Ice Flowers přivezly zlato z Chorvatska!

04.03.2014 / Zdeněk Drla

Krasobruslařky Ice Flowers oddílu HC Dukla Jihlava – mládež vyjely o posledním únorovém víkendu na svůj první zahraniční závod v letošní sezoně a slaví další famozní úspěch. Úřadující Mistryně ČR si vezou zlaté medaile z Chorvatska, kde excelovaly v závodu Zagreb Snowflakes Trophy 2014.

12. ročník závodu se konal pod hlavičkou mezinárodní organizace ISU, což zvyšovalo prestiž a zaručovalo vysokou kvalitu jak závodníků, tak i výbornou organizaci.

Trenérka jihlavských krasobruslařek Vlaďka Pokorná mírnila před odjezdem do Chorvatska optimistická očekávání: „Závod jedeme ve starší kategorii než na závodech doma, soupeřky budou starší a týmy zkušenější. Budeme rády, když skončíme na bedně,“ nechala se slyšet.

Děvčata z týmu Ice Flowers, která se stala dva týdny před chorvatským závodem mistryněmi České republiky (více zde), se na mezinárodní podnik poctivě připravovala. „Ve volné jízdě jsme udělaly změny, které jí daly větší šmrnc a náboj. Na natrénování jsme ale měly jen čtrnáct dnů a navíc nás oslabila série onemocnění v týmu, takže uvidíme, jak se holkám podaří jízdu prodat v závodě,“ přemítala před výjezdem do Záhřebu další z trenérek Lucie Srníková.

V Záhřebu Ice Flowers závodily v kategorii Basic Novice, čekaly na ně soupeřky z Chorvatska a Maďarska. Podobně jako na Mistrovství České republiky si Ice Flowers vylosovaly poslední startovní místo, takže do závodu nastupovaly jako páté. Kapitánka týmu Alena Kolátorová popsala předzávodní atmostéru: „V tréninku na ledě se nám ne a ne podařit jeden z prvků v jízdě, to nás docela znervozňovalo. Ještě před závodem jsme ho pilovaly na sucho. Docela se strachem jsme čekaly, jak se nám povede na ledě.“

Po odjetých jízdách soupeřek nastoupila děvčata z Ice Flowers na led. Výsledky ostatních týmů neznaly, mohly se tak soustředit samy na sebe a na svůj program. Od prvních tónů jízdy na hudbu Robbieho Williamse předváděl tým soustředěný výkon, ve kterém se děvčata vyhnula zaváháním i pádům. Nervozita z dívek i z trenérek spadla, povedená jízda už znamenala pro všechny velkou spokojenost s výsledkem. Po vyhlášení bodů a umístění závodnice i trenérky málem zbořily radostí a oslavami střídačku - Ice Flowers porazily s náskokem pěti bodů domácí Záhřeb Snowflakes a domů si vezou zlaté medaile.

Výsledek a průběh závodu shrnula trenérka Petra Vacková: „Holky nás moc potěšily tím, že se v závodu dokázaly zkoncentrovat a předvést letos nejlepší závodní program. Je vidět, že se z nich stávají zkušené závodnice a umí prodat hodně z toho, co předvádějí v tréninku.“

Krasobruslařky z Ice Flowers prožívají velmi úspěšnou sezonu. Dosavadním vrcholem pro ně bylo zlato na domácím šampionátu v Třinci, nyní mají i zlato ze zahraničí. „Hodně nám pomohla nová tréninková hala a navýšení počtu tréninků. Navíc je letos volná jízda hodně povedená, holkám šitá na tělo. Mám radost, že má tým velkou motivaci a chuť k bruslení, které si užívá. Na výsledcích je to pak znát,“ hodnotí průběh sezony trenérka Vlaďka Pokorná.

Děvčata z Ice Flowers předvedou svůj letošní volný program před domácím publikem na tradičním Jihlavském ježkovi, který se koná na Horáckém zimním stadionu v neděli 23. března 2014.

Výsledky Zagreb Snowflakes Trophy 2014:

Kategorie Basic Novice
1. Ice Flowers (CZE) – 29.10 b.
2. Zagreb Snowflakes Novice (CRO) – 24.01 b.
3. Crystice (HUN) – 21.03 b.
4. Jeges-vegyes Novice Sportorszag (HUN) – 19.06 b.
5. Ice Cats (CRO) – 15.96 b.

Ice Flowers:

Radka Bečková, Anna Hrušková, Natálie Kalná, Jenny Kaufholdová, Adéla Klejzarová, Natálie Kmentová, Alena Kolátorová - kapitánka, Magdalena Mertlová, Nikola Skálová, Julie Štaigerová, Pavla Václaviková, Natálie Vídeňská, Aneta Vlčková, Vendula Vomelová