Každé ocenění potěší, beru to jako zhodnocení své práce, říká redaktor webu Dukly Tomáš Lysý

08.10.2013 / Kamil Nečas

Již tradiční sraz všech redaktorů a spolupracovníků firmy eSports.cz, která se zabývá provozováním sportovních webů, přinesl pro redakci webových stránek Dukly Jihlava ocenění. Redaktor Tomáš Lysý totiž získal v anketě Zlatý Gregor 2013 cenu Přínos pro firmu eSports.cz. „Bylo to pro mě velké překvapení, protože jsem v eSports.cz a v redakci Dukly teprve krátce. Motivuje mě to dále, protože vidím, že to, co dělám, někdo ocení,“ říká o své ceně redaktor, který přispívá svými články na webové stránky Dukly Jihlava od října 2012.

foto

⇒ eSports.cz

Firma eSport.cz funguje od roku 2001. V současné době spravuje desítky webů sportovních klubů nejen v Česku, ale i v zahraničí.
Prostřednictvím portálu www.onlajny.com přináší denně sportovním fanouškům množství textových online přenosů z různých oblastí: vedle nejpopulárnějších sportů jako je hokej či fotbal jsou to přenosy z florbalu, házené, basketbalu, tenisu a dalších událostí.
První textový online přenos byl uskutečněn 11. září 2001 z utkání extraligy ledního hokeje Plzeň - Vsetín.
V současné době spolupracuje eSports.cz s více než sedmi stovkami redaktorů nejen v Česku.
Ceny Zlatý Gregor jsou každoročně udělovány na redakčních srazech všech redakcí za důležité počiny v uplynulém období (obdoba např. filmových Oscarů). Příští sraz v roce 2014 proběhne na Vysočině.

Na srazu redaktorů a spolupracovníků firmy eSports.cz 2013 jsi v anketě Zlatý Gregor 2013, což je vyhlášení nejlepších počinů v rámci všech redakcí eSports.cz, které sdružují kolem sedmi stovek redaktorů nejen v Česku, získal ocenění „Přínos pro firmu“. Co to pro tebe osobně znamená?
Předně musím říct, že jsem se letošního srazu „esporťáků" nezúčastnil. V Jihlavě se totiž ve stejný termín konala Mezinárodní česko-finská hokejová škola 2013. I když jsem byl osobně pozván, musel jsem s velkou omluvou odmítnout. Nešlo, abych se hokejové školy nezúčastnil. Až po pár dnech jsem se dozvěděl, že jsem byl oceněn a bylo to pro mne samozřejmě velké překvapení, protože jsem v eSports.cz a v redakci Dukly teprve krátce. Každá cena potěší, beru to jako zhodnocení své práce a motivuje mě to dále, protože vidím, že to, co dělám, někdo ocení.

Tomáši, jak jsi se vůbec pro psaní na web Dukly Jihlava dostal?
Loni začátkem září byl na webu Dukly umístěn článek, že redakce webu hledá spolupracovníky. Protože jsem měl obecně k žurnalistice a vůbec ke psanému projevu blízko, rozhodl jsem se na článek zareagovat. Posléze jsem byl pozván do výběrového řízení, ve kterém jsem svými schopnostmi přesvědčil nejvyšší vedení eSports.cz a stal jsem se součástí redakce Dukly Jihlava.

Pamatuješ si na svůj vůbec první komentovaný textový online přenos?
Na něj si samozřejmě pamatuji velmi dobře, protože byl na programu dva dny po výběrovém řízení. Jednalo se o zápas staršího dorostu proti Českým Budějovicím, kdy Dukla vyhrála 3:1 a já se na utkání dost připravoval. Nevěděl jsem ještě, co vůbec od komentování čekat, snad jen to, že domácí hráči určitě nebudou mít na dresech jmenovky a hostující hráče jsem téměř neznal. Vytiskl jsem si tedy den předem soupisky obou týmů a snažil si zapamatovat alespoň čísla nejproduktivnějších hráčů (směje se). Domácí jsem ale naštěstí celkem znal. Během začátků mi v mnohém hodně pomohli zkušenější kolegové a hlavně náš šéfredaktor Zdeněk Drla, který mi pomáhá a radí doposud. Chtěl bych mu za to moc poděkovat, ale i za trpělivost, kterou se mnou má. Jsem za jeho rady velmi vděčný, protože jen od lepších a zkušenějších se můžeme učit.

DODATEČNÉ PŘEDÁNÍ CENY. Po slavnostním ukončení Mezinárodní česko-finské hokejové školy dostal redaktor webu hcdukla.cz Tomáš Lysý (vpravo) cenu za "Přínos pro firmu Esports.cz". Protože se předání na redakčním srazu nemohl zúčastnit, dostal ocenění dodatečně od šéfredaktora webu Dukly Zdeňka Drly.
Foto: archiv Tomáše Lysého.

Co je na textovém komentování hokejových zápasů podle tebe nejtěžší?
Ač se to nemusí zdát, kolikrát není snadné komentovat mládež v porovnání s utkáním A-týmu. Hráče "áčka" znám samozřejmě nazpaměť a většinu hráčů soupeře také po pár minutách poznám. U mládeže je to jiné, protože se soupisky rok co rok poměrně výrazně mění. Nováčky v Dukle si zapamatuji během pár zápasů, protože je komentuji týden co týden. U soupeřů je to již horší. Naprostou nezbytností je zápis o utkání, kde jsou čísla a jména jednotlivých hráčů. Jestli si někdo myslí, že mládež se komentuje jednoduše, tak je na velkém omylu. Kolikrát se mi stane, že popisuji poměrně zajímavou akci, ale nestihnu ji dopsat, protože následující akce je mnohem zajímavější. Umím dobře a rychle psát všema deseti, takže se snažím napsat co nejvíce komentářů, minimálně jeden až dva za minutu. Čím více, tím lépe.

Kromě zápasů Dukly komentuješ i jiné textové online přenosy. Jaké?
Často komentuji tenis nebo fotbal – evropské poháry a probíhající zápasy kvalifikace na Mistrovství světa v Brazílii. Vzhledem k tomu, že jsem odmala velký fanoušek cyklistiky, měl jsem radost, že jsem mohl komentovat jednu celou letošní etapu Tour de France.

Jakého onlajnu si dosud nejvíce ceníš?
Nelze vybrat pouze jedno utkání, jsem rád za každý odkomentovaný zápas. Ale pokud mám být konkrétní, tak etapu na cyklistické Tour už jsem zmínil. V tenisu si hodně cením zápasu českého ženského deblového páru Hlaváčková, Hradecká ve finále US Open nebo semifinálového zápasu Wimbledonu mezi Djokovićem a Del Potrem. Když se ale vrátím k hokeji, určitě je to loňské třetí čtvrtfinále play-off první ligy mezi Duklou a Ústím nebo všechny zápasy letošního Ivan Hlinka Memorial Cupu, kterého jsem se zúčastnil.

Jak jsi se vůbec na Ivan Hlinka Memorial Cup dostal?
Byl jsem na něj vybrán vedením eSports.cz, za což jsem strašně rád. Mimo práci v redakci Dukly se podílím na jiných různých projektech v eSportu, takže jsem to opět bral jako odměnu za svoji práci. Ivan Hlinka Memorial Cup je hokejový turnaj reprezentací osmi zemí do osmnácti let v Břeclavi a Piešťanech na začátku srpna 2013. Spolu s dalšími kolegy a kolegyněmi jsme měli na starosti piešťanskou část turnaje. Pro mě to byla výborná zkušenost. Psali jsme klasické onlajny a reportáže a po každém zápase jsme dělali ohlasy s vybranými hráči, kteří reprezentují svoji zemi. Zpovídali jsme např. Brendana Lemieuxe – syna slavného hokejisty Claudea Lemieuxe, nebo jednoho z největších mladých talentů Spencera Watsona. Vše bylo na velmi vysoké úrovni. Nasbíral jsem poměrně dost zkušeností a doufám, že je v budoucnu zúročím.

Máš z turnaje třeba i nějakou perličku?
Vzpomínám si na rozhovor s ruským obráncem Radelem Fazleyevem. On sice anglicky poměrně rozuměl, ale téměř nemluvil. Na první dvě otázky mi tak odpověděl deseti anglickými slovy a to ještě hodně lámaně. Na ostatní otázky již odpovídal pouze rusky, takže jsem musel narychlo shánět schopného překladatele (usmívá se). Naopak se mi stalo, že pár Finů zase mluvilo anglicky dobře, ale nepochopili otázku, takže jsem si musel pomoct finštinou. Celkově ale na turnaj strašně rád vzpomínám.

S KAPITÁNEM. Tomáš Lysý (vlevo) při autogramiádě před zápasem, ve kterém se dlouholetý kapitán Dukly Jihlava Oldřich Bakus (vpravo) loučil se svojí kariérou. Foto: archiv Tomáše Lysého

Jaké máš plány v eSports.cz do budoucna? Kam by jsi to "chtěl dotáhnout"?
Když se na tuto otázku podívám v krátkém časovém horizontu, tak hned v lednu příštího roku bude v kraji Vysočina VI. zimní olympiáda dětí a mládeže. Hokejový turnaj se bude hrát v Havlíčkově Brodě a v Jihlavě. Na Horáckém zimním stadionu se bude hrát včetně play-off 26 zápasů, takže o práci rozhodně nebude nouze (usmívá se). Ale na Olympiádu se těším, tahle práce mě baví a bude to pro mě opět další a jiná zkušenost. Na Dukle bych letos rád udělal co nejvíce článků z play-off, což by znamenalo, že jak mládež tak áčko dojdou ve vyřazovacích bojích daleko. Někdy v budoucnu bych se chtěl podívat na nějaký větší reprezentační turnaj, ze kterého také eSport.cz zajišťuje onlajn přenosy, jako je třeba Mistrovství světa do 18 či 20 let. Vrcholem by pak pro mě bylo ať již Mistrovství světa v hokeji nebo Mistrovství světa divize B. Jenže k tomu potřebuji nasbírat ještě hodně zkušeností a také se zlepšit v angličtině, na čemž již pracuji. Inspirací mi však může být kolega z naší duklácké redakce Libor Kucza, který pojede na Karjala Cup do Finska.