Pro Havířov to není vůbec povzbuzující prozatímní výsledek, říká Michal Velecký

26.02.2014 / Josef Nudera, Tomáš Lysý

I když se v prvních dvou čtvrtfinálových zápasech dostával do šancí, neprosadil se. Kvůli zranění na konci základní části se trefil poprvé od 22. ledna 2014, kdy si Dukla na domácím ledě poradila s Mostem poměrem 6:3. Další gól Michala Veleckého však přišel v pravý čas – znamenal totiž vítězství Dukly ve třetím čtvrtfinále s Havířovem. „Akce vznikla v obranném pásmu, stál jsem u mantinelu, dostal jsem přihrávku od obránce a dal jsem to klukům do jízdy. Dokázali jsme zakombinovat, dostal jsem puk do tandemu a střelou z první jsem to trefil,“ říká o svojí trefě sympatický útočník. Červenožlutí tak vedou v sérii již 3:0 na zápasy.

Píše se poslední únorová středa a před malou chvíli hodiny ukázaly půl devátou večer. Jihlavští hokejisté v čele se střelcem vítězného gólu třetího zápasu moc dobře vědí, že k postupu do semifinále jim zbývá jediná výhra. Po dvou domácích výhrách dokázali červenožlutí zvítězit i na horkém ledě K&K Pneu Arény.

Vraťme se ale o pár hodin zpátky. Je osmnáctá hodina večerní a havířovským stadionem se před zápasem rozléhá hymna České republiky. Krátce na to se začíná hrát a po prvních deseti minutách mohou být spokojenější hokejisté domácího AZetu. Zásluhou Michala Sztefka se ujímají vedení. Po pár minutách však Dukla díky Martinu Kuřítkovi vyrovnává a po zbytek zápasu již Havířov do vedení nepustí. „Dneska jsme hodně dobře odpracovali toto první venkovní utkání, které bylo důležité pro vývoj série. Potřebovali jsme v Havířově vyhrát už v prvním zápase, to se povedlo, což je skvělé. Myslím si, že nám hodně pomohlo vyrovnání na 1:1,“ pouští se do hodnocení zápasu Michal Velecký a pokračuje. „Dále to byl velký boj a rozhodlo to, že jsme byli zodpovědní a dobře si to pohlídali. Vstřelili jsme branku z přesilové hry, které nám v této sérii taky hodně pomáhají. Dokonce jsme dokázali ubránit v závěru těžké oslabení a i přes vyhrocený průběh jsme to dokázali,“ dodává spokojeně hráč s číslem 66.

Po bezgólové druhé třetině udeřila Jihlava dvěma slepenými góly ve třetí třetině. Nejprve se v čase 45:45 trefil v přesilovce Adam Zeman a o sedmadvacet vteřin později zvýšil vedení Dukly Michal Velecký. „Akce vznikla v obranném pásmu, stál jsem u mantinelu, dostal jsem přihrávku od obránce a dal jsem to klukům do jízdy. Dokázali jsme zakombinovat, dostal jsem puk do tandemu a střelou z první jsem to trefil,“ popisuje šestadvacetiletý forvard svojí trefu, která se nakonec ukázala jako vítězná, protože Havířov dokázal již jen snížit.

Do semifinále play-off se Dukla podívala naposled před dvěma lety. Nyní jí dělí od postupu mezi čtyřku nejlepších týmů první ligy jediný vyhraný zápas. Jak však tvrdí otřepané pravidlo, poslední krok bývá nejtěžší. Proto by Jihlavští rádi rozhodli o svém postupu v nejkratším možném termínu. „Budeme chtít čtvrtý zápas vyhrát. Půjdeme do toho zodpovědně, zkusíme předvést stejný výkon jako dneska. Jsme rádi, že vedeme 3:0 na zápasy, to není pro soupeře vůbec povzbuzující prozatímní výsledek. Doufám, že to zvládneme a zodpovědností tu sérii ukončíme,“ přeje si „Velda“.

Havířovští však určitě nedají svojí kůži lacino. Ze sedmadvaceti letošních zápasů prohrál Havířov na domácím ledě pouze sedmkrát, z toho hned dvakrát proti Jihlavě. Svůj podíl na výborné domácí bilanci AZetu mají jistě i jejich fanoušci, kteří své miláčky vydatně podporují. „Je jasné, že domácí prostředí je vždy ku prospěchu. My jsme se s tím dobře poprali, diváci jsou tady hodně hluční a dokážou svůj tým hnát dopředu. My jsme tady podporu také měli, ale domácí je předčili hlasitostí,“ všiml si skupiny asi pětadvaceti jihlavských fanoušků Michal Velecký.