sejdou ke společnému tréninku až 26. července, kdy poprvé vyjedou na led Horáckého zimního stadionu.