Lotyšský reprezentant Janis Andersons se upsal na rok Dukle

24.08.2013 / Zdeněk Drla

Lotyšský obránce Janis Andersons podepsal smlouvu s Duklou Jihlava. Reprezant pobaltské země se dohodl na Vysočině na ročním kontraktu, po více než třech letech tak bude znovu hrát hokej v Česku. Tři poslední sezony odehrál šestadvacetiletý obránce v lotyšsko-běloruské nejvzšší soutěži a na Ukrajině. Táhlo ho to ale zpět do České republiky, kde už působil. „Mám tu přítelkyni,“ prozrazuje jeden z důvodů návratu do země v srdci Evropy sympatický obránce.

Janis Andersons projevil zájem hrát v Dukle Jihlava sám od sebe, zavolal jednateli klubu Bedřichu Ščerbanovi a během chvíle se dohodli. „Já jsem byl rozhodnutý prakticky okamžitě. Janise znám z dob jeho dřívějšího působení v Dukle. Trenéři ho chtěli vidět při tréninku a v zápasovém zatížení, proto jsme se dohodli nejdříve na několikatýdenní zkoušce," prozradil již dříve Bedřich Ščerban.

Lotyšský obránce, který má na svém kontě 142 startů v české extralize v dresech Vsetína a Třince, podepsal roční smlouvu ve stejný den, kdy se rozhodl pokračovat v kariéře v červenožlutých barvách i zkušený útočník Viktor Ujčík.

A proč se rozhodl právě pro Jihlavu? „Jsou tady dobré podmínky, je to jeden z nejlepších mančaftů v první lize,“ svěřil se při svém příchodu do Dukly v druhé polovině července Janis Andersons.

Držitelem jeho hráčských práv v České republice je extraligový Třinec, kde tři sezony působil. Jednání se severomoravským celkem byla podle jednatele Bedřicha Ščerbana rychlá a vstřícná. Na Vysočině bude urostlý obránce hostovat s tím, že bude mít vyřízené střídavé starty do extraligy.

Janis Andersons prožil v českém hokejovém prostředí skoro čtyři sezony, jeho první angažmá bylo v tehdy ještě extraligovém Vsetíně (2006/2007), poté zamířil právě do Třince, odkud si několikrát "odskočil" do první ligy (Havířov, Jihlava, Šumperk - pozn. aut.)

V soutěžním ročníku 2010/2011, stejně jako v sezoně další, okusil ruskou KHL, když v několika zápasech hájil barvy své rodné Rigy, větší porci zápasů ale odehrál v běloruské nejvyšší soutěži, kde působí i lotyšské kluby.

V sezoně 2012/2013 zamířil na Ukrajinu, kde s Kyjevem dokráčel až do finále tamní nejvyšší ligy.

Od sezony 2013/2014 je členem kádru prvoligové Dukly Jihlava, kde bude nosit číslo čtyři.

ZNOVU V DUKLE. Janis Andersons Odehrál v Dukle Jihlava v sezoně 2008/2009 šestnáct prvoligových utkání (střídavé starty z Třince), v nichž nasbíral sedm kanadských bodů za dva góly a pět asistencí. Nyní bude na Vysočině působit celou sezonu. Foto: Zdeněk Drla